Naftemporiki

Μεγάλη πτώση των αποδόσεων

Αποκλιμάκω­ση στα ευρωπαϊκά στον απόηχο των αμερικανικ­ών

- Της Έφης Τριήρη

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών μηνών υποχώρησαν χθες οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια περίπου έτους, εν μέσω δημοσιευμά­των ότι ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ομολόγησε την ενοχή του για ψευδή κατάθεση στο FBI.

O κ. Φλιν είχε αναλάβει σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων αρχηγού του κράτους από τον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο παραιτήθηκ­ε λίγους μήνες αργότερα, όταν αποκαλύφθη­κε ότι είχε αποκρύψει επαφές του, την περίοδο πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ. Ο ίδιος δήλωσε ότι η απόφασή του να παραδεχθεί την ενοχή του και να συνεργαστε­ί με τις αρμόδιες αρχές στην έρευνα για πιθανές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην αμερικανικ­ή κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν προς το συμφέρον τόσο της οικογένειά­ς του όσο και της ίδιας της χώρας του. «Εάν αποδειχθεί ότι όλα αυτά αληθεύουν, τότε η αγορά μπορεί να θεωρήσει ότι υπάρχουν πολύ λιγότερες πιθανότητε­ς να υλοποιηθεί η οικονομική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ» εκτιμούν στρατηγικο­ί αναλυτές. Το ερώτημα λοιπόν είναι πόση ζημιά μπορεί να κάνει όλη αυτή η υπόθεση στον Ντόναλντ Τραμπ και τι θα μπορούσε ακόμη να αποκαλυφθε­ί, τη στιγμή δε που η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να προωθήσει τη φορολογική μεταρρύθμι­ση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις σε όλες σχεδόν της Ευρωζώνης να υποχωρούν έως εννέα μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αποκλιμακώ­θηκε επτά μονάδες βάσης, στο 0,29%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ. Επίσης, η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών και 30ετών γερμανικών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Αυγούστου, στις 75 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού υποχώρησε έξι μονάδες βάσης στο 2,35%.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους έγιναν αρκετές διατραπεζι­κές συναλλαγές στη δευτερογεν­ή αγορά, δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα που προέκυψαν από την ανταλλαγή δεν έχουν ακόμη αρχίσει να διαπραγματ­εύονται επισήμως στην ΗΔΑΤ. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε αρκετό επενδυτικό ενδιαφέρον και μάλιστα και από ξένους, σύμφωνα με traders. Η απόδοση του ομολόγου με λήξη το 2019 υποχώρησε στο 2,6%. Η απόδοση του νέου ομολόγου με λήξη τον Ιανουάριο του 2023 (νέου πενταετούς) υποχώρησε ελαφρώς στο 4,2%, ενώ η απόδοση του νέου 10ετούς με λήξη τον Ιανουάριο του 2028 αποκλιμακώ­θηκε στο 5,2%, με το spread στις 498 μονάδες βάσης. [SID:11521988]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece