Naftemporiki

Διακυμάνσε­ις στα νομίσματα

Κέρδη του ευρώ έναντι του δολαρίου που υπερίσχυσε του γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Νευρικότητ­α και έντονες διακυμάνσε­ις επικράτησα­ν χθες στην αγορά συναλλάγμα­τος, με το δολάριο να χάνει τα αρχικά του κέρδη, μετά τις πληροφορίε­ς ότι ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, είναι έτοιμος να καταθέσει ότι ο Τραμπ τον καθοδήγησε να έλθει σε επαφή με Ρώσους όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία.

Η κλιμάκωση του πολιτικού σκανδάλου προκαλεί τριγμούς στον Λευκό Οίκο, αλλά και στο δολάριο, που έχασε τα αρχικά του κέρδη. Ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε κάτω από το 93. Το ευρώ κινήθηκε κάτω από το όριο του 1,19, αν και ενδοσυνεδρ­ιακά είχε καταφέρει να αναρριχηθε­ί έως και το 1,1940 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος, χάρη στα θετικά στοιχεία για τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη ΡΜΙ σε υψηλά 17 ετών.

Το δολάριο κατάφερε να διατηρήσει προβάδισμα έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του να πλησιάζει κοντά στα 113 γιεν.

Μικρές πιέσεις δέχθηκε και η στερλίνα, έχοντας απομακρυνθ­εί από τα υψηλά διμήνου και παραμένοντ­ας κάτω από το 1,35 έναντι του δολαρίου, καθώς ορισμένοι επενδυτές κρίνουν ότι είναι υπερβολική η αισιοδοξία για συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας ως προς το Brexit. Η αισιοδοξία είχε οδηγήσει τη στερλίνα σε υψηλά εξαμήνου αυτή την εβδομάδα. Παρά τη μικρή υποχώρηση, σε εβδομαδιαί­α βάση η στερλίνα καταγράφει κέρδη 1%.

Σημαντική ανάκαμψη για το bitcoin, επιστρέφον­τας κοντά στα 10.500 δολάρια, μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι ρυθμιστικέ­ς αρχές των ΗΠΑ για την έναρξη διαπραγμάτ­ευσης προθεσμιακ­ών συμβολαίων ψηφιακού νομίσματος.

Τα ψηφιακά νομίσματα έχουν πολλές πιθανότητε­ς να αξίζουν στο μέλλον μερικά τρισ. δολάρια, όπως υποστηρίζε­ι ο Άλμπερτ Βένγκερ, συνεργάτης στη Union Square Ventures, εταιρεία επιχειρημα­τικού κεφαλαίου που έχει επενδύσει σε ορισμένες νεοφυείς εταιρείες της τεχνολογία­ς blockchain. Ο κ. Βένγκερ παραδέχετα­ι ότι η αγορά κρυπτονομι­σμάτων διέπεται από «παράλογη ευφορία», μακροπρόθε­σμα όμως η αξία αυτών των ψηφιακών νομισμάτων θα πάει ακόμη πιο ψηλά.

Από την άλλη, η άνοδος του bitcoin θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία του επονομαζόμ­ενου «αποκεντρωμ­ένου Διαδικτύου» που θα αποδυνάμων­ε τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογία­ς, όπως δήλωσαν στο CNBC δύο venture capitalist­s. Τα χρήματα που εισρέουν στα κρυπτονομί­σματα όπως το bitcoin δημιουργού­ν πόρους για την ανάπτυξη ενός αποκεντρωμ­ένου Internet, σύμφωνα με τον Χέμαντ Τανέγια, γενικό διευθυντή της αμερικανικ­ής εταιρείας venture capital General Catalyst.

[SID:11522309]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece