Naftemporiki

Ιστορική συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη

Με τη Συμφωνική και τα Μπαλέτα της Όπερας Κιέβου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Μια μεγαλειώδη­ς συναυλία, με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: Ο Κρητικός, ο Έλληνας, ο οικουμενικ­ός», πραγματοπο­ιείται προς τιμήν του κορυφαίου μας δημιουργού, με τη σύμπραξη της θρυλικής Συμφωνικής Ορχήστρας και των Μπαλέτων της Όπερας του Κιέβου, στο θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστ­ίου 5), στις 4 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ. Μισό και πλέον αιώνα μετά τη συγγραφή του, ο Μίκης Θεοδωράκης συναντά την ερμηνεύτρι­α Μαίρη Λίντα για το «Αρχιπέλαγο­ς» και δίνει νέα μορφή στο χαμένο «Κρητικό κοντσέρτο» με τη σύμπραξη της πιανίστα Τατιάνας Παπαγεωργί­ου, σε αυτήν τη συναυλία, η οποία, λόγω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3/12), πραγματοπο­ιείται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικ­ών, στον όποιο θα δοθούν τα έσοδά της.

Στη μοναδική αυτή βραδιά, που πραγματοπο­ιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Μπούμπουρα, του μεγάλου Έλληνα ευεργέτη που ζει στην Οδησσό, θα παρουσιαστ­ούν τα εμβληματικ­ά έργα του συνθέτη, εμπνευσμέν­α από την Κρήτη και την ελληνική θάλασσα: τα πρώτα Παιδικά Τραγούδια του 1937, το «Κρητικό κοντσέρτο» για πιάνο και ορχήστρα σε πρώτη εκτέλεση, ο αγαπημένος κύκλος τραγουδιών «Αρχιπέλαγο­ς» και σκηνές από το φημισμένο μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς». Αντίστοιχη βραδιά είχε πραγματοπο­ιηθεί τον Οκτώβριο, για την επέτειο του Όχι, στην Οδησσό, επίσης με τη χορηγία του Ιδρύματος Μπούμπουρα. Τώρα, η παράσταση μεταφέρετα­ι και στην Αθήνα, με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τα Μπαλέτα της Όπερας του Κιέβου που τιμούν τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη.

Μεγάλη ήταν η συγκίνηση του Μίκη Θεοδωράκη, της Μαίρης Λίντα και της Τατιάνας Παπαγεωργί­ου, στις πρόβες της συναυλίας. «Είναι πολύ συγκινητικ­ό να συναντιόμα­στε 50 και πλέον χρόνια μετά, για να ξαναπαρουσ­ιάσουμε τον κύκλο τραγουδιών “Αρχιπέλαγο­ς”» είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, απευθυνόμε­νος στη Μαίρη Λίντα, κατά τη διάρκεια της πρόβας τους. Το «Αρχιπέλαγο­ς» γράφτηκε το 1959, με ερμηνευτές τη

Μεγάλη Μαίρη Λίντα και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, σε ποίηση Δημήτρη Χριστοδούλ­ου, Νίκου Γκάτσου, του ίδιου του συνθέτη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Θεοδωράκη και του Πάνου Κοκκινόπου­λου. Συνθέτης και ερμηνεύτρι­α τρέφουν μεγάλη αγάπη και εκτίμηση ο ένας για τον άλλον. Από τις πιο όμορφες αναμνήσεις του, όπως επεσήμανε ο συνθέτης, ο οποίος έδειξε στο tablet του, όπου έχει όλο το έργο του, ανέκδοτα τραγούδια του που έγραψε πολύ αργότερα και πρότεινε στη Μαίρη Λίντα να τα τραγουδήσε­ι εκείνη, σημειώνοντ­ας: «Αυτά είναι τραγούδια, που πάντα ήθελα να τα ερμηνεύσει­ς εσύ, και έφτασε τώρα η στιγμή να τα ηχογραφήσο­υμε με τη συμβολή της Τατιάνας Παπαγεωργί­ου».

Ο Μίκης Θεοδωράκης και η πιανίστα και ακαδημαϊκό­ς μουσικολόγ­ος Τατιάνα Παπαγεωργί­ου επεξεργάστ­ηκαν το «Κρητικό κοντσέρτο» σε νέα αναγεννημέ­νη μορφή. Πρόκειται για έργο, που ο συνθέτης έγραψε το 1951, όταν βρισκόταν στα Χανιά, το οποίο στη συνέχεια χάθηκε και η Τατιάνα Παπαγεωργί­ου έφερε στο φως έπειτα από διδακτορικ­ή έρευνα που έκανε σε βρετανικό πανεπιστήμ­ιο.

«Η Κρήτη ήταν λυτρωτικός τόπος τότε για μένα» σημείωσε ο συνθέτης, ο οποίος επέλεξε να πάει στα Χανιά μετά την αποφυλάκισ­ή του από τη Μακρόνησο και όσα δεινά έζησε εκεί. «Εκείνο το διάστημα, έγραψε πολλά έργα για συμφωνικές ορχήστρες και κλασικά σχήματα που είχαν οδηγό έμπνευσής τους την Κρήτη» επεσήμανε η Τατιάνα Παπαγεωργί­ου. Ανάμεσά τους ήταν και το “Κρητικό κοντσέρτο”, σε ρυθμό συρτό χανιώτικο, το οποίο έπαιξε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Χανίων». Το «Κρητικό κοντσέρτο» παίζεται πρώτη φορά, 66 χρόνια μετά, σε νέα μορφή και με νέα ενορχήστρω­ση της Τατιάνας Παπαγεωργί­ου, σε φαντασμαγο­ρική συμφωνική εκδοχή με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου.

«Η Κρήτη, με τους ατσάλινους ρυθμούς της, κουβαλάει την ηρωική ιστορία και τους αγώνες των Ελλήνων», όπως σημειώνει ο ίδιος ο συνθέτης και συμβολίζει στη μουσική του τον δυναμισμό και την αισιοδοξία. [SID:11521535]

 ??  ?? ήταν η συγκίνηση του Μίκη Θεοδωράκη, της Μαίρης Λίντα και της Τατιάνας Παπαγεωργί­ου στις πρόβες της συναυλίας.
ήταν η συγκίνηση του Μίκη Θεοδωράκη, της Μαίρης Λίντα και της Τατιάνας Παπαγεωργί­ου στις πρόβες της συναυλίας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece