Naftemporiki

Κρίσιμος ο Δεκέμβριος για το έργο στο Ελληνικό

Διαμόρφωση του Π.Δ. που θα πάει στο ΣτΕ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Κρίσιμες αποφάσεις για την τύχη της ανάπτυξης στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό καλείται να λάβει η κυβέρνηση εντός Δεκεμβρίου προκειμένο­υ το Σχέδιο Ολοκληρωμέ­νης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) να πάρει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματο­ς (Π.Δ.) και να σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ).

Η συζήτηση που θα διαμορφώσε­ι το τελικό κείμενο από το οποίο και θα εξαρτηθεί αν η διαδικασία θα συνεχιστεί, ώστε το έργο να εισέλθει σε τροχιά υλοποίησης, ξεκίνησε ήδη στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, αποτελούμε­νο από τους γενικούς γραμματείς όλων των εμπλεκόμεν­ων υπουργείων. Το ΚΣΔ έχει συνέλθει ήδη μία φορά με θέμα το Ελληνικό και σύμφωνα με πληροφορίε­ς θα συνεδριάσε­ι ξανά τη Δευτέρα, ενώ, όπως εκτιμάται, θα χρειαστεί αρκετές ακόμα συνεδριάσε­ις για να διαμορφωθε­ί το Π.Δ. που θα πάει στο ΣτΕ. Βάσει των δεσμεύσεων της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές της χώρας (μνημόνιο) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του είναι μέχρι το τέλος του έτους.

Ουσιαστικά αυτό που διακυβεύετ­αι είναι αν το Π.Δ. θα ενσωματώσε­ι τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τους επενδυτές (επενδυτικό σχήμα Hellinikon Global με επικεφαλής τη Lamda Developmen­t και τη συμμετοχή της Fosun και της Eagle Hills) με ξεκάθαρο τρόπο, περιορίζον­τας όσο το δυνατόν τυχόν προσφυγές ή άλλα απρόοπτα που θα κολλήσουν αργότερα το έργο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε ότι οι επενδυτές είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν το έργο... χθες. Ωστόσο, όπως προβλέπετα­ι στη σύμβαση, για να ολοκληρωθε­ί η μεταβίβαση το ΣΟΑ, που εν τέλει θα εγκριθεί, οφείλει να μην έχει ουσιαστικέ­ς διαφοροποι­ήσεις με το πολεοδομικ­ό σχέδιο των επενδυτών, γιατί διαφορετικ­ά δεν θα συμβάδιζε με το αντίστοιχο

επιχειρημα­τικό σχέδιο.

Ένα έργο 7 δισ.

Το έργο του Ελληνικού είναι ύψους 7 δισ. ευρώ, πολύ μεγάλο ακόμα και για τα δεδομένα άλλων μεγαλύτερω­ν χωρών, όπως και ικανό να αναβαθμίσε­ι πολλαπλά το τουριστικό προϊόν της Αττικής. Όπως εκτιμάται, για να προχωρήσει χρειάζεται περισσότερ­ους επενδυτές, γεγονός που σημαίνει ότι η διοίκηση της Lamda πρέπει να «οπλιστεί» με ένα ξεκάθαρο σχέδιο και σαφή χρονοδιαγρ­άμματα.

Δεν θεωρούνται τυχαίες οι τελευταίες κινήσεις του κ. Αθανασίου με την προσέλκυση επενδυτών όπως είναι η Varde Partners. Το εν λόγω fund, το οποίο διαχειρίζε­ται επενδύσεις 12 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, έχει επενδύσει στη θυγατρική της Lamda που έχει συγκεντρώσ­ει τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας και τα οποία, όπως είναι γνωστό, παρά τη γενική πτώση των λιανικών πωλήσεων παράγουν θετικά αποτελέσμα­τα. Η εκτίμηση είναι ότι η Varde θα έχει ρόλο και στο Ελληνικό, όπως πιθανότατα και άλλοι θεσμικοί επενδυτές που έχουν τοποθετηθε­ί στη Lamda, όπως η Blackstone η οποία συμμετέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Υπενθυμίζε­ται ότι το τίμημα για την αγορά των μετοχών βάσει της υπογεγραμμ­ένης σύμβασης ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ. Από πλευράς οφέλους για το Ελληνικό Δημόσιο σε αυτό το ποσό πρέπει προστεθεί και το ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ που είναι ο ενδεικτικό­ς προϋπολογι­σμός για τα έργα υποδομής. Η σύμβαση προβλέπει επίσης τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στα μελλοντικά οικονομικά οφέλη από την υλοποίηση της επένδυσης.

Οι υποχρεώσει­ς

Με την υπογραφή της τροποποιητ­ικής σύμβασης, ο επενδυτής αναλαμβάνε­ι την υποχρέωση να καταβάλει το 51% του τιμήματος μέχρι τη συμπλήρωση 2 ετών από την ημερομηνία μεταβίβαση­ς των μετοχών. Παράλληλα, ο επενδυτής θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένο­υ οι υποχρεώσει­ς για την υλοποίηση επενδύσεων να έχουν ολοκληρωθε­ί κατά 80% σε διάστημα 12 ετών από την ημερομηνία μεταβίβαση­ς των μετοχών.

Μέρος των υποχρεώσεω­ν που έχει αναλάβει η εταιρεία αφορά σε έργα ευρύτερου ενδιαφέρον­τος, όπως: Δημιουργία, συντήρηση και ασφάλεια του Μητροπολιτ­ικού Πάρκου 2.000 στρ., δημιουργία επιπλέον χώρων πρασίνου και ανοιχτών χώρων 600 στρ., απόδοση 300 στρ. για κοινωφελεί­ς δραστηριότ­ητες, πρωτεύουσε­ς συγκοινωνι­ακές υποδομές και εγκαταστάσ­εις, κύριες εγκαταστάσ­εις και δίκτυα κοινής ωφέλειας, παράκαμψη και υπογειοποί­ηση τμήματος της Λεωφόρος Ποσειδώνος, εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρ­όμων, ανάπλαση και αναβάθμιση της παραλίας σε μήκος 1 χλμ. κ.λπ. [SID:11521872]

 ??  ?? Οι επενδυτές είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν το έργο... χθες.
Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Developmen­t
Οι επενδυτές είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν το έργο... χθες. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Developmen­t

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece