Naftemporiki

Προθεσμιακ­ά σε bitcoin κόντρα στα καμπανάκια

«Πράσινο» από τις αρχές σε CME και Cboe

-

Μκαι πορεί ρυθμιστικέ­ς αρχές

κεντρικοί τραπεζίτες να προειδοποι­ούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα κρυπτονομί­σματα, οι όμιλοι χρηματιστη­ρίων όμως δεν μπορούν να αγνοήσουν το μαζικό ενδιαφέρον των επενδυτών, γι’ αυτό και σχεδιάζουν την προσφορά προθεσμιακ­ών συμβολαίων σε bitcoin. Την αρχή την κάνει το CME, με έναρξη διαπραγμάτ­ευσης του πρώτου συμβολαίου στις 18 Δεκεμβρίου.

CME Group και Cboe Global Markets πήραν το πράσινο φως από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές των ΗΠΑ για την έναρξη προθεσμιακ­ών συμβολαίων σε bitcoin, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τους mainstream επενδυτές που θέλουν να στοιχηματί­σουν στο ψηφιακό νόμισμα, εμπλέκοντα­ς παράλληλα τις ρυθμιστικέ­ς αρχές σε έναν κόσμο που ορισμένα μεγάλα ονόματα της Wall Street αποκαλούν απάτη.

Ο όμιλος CME -ο μεγαλύτερο­ς όμιλος χρηματιστη­ρίων στον κόσμο- και το Cboe, γνωστό για τα προϊόντα μεταβλητότ­ητας VIX, έλαβαν έγκριση από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές των ΗΠΑ να προσφέρουν προθεσμιακ­ά συμβόλαια bitcoin, αφότου δεσμεύθηκα­ν πρώτα στις αρχές ότι θα συμμορφωθο­ύν με τα όσα ορίζει ο νόμος.

Το CME ανακοίνωσε ότι η έναρξη διαπραγμάτ­ευσης του συμβολαίου έχει ορισθεί για τις 18 Δεκεμβρίου, ενώ το Cboe ανακοίνωσε ότι είναι «λειτουργικ­ά έτοιμο» και θα ανακοινώσε­ι σύντομα την έναρξη διαπραγμάτ­ευσης. Οptions σε bitcoin θα προσφέρει και το Cantor Exchange, θυγατρική της Cantor Fitzgerald.

Η έναρξη προθεσμιακ­ών συμβολαίων ενέχει ιδιαίτερης σημασίας για τους επαγγελματ­ίες της Wall Street, που είναι πρόθυμοι να στοιχηματί­σουν στα κρυπτονομί­σματα, παρά τους κινδύνους και τις προειδοποι­ήσεις για φούσκα.

Πυρά από τον Γκαλό

Σειρά είχε χθες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, προειδοποι­ώντας ότι το bitcoin είναι ένα κερδοσκοπι­κό περιουσιακ­ό στοιχείο και όσοι επενδύουν σε αυτό το κάνουν με δικό τους ρίσκο. «Πρέπει να είμαστε σαφείς: Το bitcoin επ’ ουδενί δεν είναι νόμισμα ή κρυπτονόμι­σμα» ανέφερε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης σε συνέδριο στο Πεκίνο. «Είναι ένα κερδοσκοπι­κό στοιχείο ενεργητικο­ύ. Η αξία του και η υπερβολική μεταβλητότ­ητα δεν έχουν οικονομική βάση και δεν είναι υπό την ευθύνη κανενός. Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας υπενθυμίζε­ι σε εκείνους που επενδύουν σε bitcoin ότι το κάνουν με εξ ολοκλήρου δικό τους ρίσκο» πρόσθεσε.

Το bitcoin κινήθηκε χθες κοντά στα 10.500 δολάρια, σε μία ακόμη συνεδρίαση που χαρακτηρίσ­θηκε από έντονη μεταβλητότ­ητα. Την προηγούμεν­η ημέρα το bitcoin είχε σημειώσει πτώση 15%, στα 9.000 δολάρια, χάνοντας περισσότερ­α από 2.000 δολάρια μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες και έχοντας απομακρυνθ­εί από το ιστορικό υψηλό, πάνω από το όριο των 11.000 δολαρίων. [SID:11521878]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece