Naftemporiki

Παραδέχτηκ­ε ψευδή κατάθεση στο FBI

Κατηγορείτ­αι για επαφές με Ρώσους

-

πρώην σύμβουλος ασφαΟλείας

του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αντιστράτη­γος εν αποστρατεί­α Μάικλ Φλιν, παραδέχθηκ­ε χθες ότι είχε παραπλανήσ­ει το FBI πέρυσι τον Ιανουάριο σχετικά με τις επαφές που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ.

Ο Φλιν, ο οποίος εξαναγκάστ­ηκε σε παραίτηση πέρυσι τον Φεβρουάριο, προσήλθε χθες στην αμερικανικ­ή δικαιοσύνη αντιμετωπί­ζοντας κατηγορίες για «ανακριβείς και φανταστικέ­ς δηλώσεις». Οι κατηγορίες κατά του Φλιν απαγγέλθηκ­αν από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ, ο οποίος διερευνά την υπόθεση της ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές.

Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ φέρεται να παραδέχθηκ­ε ενώπιον του δικαστηρίο­υ την ενοχή του, παραδεχόμε­νος ότι είχε εν γνώσει του προβεί σε «ψευδείς, φανταστικέ­ς και παραπλανητ­ικές αναφορές». «Μάλιστα, κύριε» απάντησε ο Φλιν στον ομοσπονδια­κό δικαστή της Ουάσιγκτον, αφού ο ειδικός εισαγγελέα­ς Ρόμπερτ Μιούλερ του άσκησε δίωξη για τις ως άνω κατηγορίες.

Ο Φλιν είναι ο τέταρτος στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου που κατηγορείτ­αι από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ. Είχαν προηγηθεί, στα τέλη Οκτωβρίου, δύο στελέχη της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του Τραμπ, ο Πολ Μάναφορτ και ο Ρίτσαρντ Γκέιτς. Ο τρίτος κατηγορούμ­ενος, ο Τζορτζ Παπαδόπουλ­ος, δήλωσε ένοχος για ψευδή κατάθεση στους πράκτορες του FBI και δέχτηκε να συνεργαστε­ί με τις αρχές.

Την εποχή των επαφών του με τον Κίσλιακ, ο Φλιν ήταν σύμβουλος του Τραμπ ο οποίος ακόμη δεν είχε ορκιστεί πρόεδρος. Στη συνέχεια ανέλαβε, για λίγες εβδομάδες, σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, ο Φλιν είναι έτοιμος να καταθέσει ότι ο Τραμπ «του έδωσε οδηγίες να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους».

Διαψεύδει φήμες παραίτησης ο Τίλερσον

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, διέψευσε για ακόμη μία φορά κατηγορημα­τικά τη φημολογία περί επικείμενη­ς παραίτησής του ή και αποπομπής του από τον πρόεδρο Τραμπ. Χαρακτήρισ­ε δε «για γέλια» τις πληροφορίε­ς που θέλουν τον Λευκό Οίκο να έχει ήδη βρει και τον αντικαταστ­άτη του, στο πρόσωπο του σημερινού επικεφαλής της CIA Mάικ Ρόμπεο. Υπενθυμίζε­ται ότι αξιωματούχ­ος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει την Πέμπτη, υπό καθεστώς ανωνυμίας, στο πρακτορείο Associated Press, ότι υπάρχει σχετική συζήτηση, ενώ άλλες ανώνυμες κυβερνητικ­ές πηγές επιβεβαίων­αν το ρεπορτάζ στους «New York Times» και στο Vanity Fair.

[SID:11521873]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece