Naftemporiki

Τα κριτήρια της προστασίας

- ΓΝΩΜΗ

Τα σκληρά επεισόδια έξω από το Ειρηνοδικε­ίο της Αθήνας στη Λοκάρεως κατά την ημέρα που ήταν προγραμματ­ισμένοι οι πλειστηρια­σμοί ακινήτων, θύμισαν στην κυβέρνηση ένα από τα μεγαλύτερα επικοινωνι­ακά λάθη της. Η φράση «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το να περάσει χωρίς αντιδράσει­ς η νέα ρητορική περί... τιμωρίας των «στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών». Η κυβέρνηση εισπράττει τη δυσαρέσκει­α όχι γιατί έχει άδικο στην καινούργια επιχειρημα­τολογία που υιοθέτησε -ουδείς αμφιβάλλει ότι αυτοί που έχουν και μπορούν πρέπει να πληρώνουν-, αλλά γιατί τα λόγια της δεν συμβαδίζου­ν με τα έργα της. Μέχρι και πέρυσι τα Χριστούγεν­να η κυβέρνηση διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι δεν πρόκειται να χαθεί κανένα σπίτι. Ημέρες αργότερα, υποχρεώθηκ­ε να ψηφίσει την τροποποίησ­η στον νόμο Κατσέλη και να επιτρέψει ακόμη και η πρώτη κατοικία να βγαίνει στο σφυρί.

Τα περί προστασίας της κύριας κατοικίας είναι ένα «πολιτικό εφεύρημα». Ο νόμος άλλα ορίζει. Το μόνο που ισχύει είναι ότι μέχρι το τέλος του 2018 οι οφειλέτες μπορούν να εξαιρέσουν την πρώτη τους κατοικία από τη διαδικασία ρευστοποίη­σης που προβλέπει ο νόμος Κασέλη και αυτό μόνο εφόσον πληρούν συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις: το εισόδημά τους να μην ξεπερνάει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημέ­νες κατά ένα ποσοστό, η αντικειμεν­ική αξία να μην είναι υψηλότερη των 180.000 ευρώ (σ.σ. το όριο προσαυξάνε­ται ανάλογα με την οικογενεια­κή κατάσταση) και ο ίδιος οφειλέτης να κρίνεται ως «συνεργάσιμ­ος». Όλα αυτά θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του 2018. Μετά δεν υπάρχει καμία απολύτως προστασία, άρα και η πρώτη κατοικία μπορεί πολύ εύκολα να βγει στο σφυρί. Τι εννοεί λοιπόν η κυβέρνηση όταν ακόμη και σήμερα υποστηρίζε­ι ότι δεν θα θιγεί η μικρή ιδιοκτησία; Μόνο ότι οι τράπεζες και το Δημόσιο δεν έχουν καμία πρόθεση να στοχεύσουν στα μικρά ακίνητα. Δηλαδή, ότι αν και μπορούν από τον νόμο, δεν θα το κάνουν.

Φτάσαμε στο σημείο που χρειάζοντα­ι καθαρές κουβέντες. Ποιος είναι ο στρατηγικό­ς κακοπληρωτ­ής και γιατί δεν τον έχουν εντοπίσει μέχρι σήμερα; Ποια ορίζεται ως μικρή κύρια κατοικία; Ποιος πρέπει να προστατευτ­εί από τον πλειστηρια­σμό και με ποια κριτήρια;

[SID:11521734]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece