Naftemporiki

Κόντρας συνέχεια μέσω Ευρωβουλής

Στο επίκεντρο ο έλεγχος εξαγωγής όπλων

-

Δτην ιαβεβαιώσε­ις ότι η Ν.Δ. με

ψήφο της στην Ευρωβουλή τάχθηκε υπέρ του ελέγχου της εξαγωγής όπλων στη Σαουδική Αραβία έδωσε χθες η αξιωματική αντιπολίτε­υση, απαντώντας στην κριτική που της ασκήθηκε για τη μη ψήφιση της παραγράφου που καλούσε ρητώς την Ε.Ε. να επιβάλει εμπάργκο.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, έδωσε χθες διευκρινίσ­εις για τη στάση των ευρωβουλευ­τών του κόμματός οι οποίοι υπερψήφισα­ν με το ψήφισμα για την Υεμένη, αλλά δεν στήριξαν την παράγραφο που ζητούσε ρητώς την κήρυξη εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. Ειδικότερα, η κα Σπυράκη εξήγησε ότι η Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ του ελέγχου των εξαγωγών όπλων στην αραβική χώρα. Αντίστοιχα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκ­ος, διαβεβαίωσ­ε ότι η Ν.Δ. θα ακολουθήσε­ι τις θέσεις του Συμβουλίου Αρχηγών της Ε.Ε. εάν υπάρξει σχετική απόφαση για εμπάργκο όπλων. Η κα Σπυράκη ανέφερε επίσης ότι η Ν.Δ. από το 2016 και μετά έχει στηρίξει όλα τα ψηφίσματα για έλεγχο εξαγωγής όπλων. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι οι αντιδράσει­ς για τη στάση των γαλάζιων ευρωβουλευ­τών έχουν ως στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων «την ώρα που το σκάνδαλο Καμμένου έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις». Υπενθύμισε επίσης ότι ήταν ήδη γνωστά τα ψηφίσματα της Ε.Ε. για τη Σαουδική Αραβία όταν άρχισε η διαδικασία για τη διακρατική συμφωνία που υπερψηφίστ­ηκε διακομματι­κά.

Στον αντίποδα, ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου κατήγγειλε τη Ν.Δ. ότι δεν ψήφισε το κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φ. Μογκερίνι, να προβεί στις απαραίτητε­ς ενέργειες για την επιβολή του εμπάργκο πώλησης όπλων προς τη Σαουδική Αραβία. Ο κ. Κούλογλου κατηγόρησε παράλληλα τους ευρωβουλευ­τές της Ν.Δ. ότι συμμάχησαν «με τις συντηρητικ­ές δυνάμεις της Ευρώπης όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία ή το Βέλγιο που παράγουν όπλα και δεν θέλουν να σταματήσει το εμπόριο γιατί έτσι θα χάσουν κέρδη».

Κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ. για τη στάση τους στην Ευρωβουλή άσκησε από την πλευρά της η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διαβεβαίωσ­ε ότι θα βρεθεί «ποιος έδωσε σε ποιον» τα απόρρητα έγγραφα για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία τα οποία έφτασαν στα χέρια του Ανδρέα Λοβέρδου της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης και διέρρευσαν επίσης σε εφημερίδες. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι όταν ο κ. Λοβέρδος ήταν υφυπουργός Εξωτερικών είχε αρνηθεί να αποκαλύψει απόρρητα έγγραφα σε δύο βουλευτές της Ν.Δ. που του τα είχαν ζητήσει.

[SID:11521940]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece