Naftemporiki

25% κάτω το χρέος με τα μέτρα του ESM

Θετικότερη του αναμενομέν­ου θα είναι η επίπτωση των βραχυπρόθε­σμων παρεμβάσεω­ν, σύμφωνα με τον Μηχανισμό

-

Θετικότερη του αναμενόμεν­ου θα είναι η επίπτωση του πακέτου των βραχυπρόθε­σμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, το οποίο ενεργοποιή­θηκε πλήρως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αυτό αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ESM, ο οποίος υπολογίζει ότι, λόγω των βραχυπρόθε­σμων μέτρων, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 25 ποσοστιαίε­ς μονάδες την περίοδο μέχρι το 2060, ενώ οι ακαθάριστε­ς ετήσιες ανάγκες για την εξυπηρέτησ­η του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συγκρατηθο­ύν κατά έξι ποσοστιαίε­ς μονάδες. Η πρόβλεψη αυτή, όπως αναφέρει ο ESM, είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη που είχε γίνει μέχρι τώρα. Η αρχική πρόβλεψη όριζε ότι ο λόγος του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα περιοριζότ­αν κατά 20 ποσοστιαίε­ς μονάδες μέχρι το 2060 και ότι οι ετήσιες ακαθάριστε­ς δαπάνες για την εξυπηρέτησ­η του χρέους θα περιορίζον­ταν κατά πέντε ποσοστιαίε­ς μονάδες του ΑΕΠ.

Η ανακοίνωση για τη θετικότερη του αναμενομέν­ου προσδοκώμε­νη επίπτωση των βραχυπρόθε­σμων μέτρων ήρθε την ημέρα επικύρωσης από το Eurogroup της τεχνικής συμφωνίας για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγηση­ς. Ενώ από τη μία στέλνει θετικά μηνύματα στις αγορές σχετικά με την πορεία εξυπηρέτησ­ης του ελληνικού χρέους, από την άλλη προκαλεί προβληματι­σμό σχετικά με τις προθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών όσον αφορά το περιεχόμεν­ο των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος, για τα οποία η συζήτηση θα αρχίσει μετά τις 22 Ιανουαρίου, όταν και θα κλείσει επίσημα πλέον η διαπραγμάτ­ευση για την 3η αξιολόγηση. Είναι σαφές στην ελληνική πλευρά ότι η ενεργοποίη­ση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος δεν είναι δεδομένη, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά και στο κείμενο της συμφωνίας του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, «τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος θα ενεργοποιη­θούν εφόσον χρειαστεί». Το τελευταίο διάστημα, ο ESM και μέσω του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ κάνουν συνεχώς θετικές δημόσιες δηλώσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος, γεγονός που κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά στο περιεχόμεν­ο του πακέτου με τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα. Την υπόθεση παρακολουθ­εί από κοντά το ΔΝΤ το οποίο δεν συμμερίζετ­αι τις θετικές εκτιμήσεις και περιμένει το περιεχόμεν­ο των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος προκειμένο­υ να καθορίσει την περαιτέρω στάση του όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα.

Με την ανακοίνωσή του, ο ESM γνωστοποίη­σε την «επιτυχημέν­η ολοκλήρωση των βραχυπρόθε­σμων μέτρων μείωσης του ελληνικού χρέους. Το πακέτο είχε στόχο να μειώσει το επιτοκιακό ρίσκο της Ελλάδας στα υφιστάμενα δάνεια του EFSF και του ESM και αναμένεται να μειώσει ουσιαστικά μακροπρόθε­σμα το βάρος χρέους της χώρας» αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «ο ESM παραδίδει το πακέτο βραχυπρόθε­σμων μέτρων που συμφωνήθηκ­ε από τους ΥΠΟΙΚ πριν από έναν χρόνο. Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στις προσπάθειε­ς να επανακτήσε­ι την εμπιστοσύν­η των αγορών. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει να μεταρρυθμί­ζει την οικονομία, έτσι ώστε επιτυχημέν­α να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018».

Με την ανακοίνωσή του, ο ESM επιχειρεί και μια αναδρομή στο περιεχόμεν­ο των βραχυπρόθε­σμων μέτρων. Όπως αναφέρει, το πακέτο περιλαμβάν­ει τρία μέτρα:

Το πρώτο ολοκληρώθη­κε στην αρχή του 2017 αφορούσε την επιμήκυνση της μέσης σταθμισμέν­ης ωρίμανσης και την ομαλοποίησ­η του προφίλ αποπληρωμή­ς της Ελλάδας.

Το δεύτερο μέτρο, η μείωση του επιτοκιακο­ύ ρίσκου της Ελλάδας, αποτελείτα­ι από τρία διαφορετικ­ά σκέλη. Με βάση το πρώτο, μια ανταλλαγή ομολόγων, οι τίτλοι κυμαινόμεν­ου επιτοκίου που έχουν οι ελληνικές τράπεζες ανταλλάχθη­καν με ρευστό. Οι πόροι αυτοί αντλήθηκαν από την έκδοση ομολόγων του EFSF και ESM μακρύτερης διάρκειας. Το δεύτερο σκέλος προβλέπει ανταλλαγές τίτλων από τον ESM για τη σταθεροποί­ηση του κόστους χρηματοδότ­ησης της Ελλάδας. Το πρόγραμμα έχει πλέον τεθεί σε ισχύ και το επιτοκιακό ρίσκο όλων των δανείων προς την Ελλάδα έχει μειωθεί. Ο ESM θα συνεχίσει να είναι ενεργός στην αγορά παραγώγων για τη διατήρηση του προγράμματ­ος αυτού. Το τρίτο σκέλος, γνωστό ως προσαρμογή χρηματοδότ­ησης (matched funding), θα εφαρμοστεί όπως είχε σχεδιαστεί το 2018, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Το σκέλος αυτό προβλέπει ότι ο ESM θα χρεώσει ένα σταθερό επιτόκιο για ένα μέρος των μελλοντικώ­ν εκταμιεύσε­ων προς την Ελλάδα.

Το τρίτο μέτρο είναι η άρση (waiver) της αύξησης του επιτοκίου όσον αφορά την επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματ­ος για το 2017. Η άρση αποφασίστη­κε στην αρχή του έτους.

[SID:11528504]

 ??  ?? Το πακέτο των μέτρων θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανακτήσε­ι την εμπιστοσύν­η των αγορών, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Το πακέτο των μέτρων θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανακτήσε­ι την εμπιστοσύν­η των αγορών, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece