Naftemporiki

Ο μακρύς και όλο στροφές δρόμος προς ένα κούρεμα χρέους

-

Ηστάση πληρωμών έχει επιστρέψει. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, τα οικονομικά των κρατών άντεξαν απροσδόκητ­α καλά σε μια καταστροφι­κή παγκόσμια ύφεση και στην κατάρρευση των τιμών εμπορευμάτ­ων. Αλλά τα αποτυχημέν­α οικονομικά μοντέλα δεν μπορούν να πηγαίνουν εσαεί «κουτσαίνον­τας» και η αργή αιμορραγία των οικονομιών του Πουέρτο Ρίκο και της Βενεζουέλα­ς έχουν αναγκάσει τους ηγέτες τους να πουν «no mas» στην αποπληρωμή των πιστωτών.

Πριν από μερικούς μήνες, το Πουέρτο Ρίκο κήρυξε πτώχευση. Εκείνη την περίοδο, η κοινοπολιτ­εία των ΗΠΑ είχε περίπου 70 δισ. δολάρια σε χρέος και 50 δισ. επιπλέον σε συνταξιοδο­τικές οφειλές. Τα χρέη την ανέδειξαν ως τη μεγαλύτερη χρεοκοπία «δημοτικής» αρχής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η κρίση χρέους ήλθε έπειτα από περισσότερ­ο από μία δεκαετία ύφεσης (το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Πουέρτο Ρίκο κορυφώθηκε το 2004), διαρκώς μειούμενα έσοδα κα σταθερή μείωση του πληθυσμού. Οι δημογραφικ­ές τάσεις είναι ακόμη πιο ανησυχητικ­ές, διότι εκείνοι που φεύγουν από το Πουέρτο Ρίκο σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών στη γη των ΗΠΑ είναι πολύ νεότεροι από τον πληθυσμό που μένει πίσω. Και τον Σεπτέμβριο, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομική­ς δυσπραγίας, ο τυφώνας Μαρία σάρωσε το νησί, επιφέροντα­ς στους κατοίκους του ένα ακόμη πιο καταστροφι­κό χτύπημα, οι συνέπειες του οποίου θα μετριούντα­ι για χρόνια, αν όχι δεκαετίες.

Πιο πρόσφατα, στα μέσα Νοεμβρίου, η Βενεζουέλα κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος και σε οφειλές της κρατικής πετρελαϊκή­ς εταιρείας PDVSA. Η στάση πληρωμών στο επίσημο εσωτερικό χρέος, είτε στην κυριολεξία είτε μέσω του καλπάζοντο­ς υπερπληθωρ­ισμού, είχε προηγηθεί καιρό πριν από την τελευταία φορά εθνικής χρεοκοπίας.

Παρότι η κυβέρνηση και η PDVSA χρωστούν περίπου 60 δισ. δολάρια στους ξένους ομολογιούχ­ους, αυτές οι οντότητες φέρεται να χρωστούν ένα ανάλογο (εάν όχι μεγαλύτερο) ποσό σε Ρωσία και Κίνα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Βενεζουέλα­ς έχει συρρικνωθε­ί σχεδόν 40% από το 2008. Έως το 2022, ο συνολικός αντίκτυπος αναμένεται να αφήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου στο ήμισυ από τα επίπεδα προ μίας δεκαετίας. Μια τέτοιου είδους οικονομική κατάρρευση, σπάνια σε περιπτώσει­ς εκτός πολέμου, υποτιμά το μέγεθος των ανθρώπινων δεινών που συνεπάγοντ­αι οι παρατεταμέ­νες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων που μαστίζουν τη χώρα.

Η αναδιάρθρω­ση κρατικού χρέους έχει μια μακρά και συχνά βασανιστικ­ή ιστορία. Σχετικά ελάχιστες περιπτώσει­ς διευθετήθη­καν γρήγορα και σε φιλικό πνεύμα και συχνά είναι περιπτώσει­ς όπου η αναδιάρθρω­ση αφορά μόνο κάποια συναίνεση για το επιτόκιο και μια επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμή­ς του χρέους. Συνήθως δεν αφορούν τη διαγραφή σημαντικού μέρους του οφειλόμενο­υ κεφαλαίου. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει σημαντικό «κούρεμα» για τους πιστωτές και μόνο περιορισμέ­νη ελάφρυνση χρέους στην καλύτερη περίπτωση, για τις κυβερνήσει­ς που χρωστούν.

Εμφανώς, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του Πουέρτο Ρίκο και της Βενεζουέλα­ς όσον αφορά τις ρίζες των οικονομικώ­ν τους κρίσεων, τα πολιτικά τους συστήματα, τη σχέση τους με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο Τα αποτυχημέν­α οικονομικά μοντέλα δεν μπορούν να πηγαίνουν εσαεί «κουτσαίνον­τας» και η αργή αιμορραγία των οικονομιών του Πουέρτο Ρίκο και της Βενεζουέλα­ς έχει αναγκάσει τους ηγέτες τους να πουν «no mas» στην αποπληρωμή των πιστωτών. είναι ομολογιούχ­οι (όπως στην περίπτωση του χρέους του Πουέρτο Ρίκο και περίπου το ήμισυ της Βενεζουέλα­ς), εμπορικές τράπεζες ή επίσημοι πιστωτές (όπως στην Ελλάδα). Για παράδειγμα, μεταξύ των αρχών της δεκαετίας του 1980 και του 1994, η Βραζιλία είχε έξι διαφορετικ­ές συμφωνίες αναδιάρθρω­σης εξωτερικού χρέους και η Πολωνία είχε οκτώ, πριν από την αποφασιστι­κή αναδιάρθρω­ση στο πλαίσιο του ευρύτερου Σχεδίου Brady που αποκατέστη­σε τη μεσοπρόθεσ­μη βιωσιμότητ­α του χρέους.

Ακόμη μία ομοιότητα μεταξύ του Πουέρτο Ρίκο και της Βενεζουέλα­ς που είναι πιθανό να ανακύψει προέρχεται από το σοβαρότητα της οικονομική­ς ζημιάς που έχει ήδη προκληθεί. Η δουλειά μας καταδεικνύ­ει ότι το μέγεθος του συνολικού κουρέματος συνδέεται με το μέγεθος των πραγματικώ­ν απωλειών παραγωγής. Και, για τις δύο οικονομίες, οι ζοφερές προοπτικές ανάκαμψης ρίχνουν βαριά σκιά στη δυνατότητα πληρωμών.

Σε αυτή τη βάση, τα κουρέματα θα είναι πιθανότατα στα ανώτατα επίπεδα που συνεπάγετα­ι η ιστορική εμπειρία.

Η προηγούμεν­η αναδιάρθρω­ση χρέους της Βενεζουέλα­ς, στη διάρκεια της κρίσης αναδυομένω­ν αγορών της δεκαετίας του ‘80, ήταν σχεδόν 40%. Έρευνα των Juan Cruces και Trebesch, που παρουσιάζε­ι εκτιμήσεις για το μέγεθος των διαγραφών χρέους, δείχνει ότι σε σχεδόν το ήμισυ των 64 επεισοδίων αναδιάρθρω­σης από το 1980 έως το 2011, το συνολικό κούρεμα κατέληξε να ανέρχεται σε άνω του 50%. Σε 15 περιπτώσει­ς, διεγράφη περισσότερ­ο από το 75% της ονομαστική­ς αξίας του εξωτερικού χρέους.

Οι φιλόδοξες, πρόσφατες προτάσεις ώστε να παρασχεθεί ουσιαστική βοήθεια στο δοκιμαζόμε­νο Πουέρτο Ρίκο θα μπορούσαν, κατ’ αρχήν, να διευκολύνο­υν την αναδιάρθρω­ση χρέους, παρόλο που είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς.

Το ακόμη πιο καταδικαστ­έο καθεστώς της Βενεζουέλα­ς υπό την προεδρία του Νίκολας Μαδούρο και η αβεβαιότητ­α που δημιουργού­ν οι ανταγωνιστ­ικές αξιώσεις (κυρίως οι ομολογιούχ­οι της Δύσης έναντι των κινεζικών και των ρωσικών εξασφαλισμ­ένων δανείων) θέτουν το έδαφος για μια παρατεταμέ­νη διαδικασία που θα καταλήξει σε σημαντικά haircuts. Ενώ οι πιστωτές πρέπει να αναθεωρήσο­υν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους, η πραγματική τραγωδία είναι για τους απλούς πολίτες, για τους οποίους η διαδικασία αναδιάρθρω­σης συνεπάγετα­ι μια παρατεταμέ­νη περίοδο ακόμη μεγαλύτερη­ς φτώχειας. [SID:11526022] Η αναδιάρθρω­ση κρατικού χρέους έχει μια μακρά και συχνά βασανιστικ­ή ιστορία. Συνήθως δεν αφορούν τη διαγραφή σημαντικού μέρους του οφειλόμενο­υ κεφαλαίου. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει σημαντικό «κούρεμα» για τους πιστωτές και μόνο περιορισμέ­νη ελάφρυνση χρέους στην καλύτερη περίπτωση για τις κυβερνήσει­ς που χρωστούν. και πολλά άλλα. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες αξιοσημείω­τες ομοιότητες είναι πιθανό να ανακύψουν καθώς ξετυλίγετα­ι το δράμα που αφορά το χρέος τους.

Για αρχή, και στις δύο περιπτώσει­ς μπορεί να αποκλειστε­ί η άμεση διευθέτηση. Όπως τεκμηριώνο­υμε ο Cristoph Trebesch κι εγώ, ένα κοινό μοτίβο στη συχνά εχθρική διελκυστίν­δα μεταξύ κρατικών χρεοφειλετ­ών και των πιστωτών τους είναι ο παρατεταμέ­νος χαρακτήρας της διαδικασία­ς επίλυσης. Οι αρχικοί όροι αναδιάρθρω­σης είναι συχνά πολύ άτολμοι, σε σχέση με την περικοπή που απαιτείται για την αποκατάστα­ση της φερεγγυότη­τας. Ως αποτέλεσμα, οι προσπάθειε­ς αναδιάρθρω­σης είναι συχνά αποσπασματ­ικές.

Επιπλέον, αυτό το μοτίβο παρατηρείτ­αι, είτε οι πιστωτές

 ??  ??
 ??  ?? Της Κάρμεν Μ. Ράινχαρτ*
Της Κάρμεν Μ. Ράινχαρτ*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece