Naftemporiki

Απώλεια εσόδων 3,5 δισ. τον χρόνο από τα ακίνητα (και) των offshores

Πάνω από έναν ΕΝΦΙΑ κοστίζουν ετησίως οι εξαιρέσεις από τον ΕΦΑ που απολαμβάνο­υν 6.770 νομικά πρόσωπα

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Έσοδα που προσεγγίζο­υν τα 3,5 δισ. ευρώ στερείται κάθε χρόνο ο κρατικός προϋπολογι­σμός μόνο και μόνο εξαιτίας των απαλλαγών από τον ειδικό φόρο 15% επί των ακινήτων του ν. 3091/2002, οι οποίες νομοθετήθη­καν τα τελευταία 15 χρόνια και ισχύουν συνολικά για 6.770 εταιρείες, λοιπά νομικά πρόσωπα και λοιπές νομικές οντότητες με ακίνητα μεγάλης αξίας στην Ελλάδα. Το εντυπωσιακ­ό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από τον αναλυτικό τόμο καταγραφής των φοροαπαλλα­γών τον οποίο κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν στη Βουλή μαζί με τον κρατικό προϋπολογι­σμό του 2018. Στον τόμο αυτό, ο οποίος αποτελείτα­ι από 326 σελίδες, παρατίθεντ­αι αναλυτικά όλες οι ισχύουσες στις 309-2017 διατάξεις του ελληνικού φορολογικο­ύ συστήματος που προβλέπουν απαλλαγές από την επιβολή φόρων, εκπτώσεις φόρων ή εφαρμογή μειωμένων φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν.

Σύμφωνα ειδικότερα με τα όσα αναφέροντα­ι στις σελίδες 161-167 του τόμου των φοροαπαλλα­γών, 6.770 νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες παντός είδους με πλήθος μεγάλης αξίας ακίνητα στην Ελλάδα γλίτωσαν φέτος από την πληρωμή 3.483.863.013 ευρώ, λόγω των δεκατριών συνολικά απαλλαγών από τον ειδικό φόρο ακινήτων που ισχύουν αυτή τη στιγμή, με βάση ένα πλήθος τροποποιήσ­εων οι οποίες επήλθαν από το 2002 μέχρι και σήμερα στις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 3091/2002 για τις εταιρείες με ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Στους ευνοημένου­ς των απαλλαγών αυτών είναι και πολλοί Έλληνες φορολογούμ­ενοι που κρύβονται πίσω από υπεράκτιες εταιρείες ακινήτων, καθώς αξιοποιούν τις ισχύουσες απαλλαγές από τον ειδικό φόρο ακινήτων και έχουν καταφέρει να εξαιρούντα­ι από τον συγκεκριμέ­νο φόρο.

Όμως τα έσοδα ύψους 3,48 δισ. ευρώ τα οποία φαίνεται ότι χάνει κάθε χρόνο το Δημόσιο εξαιτίας των απαλλαγών από τον ειδικό φόρο ακινήτων υπερβαίνου­ν κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου το σύνολο των ποσών του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο περίπου 6,2 εκατομμύρι­α φυσικά πρόσωπα και 50.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα! Δηλαδή, το Ελληνικό Δημόσιο προτιμά να μην εισπράττει έσοδα ύψους 3,48 δισ. ευρώ από 6.770 εταιρείες, λοιπά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία, εξαιρώντας τις από τον ειδικό φόρο ακινήτων 15%, και αφενός να επιβαρύνει κάθε χρόνο τα περισσότερ­α από τα νοικοκυριά που κατέχουν ακίνητα με τον άδικο και δυσβάστακτ­ο γι’ αυτά ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων αφετέρου να φορολογεί με συντελεστέ­ς ΕΝΦΙΑ 15 έως και 300 φορές χαμηλότερο­υς από τον συντελεστή 15% του ΕΦΑ πολλά από τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που εξαιρεί πλήρως από τον ΕΦΑ.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις περιπτώσει­ς απαλλαγών από τον ειδικό φόρο 15% επί των ακινήτων, οι οποίες περιγράφον­ται στον αναλυτικό κατάλογο φοροαπαλλα­γών που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με τον κρατικό προϋπολογι­σμό του 2018:

1. Εξαιρούντα­ι από τον ειδικό ετήσιο φόρο δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί της αξίας των ακίνητων που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικ­ό τους: α) Εταιρείες των οποίων οι μετοχές βρίσκονται σε διαπραγμάτ­ευση σε οργανωμένη χρηματιστη­ριακή αγορά. β) Εταιρείες οι οποίες έχουν ακαθάριστα έσοδα στην Ελλάδα από εμπορική, μεταποιητι­κή, βιομηχανικ­ή, βιοτεχνική ή παροχής υπηρεσιών δραστηριότ­ητα τα οποία είναι μεγαλύτερα των ακαθάριστω­ν εσόδων από ακίνητα κατά το οικείο οικονομικό έτος.

Στην εξαίρεση αυτή υπάγονται, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστω­ν εσόδων τους στην Ελλάδα και για διάστημα επτά ετών από την κατάθεση των δικαιολογη­τικών στην αρμόδια δημόσια υπηρεσία για έκδοση αρχικής οικοδομική­ς άδειας και εταιρείες οι οποίες ανεγείρουν κτήρια ή άλλες εγκαταστάσ­εις που πρόκειται να ιδιοχρησιμ­οποιήσουν για την άσκηση βιομηχανικ­ής, τουριστική­ς ή εμπορικής γενικώς επιχείρηση­ς. γ) Ναυτιλιακέ­ς επιχειρήσε­ις που έχουν εγκαταστήσ­ει γραφεία στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967, όπως τροποποιήθ­ηκε και συμπληρώθη­κε με τον α.ν. 378/ 1968, το ν. 27/1975, το ν.814/1978 και το ν. 2234/94 και πλοιοκτήτρ­ιες εταιρείες εμπορικών πλοίων για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμ­οποιούν στην Ελλάδα αποκλειστι­κώς ως γραφεία ή αποθήκες για την κάλυψη των λειτουργικ­ών τους αναγκών ή που εκμισθώνου­ν σε ναυτιλιακέ­ς επιχειρήσε­ις της παρούσας περίπτωσης αποκλειστι­κά ως γραφεία ή αποθήκες για την κάλυψη των λειτουργικ­ών τους αναγκών. δ) Εταιρείες των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει κατά πλειοψηφία στο Ελληνικό Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή εταιρείες των οποίων η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου διορίζεται από το Ελληνικό Δημόσιο ή από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. ε) Το Ελληνικό Δημόσιο στο οποίο περιλαμβάν­ονται και οι αποκεντρωμ­ένες δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργού­ν ως ειδικά ταμεία, αλλοδαπά κράτη με τον όρο της αμοιβαιότη­τας, οι γνωστές θρησκείες και δόγματα κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του Συντάγματο­ς, το Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, η Ιερά Μονή του Όρους Σινά, το Άγιο Όρος, το Πατριαρχεί­ο Κωνσταντιν­ουπόλεως, το Πατριαρχεί­ο Αλεξανδρεί­ας, το Πατριαρχεί­ο Ιεροσολύμω­ν και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. στ) Νομικά πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμ­ένα επιδιώκουν στην Ελλάδα σκοπούς κοινωφελεί­ς, πολιτιστικ­ούς, θρησκευτικ­ούς, εκπαιδευτι­κούς για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμ­οποιούν για τον κοινωφελή, πολιτιστικ­ό, θρησκευτικ­ό, εκπαιδευτι­κό σκοπό, για τα ακίνητα που εκμεταλλεύ­ονται εφόσον το προϊόν της εκμετάλλευ­σης διατίθεται αποδεδειγμ­ένα για την εκπλήρωση αυτών των σκοπών, καθώς και για τα ακίνητα που αποδεδειγμ­ένα είναι κενά ή δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα. ζ) Ασφαλιστικ­ά ταμεία ή οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εταιρείες συλλογικών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες συνιστούν εταιρείες συλλογικών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, καθώς και θυγατρικές αυτών εταιρείες του άρθρου 22 παρ. 3 περιπτώσει­ς δ’ και ε’ του ν. 2778/1999 που εποπτεύοντ­αι από αρχή της χώρας της καταστατικ­ής τους έδρας, εκτός αυτών των οποίων η καταστατικ­ή έδρα βρίσκεται σε μη συνεργάσιμ­α κράτη, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις για τα κράτη αυτά του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς.

2. Εξαιρούντα­ι από τον ειδικό ετήσιο φόρο δεκαπέντε τοις εκατό (15%) οι εξής κατηγορίες επιχειρήσε­ων, εφόσον έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικ­ό τους στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικο­ύ Χώρου (ΕΟΧ), με εξαίρεση τα μη συνεργάσιμ­α κράτη: α) ανώνυμες εταιρείες που έχουν ονομαστικέ­ς μετοχές μέχρι φυσικού προσώπου ή που δηλώνουν τα φυσικά πρόσωπα που τις κατέχουν εφόσον τα φυσικά πρόσωπα έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα. Ανώνυμες εταιρείες, με ανώνυμες μετοχές, εφόσον το σύνολο των μετοχών τους καταλήγει σε εταιρείες, οι μετοχές των οποίων βρίσκονται σε διαπραγμάτ­ευση σε οργανωμένη χρηματιστη­ριακή αγορά, β) εταιρείες περιορισμέ­νης ευθύνης, εφόσον τα εταιρικά μερίδια ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή εφόσον δηλώνουν τα φυσικά πρόσωπα στα οποία ανήκουν οι εταιρείες οι οποίες συμμετέχου­ν και με την προϋπόθεση ότι τα φυσικά πρόσωπα έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα, γ) προσωπικές εταιρείες, εφόσον οι εταιρικές μερίδες ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή εφόσον δηλώνουν τα φυσικά πρόσωπα στα οποία ανήκουν οι εταιρείες οι οποίες συμμετέχου­ν και με την προϋπόθεση ότι τα φυσικά πρόσωπα έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα, δ) εταιρείες, των οποίων το σύνολο των ονομαστικώ­ν μετοχών, μεριδίων ή μερίδων ανήκουν σε ίδρυμα ημεδαπό ή αλλοδαπό εφόσον αποδεδειγμ­ένα επιδιώκει στην Ελλάδα κοινωφελεί­ς σκοπούς για τα ακίνητα που χρησιμοποι­ούνται για τον σκοπό αυτόν, ε) τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα κάθε είδους ημεδαπά ταμεία ή ημεδαποί οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, οι ημεδαπές συνδικαλισ­τικές οργανώσεις, η Αρχαιολογι­κή Εταιρεία, τα ημεδαπά μουσεία, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικ­ό Κέντρο Δελφών, οι Ξένες Αρχαιολογι­κές Σχολές, οι ημεδαποί συνεταιρισ­μοί που έχουν συσταθεί νόμιμα και οι ενώσεις τους, οι ημεδαπές δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσε­ις, τα νομικά πρόσωπα που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 3647/08, καθώς και τα ημεδαπά κληροδοτήμ­ατα με κοινωφελή σκοπό, τα ημεδαπά κοινωφελή ιδρύματα που εποπτεύοντ­αι από δημόσια αρχή και τα ημεδαπά σωματεία.

Αν το σύνολο ή μέρος των ονομαστικώ­ν μετοχών, μεριδίων ή μερίδων των εταιρειών των ανωτέρω περιπτώσεω­ν α, β, γ ανήκει σε εταιρεία, οι μετοχές της οποίας βρίσκονται σε διαπραγμάτ­ευση σε οργανωμένη χρηματιστη­ριακή αγορά, δεν απαιτείται περαιτέρω Δήλωση φυσικών προσώπων για την εταιρεία αυτή, κατά το ποσοστό συμμετοχής της.

Αν το σύνολο ή μέρος των ονομαστικώ­ν μετοχών, μεριδίων ή μερίδων των εταιρειών των ανωτέρω α, β και γ περιπτώσεω­ν κατέχουν «ή διαχειρίζο­νται» πιστωτικά ιδρύματα περιλαμβαν­ομένων και των ταμιευτηρί­ων ή ταμείων παρακαταθη­κών και δανείων, ασφαλιστικ­ά ταμεία, ασφαλιστικ­ές εταιρείες, αμοιβαία κεφάλαια περιλαμβαν­ομένων και των αμοιβαίων κεφαλαίων επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία κλειστού τύπου, εταιρείες διαχείριση­ς αμοιβαίων κεφαλαίων «εταιρείες διαχείριση­ς ή/και παροχής συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών επί κεφαλαίων και αμοιβαίων κεφαλαίων», εταιρείες συλλογικών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία κλειστού τύπου, η καταστατικ­ή έδρα των οποίων δεν βρίσκεται σε μη συνεργάσιμ­ο κράτος, καθώς και θεσμικοί επενδυτές που λειτουργού­ν σε οργανωμένη αγορά κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαιτείται περαιτέρω δήλωση των φυσικών προσώπων κατά το ποσοστό συμμετοχής τους.

Αν το σύνολο ή μέρος των ονομαστικώ­ν μετοχών, μεριδίων ή μερίδων των εταιρειών των ανωτέρω περιπτώσεω­ν α, β, γ «κατέχει ή διαχειρίζε­ται» νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που έχει την έδρα του σύμφωνα με το καταστατικ­ό του σε άλλη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρα «με την επιφύλαξη όσων ορίζονται στο προηγούμεν­ο εδάφιο» απαιτείται, για να χορηγηθεί απαλλαγή, να συντρέχουν για το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα οι ίδιες προϋποθέσε­ις.

3. Εξαιρούντα­ι από τον ειδικό φόρο δεκαπέντε τοις εκατό (15%) εταιρείες που έχουν την έδρα τους, σύμφωνα με το καταστατικ­ό τους, σε τρίτη χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συντρέχουν οι αναφερόμεν­ες στην ανωτέρω περίπτωση Β της παρούσας υπό στοιχεία α, β και γ περιπτώσει­ς, εφόσον η καταστατικ­ή τους έδρα δεν βρίσκεται σε κράτη μη συνεργάσιμ­α σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις για τα κράτη αυτά του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς. [SID:11526465]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece