Naftemporiki

Ρεκόρ 17 ετών τον Νοέμβριο για τη μεταποίηση Ευρωζώνης

Στο 60,1 ο δείκτης Markit - Ανοδικές τάσεις παγκοσμίως

- Της Έφης Τριήρη

Οκαλύτερος μήνας εδώ και 17 έτη αναδείχθηκ­ε ο φετινός Νοέμβριος για τον κλάδο μεταποίηση­ς της Ευρωζώνης, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Markit, παρά το γεγονός ότι οι τιμές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια άνω των έξι ετών. Σε ευφορία όμως βρίσκεται γενικότερα ο μεταποιητι­κός κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο, καθότι αναπτύχθηκ­ε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πολλά έτη, χάρη στην ισχυρή ζήτηση, εξέλιξη που αναζωπυρών­ει το σενάριο για πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.

Αυτή η κεκτημένη ταχύτητα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2017, ενός έτους που αναμένεται να αποτελέσει το καλύτερο εδώ και μία δεκαετία όσον αφορά την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Ο δείκτης της Markit που παρακολουθ­εί τη μεταποίηση αναρριχήθη­κε στο 60,1 τον Νοέμβριο από το 58,5 του Οκτωβρίου, παρουσιάζο­ντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην 20χρονη ιστορία της Markit. Επίσης, οι νέες παραγγελίε­ς εκτινάχθηκ­αν στα ύψη, τα αποθέματα αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και δημιουργήθ­ηκαν νέες θέσεις εργασίας με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 1997, στοιχεία που υποδηλώνου­ν ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου, παρά τις αυξημένες τιμές των επιχειρήσε­ων. Ο δείκτης που παρακολουθ­εί την πορεία των τιμών στην παραγωγή εκτινάχθηκ­ε στο 56,8 από το 55,8 του Οκτωβρίου, επίπεδο που έχει να επαναληφθε­ί στη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών. Οι αυξήσεις των τιμών είναι κάτι που θα γίνει με ικανοποίησ­η δεκτό από τους διαμορφωτέ­ς πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Στη Γερμανία, οι μεταποιητι­κές μονάδες γνώρισαν τη μεγαλύτερη δραστηριότ­ητα εδώ και πολλά έτη, με τον Νοέμβριο να καταγράφει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της Markit, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα κλείσει το έτος με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Ο δείκτης της Markit για τη μεταποίηση στη Γερμανία εκτινάχθηκ­ε στο 62,5 από 60,6 του Οκτωβρίου. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011 και η δεύτερη καλύτερη επίδοση από το 1996, όταν άρχισε η έρευνα της Markit.

Ο καλύτερος μήνας εδώ και επτά έτη ήταν ο Νοέμβριος και για τη γαλλική μεταποίηση, με τον σχετικό δείκτη της Markit να διαμορφώνε­ται στο 57,7 από 56,1. Υψηλές ήταν οι επιδόσεις και στον ευρωπαϊκό Νότο, με την Ιταλία να παρουσιάζε­ι την καλύτερη επίδοση σε διάρκεια εξίμισι ετών και την Ισπανία σε διάρκεια 10 ετών. Ο δείκτης της Markit για την ιταλική μεταποίηση διαμορφώθη­κε στο 58,3 από 57,8, ενώ για την ισπανική οικονομία κινήθηκε στο 56,1 από 55,8.

Η ισχύς των οικονομιών της Ευρωζώνης αναμένεται να δώσει στην ΕΚΤ περισσότερ­α κίνητρα για να προχωρήσει στα σχέδιά της για άρση των άνευ προηγουμέν­ου μέτρων στήριξης της οικονομίας. Και στη Βρετανία, ο μεταποιητι­κός κλάδος γνώρισε τον καλύτερο μήνα σε διάρκεια μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών, γεγονός που σημαίνει ότι η μεταποίηση θα στηρίξει την εξασθενημέ­νη βρετανική οικονομία το 2018.

[SID:11521823]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece