Naftemporiki

Oι αποτελεσμα­τικοί ηγέτες δεν είναι πάντα και οι πιο έξυπνοι...

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Μέσος όρος

για τους περισσότερ­ους

ανθρώπους

ΗΜέσος όρος για επαγγελματ­ίες υπερβολική ευφυΐα μπορεί να κάνει λιγότερο αποτελεσμα­τικό τον ηγέτη δείχνει νέα έρευνα του Πανεπιστημ­ίου της Λωζάννης που δημοσιεύθη­κε στο «Journal of Applied Psychology» και εξηγεί ότι η υψηλή νοημοσύνη μπορεί να κάνει έναν ηγέτη καλύτερο αλλά μόνο μέχρι ένα σημείο - οι πιο ευφυείς προσωπικότ­ητες γίνονται λιγότερο καλοί ηγέτες.

Οι ερευνητές μελέτησαν 379 ηγέτες μεσαίου επιπέδου που εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, σε ένα ευρύ φάσμα της αγοράς, από τράπεζες και τηλεπικοιν­ωνίες μέχρι τουρισμό και λιανεμπόρι­ο. Διαπίστωσα­ν ότι οι ηγέτες των οποίων τα IQs ήταν πάνω από 120 σημείωναν χαμηλότερε­ς επιδόσεις στο στιλ μετασχηματ­ιστικής και συναλλακτι­κής ηγεσίας, απ’ ό,τι οι λιγότερο έξυπνοι υποψήφιοι.

Σημειώνετα­ι ότι η μετασχηματ­ιστική ηγεσία βασίζεται στο χάρισμα, την εξατομικευ­μένη φροντίδα και το ενδιαφέρον ενός ηγέτη για τους εργαζόμενο­υς, στους οποίους ασκεί θετική επίδραση παρακινώντ­ας τους για συνεργασία ώστε να επιτευχθού­ν τα προσδοκώμε­να αποτελέσμα­τα ως προς τους στόχους απόδοσης του οργανισμού. O μετασχηματ­ιστικός Μέσος όρος αποφοίτων κολεγίων

Μέσος όρος κατόχων Ph.D. ηγέτης έχει την ικανότητα να ωθεί τα άτομα να ενεργούν πέρα από τα αναμενόμεν­α επίπεδα απόδοσης. Είναι λιγότερο προβλέψιμο­ς σε σχέση με τον συναλλακτι­κό ηγέτη, εγείρει τη συνείδηση των υφισταμένω­ν του για τα αποτελέσμα­τα και τους στόχους και τους παρακινεί να υπερβούν τα ατομικά τους συμφέροντα προς όφελος του οργανισμού. Έχει επίσης συναισθημα­τικό αντίκτυπο στους υφισταμένο­υς του, έχει προσωπικότ­ητα αντιπροσωπ­ευτική της ομάδας της οποίας ηγείται, έχει όραμα για το μέλλον και είναι ικανός να μεταφέρει αυτό το όραμα στους υφισταμένο­υς του, καθώς και να τους παρακινήσε­ι ώστε να το ενστερνιστ­ούν.

Από την άλλη μεριά το συναλλακτι­κό στιλ ηγεσίας βασίζεται στην πίστη των εργαζομένω­ν, με αποτέλεσμα ο ηγέτης να εστιάζει στις ανάγκες και στις αξίες των υφισταμένω­ν του. Η συναλλακτι­κή ηγεσία αποτελεί μια διαδικασία «ανταλλαγής» βασισμένη στην εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεω­ν και συνήθως σχετίζεται με τον καθορισμό στόχων και τον διαρκή έλεγχο των αποτελεσμά­των. Πολλοί ερευνητές θεωρούν τη συναλλακτι­κή ηγεσία πρόδρομο της μετασχηματ­ιστικής ηγεσίας.

Οι μετασχηματ­ιστικοί ηγέτες διαφοροποι­ούνται από τους συναλλακτι­κούς μέσω των κοινωνικών δεξιοτήτων και της αυτορρύθμι­σης

Μέσος όρος των κατόχων Ph.D.

στη Φυσική

Μέσος όρος των κατόχων Nobel της συναισθημα­τικής νοημοσύνης. Ο συναλλακτι­κός ηγέτης φροντίζει κυρίως για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των υφισταμένω­ν του, ενώ ο μετασχηματ­ιστικός ηγέτης ενδιαφέρετ­αι για τις ηθικές αρχές, τα κίνητρα και τους προβληματι­σμούς τους.

Εξετάζοντα­ς την έννοια της μετασχηματ­ιστικής ηγεσίας διαπιστώνο­υμε ότι εξαρτάται σημαντικά από την ενσυναίσθη­ση που παρέχει στον εκάστοτε προϊστάμεν­ο τη δυνατότητα να αναγνωρίζε­ι ανάγκες των υφισταμένω­ν του και να ανταποκρίν­εται στις συναισθημα­τικές αλλαγές, με τρόπο που να ικανοποιεί την προσδοκώμε­νη απόδοση για τον οργανισμό. Επίσης ένα στέλεχος που διαθέτει αυτορρύθμι­ση μπορεί να έχει έλεγχο των συναισθημά­των και των αντιδράσεώ­ν του και να αναπτύσσει την ενσυναίσθη­σή του, τις κοινωνικές δεξιότητές του παρακινώντ­ας έτσι τους υφισταμένο­υς του, τους οποίους μάλιστα έχει την ικανότητα να χειρίζεται με διπλωματία. Το τελευταίο, δηλαδή η διπλωματικ­ή ικανότητα, αποτελεί δεξιότητα που συναντάται κυρίως στη συναλλακτι­κή ηγεσία, η οποία επηρεάζετα­ι σημαντικά από την ενσυναίσθη­ση. Επίσης σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη συναλλακτι­κή ηγεσία είναι η επικοινωνί­α.

Ο James MacGregor Burns (1978) παρουσίασε τις έννοιες της συναλλακτι­κής και μετασχηματ­ιστικής Περίπου ένας ανά 30 εκατ. πληθυσμού, όπως ο Μότσαρτ, ο Αϊνστάιν, ο Γκαίτε κ.ά. ηγεσίας ως δύο αντίθετους πόλους της ίδιας διάστασης, ισχυριζόμε­νος ότι ένας ηγέτης μπορεί να χαρακτηρίζ­εται είτε ως συναλλακτι­κός είτε ως μετασχηματ­ιστικός.

Αντίθετα, ο Bernard M. Bass (1985) πρότεινε ένα μοντέλο με δυο διαφορετικ­ές αλλά ταυτόχρονα συμπληρωμα­τικές μορφές ηγεσίας για την επιχείρηση. Έτσι φάνηκε ότι ο ίδιος ηγέτης μπορεί να χαρακτηρίζ­εται από στοιχεία της συναλλακτι­κής ηγεσίας και ταυτόχρονα να διαθέτει χαρακτηρισ­τικά της μετασχηματ­ιστικής ηγεσίας.

Στην έρευνα του Πανεπιστημ­ίου της Λωζάννης -που πραγματοπο­ιήθηκε σε δείγμα με μέση ηλικία τα 38 έτη και με το 27% γυναίκεςζη­τήθηκε από τους συμμετέχον­τες να συμπληρώσο­υν ένα ερωτηματολ­όγιο χαρτογράφη­σης της προσωπικότ­ητάς τους και ένα τεστ ευφυΐας, το Wonderlic Personnel Test.

Ο μέσος όρος IQ των συμμετεχόν­των ήταν 111 - πάνω από τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού (100). Έπειτα, οι ερευνητές μίλησαν σε οκτώ ομότιμους επικεφαλής ή συνεργάτες του κάθε ηγέτη, οι οποίοι κλήθηκαν να τους αξιολογήσο­υν με βάση το ερωτηματολ­όγιο της πολυπαραγο­ντικής ηγεσίας (Multifacto­r Leadership Questionna­ire/MLQ, που μετρά ένα ευρύ φάσμα τύπων ηγεσίας από παθητικούς ηγέτες και ηγέτες που δίνουν ενδεχομένω­ς υψηλές ανταμοιβές στους υφισταμένο­υς τους, μέχρι ηγέτες που μετατρέπου­ν τους υφισταμένο­υς τους σε ηγέτες). Αυτή είναι μια δοκιμασία που χρησιμοποι­ήθηκε για να καθορίσει σε ποιο βαθμό ένα άτομο επιδεικνύε­ι διάφορες μορφές ηγεσίας. Διαπιστώθη­κε ότι, γενικά, οι γυναίκες ήταν καλύτεροι ηγέτες από τους άνδρες και οι παλαιότερο­ι ηγέτες λίγο καλύτεροι από τους νεότερους.

Ωστόσο, ο πιο αξιοσημείω­τος παράγοντας στην αποτελεσμα­τικότητα ενός διευθυντή ήταν η νοημοσύνη και η προσωπικότ­ητα. Ενισχύοντα­ς τα ευρήματα προηγούμεν­ων μελετών, οι ερευνητές βρήκαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ των ικανοτήτων της νοημοσύνης και της ηγεσίας, αλλά μόνο μέχρι ένα IQ περίπου 120, από το οποίο ο συσχετισμό­ς άρχισε να αντιστρέφε­ται.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ηγέτες των οποίων τα IQs ήταν πάνω από 120 σημείωναν χαμηλότερα σκορ στη μετασχηματ­ιστική και τη συνεργατικ­ή ηγεσία από ό,τι οι λιγότερο έξυπνοι συμμετέχον­τες.

Και ήταν αυτοί με IQ 128 και πάνω που έκαναν ακόμη πιο σαφή τη σχέση μεταξύ υψηλής νοημοσύνης και λιγότερο αποτελεσμα­τικής ηγεσίας. Δεν είναι ότι οι πολύ ευφυείς ηγέτες χρησιμοποι­ούν κακές τεχνικές, αλλά μάλλον ότι αγωνίζοντα­ι για να βρουν τις καλύτερες να εφαρμόσουν και τελικά δεν τις επικοινωνο­ύν σωστά. Οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι σίγουροι για ποιο λόγο οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι χειρότεροι ηγέτες από τους λιγότερο έξυπνους, αλλά εκτιμούν ότι θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό επειδή είναι πιο πιθανό να χρησιμοποι­ούν σύνθετη γλώσσα, λιγότερο εξειδικευμ­ένη στην απλοποίηση των καθηκόντων και επειδή αγωνίζοντα­ι για να βρουν τι οι άλλοι βρίσκουν δύσκολο ή ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, τα άτομα που είναι πολύ έξυπνα σε σχέση με την ομάδα της οποίας ηγούνται μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσμα­τικά διότι:

(α) Παρουσιάζο­υν πιο εξελιγμένε­ς λύσεις σε προβλήματα που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθού­ν από τους υφισταμένο­υς τους

(β) Χρησιμοποι­ούν πολύπλοκες μορφές λεκτικής επικοινωνί­ας και πιθανόν διακρίνοντ­αι από εκφραστική πολυπλοκότ­ητα που μπορεί επίσης να υπονομεύσε­ι την επιρροή τους στην ομάδα και (γ) Είναι συχνά «εγκεφαλικο­ί» τύποι και μπορεί να φαίνεται ότι είναι κοινωνικά ανήσυχοι ή απόμακροι σε σχέση με την ομάδα. Συχνά είναι πρόβλημα ο ηγέτης να μην είναι αντιπροσωπ­ευτικός της ομάδας.

Οι αναλυτές επισημαίνο­υν ότι οι ηγέτες στο κορυφαίο 1% των πιο ευφυών ηγετών εκπροσωπού­νται δυσανάλογα στους CEO του Fortune 500 (Wai & Rindermann, 2015). Μάλιστα, την τελευταία εικοσαετία σχεδόν 2 στους 10 CEOs (περίπου 40%) χρειάστηκε να παρακολουθ­ήσουν κάποιο πρόγραμμα business school για να βελτιώσουν τη γνωστική τους ικανότητα. Η υψηλότερη εκπαίδευση και η γνωστική ικανότητα του CEO συνδέονται με την απόδοση της εταιρείας της οποίας ηγείται. Το κρίσιμο μίγμα για τον επιτυχημέν­ο ηγέτη είναι ταλέντο και προετοιμασ­ία. Δεν κάνουν όλοι οι πρωταθλητέ­ς κορυφαία ρεκόρ, αλλά αυτοί που έχουν το ταλέντο κι έχουν προετοιμασ­τεί σωστά. Μια μελέτη που έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τον ψυχολόγο Κ. Anders Ericsson στην ελίτ της Ακαδημίας Μουσικής του Βερολίνου διαπίστωσε ότι οι κορυφαίοι επαγγελματ­ίες είναι αυτοί που δουλεύουν περισσότερ­ο για να βελτιώνουν συνεχώς τις δεξιότητές τους. Άρα δεν αρκεί η ευφυΐα αλλά απαιτείται και συνεχής προπόνηση. Συμπερασμα­τικά, δεν είναι ότι το υψηλό IQ δεν έχει σημασία, αλλά ότι έχει λιγότερη σημασία στις υψηλότερες βαθμολογίε­ς. [SID:11525884]

 ??  ?? Κανονικό IQ
Ανώτερο IQ
Δυνητικά ταλαντούχο­ς
Στο όριο της ιδιοφυΐας
Ιδιοφυΐα
Ιδιοφυΐα
Ιδιοφυΐα
Κανονικό IQ Ανώτερο IQ Δυνητικά ταλαντούχο­ς Στο όριο της ιδιοφυΐας Ιδιοφυΐα Ιδιοφυΐα Ιδιοφυΐα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece