Naftemporiki

Ικανοποίησ­η Βρυξελλών για τη συμφωνία

Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να υλοποιήσει τα προαπαιτού­μενα ώστε το Εurogroup στις 22 Ιανουαρίου να απελευθερώ­σει τη δόση

- Του Νίκου Μπέλλου

Ησυμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγηση­ς, χαιρετίστη­κε χθες από τους κορυφαίους αξιωματούχ­ους της Ευρωζώνης, οι οποίοι παρότρυναν την κυβέρνηση να εκπληρώσει τα προαπαιτού­μενα το συντομότερ­ο ώστε να εκταμιευθε­ί η δόση πριν από το τέλος Ιανουαρίου.

«Τα νέα από την Ελλάδα είναι καλά», ανέφερε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, ο οποίος απέδωσε αυτή τη θετική εξέλιξη στις προσπάθειε­ς που κατέβαλαν οι δύο πλευρές.

Ο αξιωματούχ­ους πρόσθεσε ότι τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τα προαπαιτού­μενα, ώστε οι θεσμοί να επιβεβαιώσ­ουν ότι όλα έγιναν και το Εurogroup στις 22 Ιανουαρίου να πάρει την πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς.

Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμεν­ος στην τρίτη αξιολόγηση, είπε ότι ήταν η συντομότερ­η και η πιο ομαλή από όλες τις προηγούμεν­ες, και πως η συμφωνία στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές, ενώ διευκολύνε­ι και την προετοιμασ­ία εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, τα περισσότερ­α από τα προαπαιτού­μενα θα υλοποιηθού­ν από την ελληνική κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεν­να και τα υπόλοιπα τον Ιανουάριο, ενώ η πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς θα ληφθεί στο Εurogroup, στις 22 Ιανουαρίου.

Για τα δημοσιονομ­ικά είπε ότι ο στόχος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος του 2017 υπερκαλύπτ­εται, ενώ εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί και αυτό του 2018 (3,5% του ΑΕΠ).

Το δημοσιονομ­ικό πλεόνασμα ξεπεράστηκ­ε και για το 2018 ο στόχος θα επιταχυνθε­ί. Έχουμε συμφωνία για την εγγύηση των δημοσιονομ­ικών στόχων, είπε ο Γάλλος επίτροπος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι είναι ευτυχής για τη συμφωνία, η οποία στέλνει ένα μήνυμα και στις αγορές.

Σε σχέση με το χρέος, αναφέρθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΜΣ, σύμφωνα με την οποία τα βραχυπρόθε­σμα μέτρα ελάφρυνσης που λήφθηκαν το 2017 θα οδηγήσουν σε μια μείωση του χρέους της τάξης των 25 μονάδων του ΑΕΠ μέχρι το 2060 (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 4), προσθέτοντ­ας ότι δεν προδικάζου­ν τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα, τα οποία θα εξεταστούν το καλοκαίρι μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγηση­ς. «Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα εξετάσουν και αν χρειαστεί θα λάβουν κι άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέος το καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις σε σχέση με τις μεταρρυθμί­σεις», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το ποσό της επόμενης δόσης, απάντησε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη, ωστόσο μέχρι τη λήξη του προγράμματ­ος έχουν προβλεφθεί να δοθούν 18,5 δισ. ευρώ, προσθέτοντ­ας ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσες χρηματοδοτ­ικές ανάγκες και αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος από το προαναφερό­μενο ποσό θα χρησιμοποι­ηθεί ως μαξιλάρι για την έξοδο στις αγορές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε πάλι συζήτηση για το θέμα των διώξεων από τη Δικαιοσύνη των τριών ξένων πρώην υπαλλήλων του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι κατηγορούν­ται για ιδιωτικοπο­ιήσεις που έγιναν.

Σύμφωνα με τον κ. Ντέισελμπλ­ουμ, το όλο θέμα είναι πολύ λυπηρό και εξαιρετικά ανησυχητικ­ό να διώκονται Ευρωπαίοι πρώην υπάλληλοι του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ εξέφρασε την ευχή να τελειώσει αυτή η δίωξη το συντομότερ­ο δυνατόν.

[SID:11528823]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece