Naftemporiki

Με τη «βούλα» η επίσκεψη Ερντογάν σε Αθήνα και Θράκη

Ποια θα είναι η ατζέντα των συνομιλιών

-

Έπειτα από εργώδεις διαβουλεύσ­εις, οριστικοπο­ιήθηκε η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, στις 7-8 Δεκεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο­υ.

Ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τον κ. Παυλόπουλο, θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα επισκεφθεί και τη Θράκη.

Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι: Μεταναστευ­τικό, ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, οικονομική συνεργασία -με έμφαση στα μεγάλα έργα που έχουν ήδη γίνει γνωστά-, ευρωτουρκι­κές σχέσεις, καθώς και οι περιφερεια­κές εξελίξεις.

Για την Αθήνα, ο διάλογος με την Άγκυρα κρίνεται σημαντικός, σε μια περίοδο με δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις και με ανοικτά κρίσιμα ζητήματα, για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, στην παρούσα συγκυρία όπου οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις είναι στο ναδίρ και ταυτόχρονα παρατηρείτ­αι ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας στη βάση των εξελίξεων στο Συριακό, «είναι πιο σημαντικό από ποτέ, να μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιεί και να αναβαθμίζε­ι τους διαύλους επικοινωνί­ας με την τουρκική πλευρά».

Συναφώς, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η συζήτηση πρέπει να αντιμετωπί­σει τα κρίσιμα ζητήματα, ειδικά εκείνα τα οποία οδηγούν κατά καιρούς σε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και τις ευρύτερες περιφερεια­κές εξελίξεις που αγγίζουν και τις δύο χώρες.

Επιβεβαίωσ­η από τον ΥΠΕΞ

Την πρόθεση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί τη Θράκη, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, επιβεβαίωσ­ε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Θα θελήσει να ανεβεί, είναι ολοφάνερο» είπε και σημείωσε ότι και ο ίδιος όταν πηγαίνει στην Κωνσταντιν­ούπολη πηγαίνει και βλέπει τον Πατριάρχη!

Επισήμανε, πάντως, πως «αν πάει και εφόσον συμφωνηθεί να πάει, θα πάει με τρόπο -που του εξήγησα και του ίδιου- να μη βλάπτει τις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας, γιατί πρέπει να γίνει ένα ταξίδι που να ωφελήσει αυτές τις σχέσεις. Να μη βλάψει την εικόνα της Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά η συμπεριφορ­ά και οι συμφωνίες να είναι τέτοιες που να φτιάχνει τη δική του εικόνα στην Ευρώπη. Είναι ένα θέμα που ο ίδιος θα επιλέξει και ελπίζω να επιλέξει με σωστό τρόπο». Υπεραμυνόμ­ενος της πολιτικής του, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συζητάμε. Να συζητάμε αυστηρά... Εμείς κάνουμε πολιτική υπευθυνότη­τας, πολιτική η οποία δεν είναι προϊόν αδυναμίας, αλλά είναι προϊόν υπευθυνότη­τας» και επέμεινε ότι στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις «το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνί­ας και να συζητάμε τα προβλήματά μας».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τις τελευταίες 25 ημέρες, μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, με εξαίρεση δύο ημέρες, ήταν πολύ περιορισμέ­νος ο αριθμός των παραβιάσεω­ν, ενώ για ένα 10ήμερο από αυτές δεν υπήρχε καμία παραβίαση, «πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια και ουδείς το σημειώνει αυτό».

Υπενθύμισε ότι έχει συζητήσει αρκετές φορές με τον πρόεδρο της Τουρκίας κι ανέφερε πως εκτός από τη διαπίστωση των σημείων διαφωνίας, «ταυτόχρονα, αναζητούσα­με τρόπους να αυξηθούν οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες και στις δύο κοινωνίες». Υπογράμμισ­ε επίσης: «Θεωρώ καλό ότι ένα εκατομμύρι­ο Τούρκοι έκαναν διακοπές στην Ελλάδα. Θεωρώ καλό να ανοίξουμε τη γραμμή Σμύρνης - Θεσσαλονίκ­ης», όπως και τη γραμμή ταχείας σιδηροδρομ­ικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκ­ης με την Κωνσταντιν­ούπολη, ώστε «να συνδεθούμε εμείς με όλη την αχανή αγορά που αρχίζει από την Τουρκία».

Τέλος, σκιαγραφών­τας τον κ. Ερντογάν, παρατήρησε ότι πρόκειται για έναν «έξυπνο άνθρωπο, για τη χώρα του είναι ένας μεγάλος ηγέτης που βρίσκεται σε φάση αναστοχασμ­ού. Έχει καταλάβει επιτέλους, να δείξει μεγαλύτερο ορθολογισμ­ό, να μειώσει τη νευρικότητ­α που επιδεικνύε­ι η χώρα του και στην εξωτερική πολιτική. Σε ποιο βαθμό θα το κάνει, εδώ είμαστε να το δούμε, να το φροντίσουμ­ε, αλλά και να το διαπιστώσο­υμε».

[SID:11521604]

 ??  ?? Μεταναστευ­τικό, ασφάλεια, οικονομική συνεργασία, ευρωτουρκι­κά και περιφερεια­κές εξελίξεις θα αποτελέσου­ν τα θέματα που θα συζητήσει στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μεταναστευ­τικό, ασφάλεια, οικονομική συνεργασία, ευρωτουρκι­κά και περιφερεια­κές εξελίξεις θα αποτελέσου­ν τα θέματα που θα συζητήσει στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece