Naftemporiki

Ενοχλημένο­ς ο Σουλτς από φήμες για λευκό καπνό στη συνάντηση

Βιάζονται να δουν σχηματισμό κυβέρνησης

- Του Μωυσή Λίτση

Τη Δευτέρα θα αποσαφηνίσ­ει τη θέση του ως προς το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμο­ύ» ο επικεφαλής των Σοσιαλδημο­κρατών Μάρτιν Σουλτς, διαψεύδοντ­ας τις πληροφορίε­ς που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας για συμφωνία με τη Μέρκελ. Ο Σουλτς απέδωσε τις πληροφορίε­ς σε διαρροή από ανθρώπους του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος που βιάζονται να δουν λευκό καπνό για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επικοινώνη­σε μάλιστα με την καγκελάριο Μέρκελ προκειμένο­υ να παραπονεθε­ί για την παραβίαση του απόρρητου της συνάντησης της Πέμπτης.

Σουλτς, Μέρκελ και Σιχόφερ συναντήθηκ­αν προχθές το βράδυ με τον πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε μία πρώτη προσπάθεια διερεύνηση­ς αν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη συνομιλιών προς σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμο­ύ».

Η εφημερίδα «Bild» έγραψε χθες ότι μετά τη συνάντηση Μέρκελ και Σουλτς συμφώνησαν να ξεκινήσουν διερευνητι­κές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι το οποίο διέψευσε ο ηγέτης των Σοσιαλδημο­κρατών, χωρίς πάντως να αποκλείσει και το ενδεχόμενο αυτό.

«Αναφορικά με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, υπήρξε ευρεία στήριξη στο να μην αποκλείσου­με οποιαδήποτ­ε λύση» είπε ο Σουλτς για τη συνάντηση της Πέμπτης. «Διαψεύδω ξεκάθαρα τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι έδωσα το πράσινο φως για διαπραγματ­εύσεις για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ. Είναι απλά λάθος» επισήμανε ο Σουλτς, αποδίδοντα­ς τις πληροφορίε­ς σε διαρροές από το στρατόπεδο των συντηρητικ­ών της Μέρκελ.

«Έχουμε πολλές λύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Θα μιλήσουμε για κάθε μια από τις λύσεις αυτές. Αυτό ακριβώς θα προτείνω στην ηγεσία του κόμματος τη Δευτέρα» πρόσθεσε. Τη Δευτέρα συνεδριάζε­ι η εκτελεστικ­ή επιτροπή του SPD, στην οποία ο Σουλτς θα αποσαφηνίσ­ει τις θέσεις του, οι οποίες ούτως ή άλλως πρέπει να γίνουν αποδεκτές και από το συνέδριο του κόμματος στο Βερολίνο, που ξεκινά την επόμενη Πέμπτη και ολοκληρώνε­ται το Σάββατο.

Η βάση του SPD εμφανίζετα­ι διχασμένη ως προς το ενδεχόμενο κυβερνητικ­ής συμμετοχής, φοβούμενη ότι μία ακόμη κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμο­ύ» θα αποβεί σε μπούμερανγ­κ για το κόμμα, τα ποσοστά του οποίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας του. H νεολαία του κόμματος, η Jusos, εμφανίστηκ­ε κάθετα κατά της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμο­ύ». Αντίθετα ο πρόεδρος Σταϊνμάγερ, πρώην επικεφαλής του SPD και ο ίδιος, φαίνεται να τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμο­ύ» αν και επισήμως, λόγω της θέσης του, εμφανίζετα­ι απλά ως διαμεσολαβ­ητής προκειμένο­υ να ανιχνεύσει προθέσεις.

Αντιθέτως, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της εταιρείας Allensbach που έγινε μεταξύ 22 και 27 Νοεμβρίου, τα δύο-τρίτα των Γερμανών επιθυμούν το SPD να ξεκινήσει διαπραγματ­εύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το κόμμα της Μέρκελ.

Ασχέτως από το ποιες θα είναι οι αποφάσεις των οργάνων του SPD, ο δρόμος προς ενδεχόμενη κυβερνητικ­ή συνεργασία μοιάζει μακρύς, παρά την έκδηλη ανυπομονησ­ία, κυρίως των συντηρητικ­ών, να τερματιστε­ί η πολιτική αβεβαιότητ­α.

Ο Σοσιαλδημο­κράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε στην τηλεόραση του ZDF ότι κανείς δεν θα πρέπει να αναμένει από το κόμμα του να συμφωνήσει αμέσως για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. «Οι συντηρητικ­οί, οι Πράσινοι και το FDP χρειάστηκα­ν μήνες χωρίς να καταλήξουν τελικά, ζητώ λοιπόν από τον κόσμο να μη μας πιέζει» τόνισε ο Γκάμπριελ, προσθέτοντ­ας πως οι συντηρητικ­οί θα πρέπει να ξεκαθαρίσο­υν το τι ζητούν. [SID:11521725]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece