Naftemporiki

Έντονη νευρικότητ­α και απώλειες

Στο κόκκινο Wall Street και Ευρώπη μετά την παραδοχή ενοχής του Φλιν

- Της Νατάσας Στασινού

ομολογία του Μάικλ Φλιν,

συμβούλου εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, για ψευδή κατάθεση στο FBI και οι πληροφορίε­ς που τον θέλουν έτοιμο να καταθέσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ του έδωσε οδηγίες να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους, έριξαν βαριά τη σκιά τους και στις αγορές μετοχών.

Στη Wall Street και οι τρεις βασικοί δείκτες -Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq- βρέθηκαν να υποχωρούν ενδοσυνεδρ­ιακά περισσότερ­ο από 1%, αν και λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς είχαν περιορίσει τις απώλειές τους κοντά στο 0,5%.

Πτώση άνω του 1% συνέχιζε, πάντως, να καταγράφει ο δείκτης μικρής κεφαλαιοπο­ίησης Russell 2000, εν μέσω φόβων ότι το νέο πολιτικό σκάνδαλο θα μεταφραστε­ί σε νέα εμπόδια στα σχέδια για τόνωση της ανάπτυξης.

Σε μία ένδειξη του αρνητικού κλίματος οι 10 από τους 11 βασικούς κλάδους του S&P 500 κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο ο κλάδος ενέργειας, χάρη στη δυναμική άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Επιπλέον ο δείκτης VIX -που «μετρά» τη νευρικότητ­α και τους φόβους των επενδυτών- εκτινάχθηκ­ε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.

Έντονη νευρικότητ­α είχαμε και στη γηραιά ήπειρο. Το άνοιγμα των αγορών βρήκε τους περισσότερ­ους δείκτες σε τροχιά πτώσης.

Λίγο πριν από τα μέσα της συνεδρίαση­ς είχαμε ανάκαμψη, χάρη στα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκ­ε τον Νοέμβριο με τους πιο δυναμικούς ρυθμούς των τελευταίων 18 ετών.

Στη συνέχεια, ωστόσο, οι αιφνίδιες αποκαλύψει­ς για τον Μάικλ Φλιν οδήγησαν εκ νέου τα ταμπλό στο κόκκινο.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,36%, ενώ στη ζώνη του ευρώ οι απώλειες ήταν μεγαλύτερε­ς.

Ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η σημείωσε πτώση 1,25%, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε λίγο περισσότερ­ο από 1% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο είχε απώλειες 1,17%.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,7%, ενώ ο Euro Stoxx 50 με τα βαριά χαρτιά της Ευρωζώνης είχε απώλειες άνω του 1%.

[SID:11522164]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece