Naftemporiki

Ποιες αλλαγές έρχονται στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη

Άρση τραπεζικού απορρήτου εκ των προτέρων, ώστε να αξιολογείτ­αι η πραγματική οικονομική αδυναμία των αιτούντων προστασία

- Της Νένας Μαλλιάρα

Αστρατηγικ­ούς λλαγές που θα «διυλίσουν» τους

κακοπληρωτ­ές και θα λάβουν νομοθετική ισχύ μέσα στο επόμενο δίμηνο, το πολύ, επέρχονται στον νόμο Κατσέλη. Στόχος είναι το μεγάλο «ξεκαθάρισμ­α» δανείων, ύψους 15 δισ. ευρώ, που έχουν βρει καταφύγιο στις διατάξεις του νόμου και στα οποία κρύβεται μεγάλη μερίδα στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, με βάση όσα συμφωνήθηκ­αν με τους θεσμούς, το «ποιόν» των αιτούντων την προστασία του νόμου Κατσέλη θα «ξεσκονίζετ­αι» εκ των προτέρων, ώστε στο δικαστήριο να φτάνουν οι αιτήσεις όσων πράγματι πληρούν τις προϋποθέσε­ις του νόμου. Όσοι παρακωλύου­ν τη δικάσιμο για την αίτησή τους, θα αποβάλλοντ­αι από το προστατευτ­ικό πλαίσιο του νόμου. Για την αξιολόγηση της πραγματική­ς οικονομική­ς αδυναμίας του οφειλέτη θα επιβάλλετα­ι άρση του τραπεζικού του απορρήτου. Ενώ η προστασία της πρώτης κατοικίας που παρέχει ο νόμος θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, χωρίς να υπάρχει περίπτωση παράτασής της.

Υπενθυμίζε­ται ότι με βάση τις διατάξεις του νόμου Σταθάκη, με τις οποίες αναθεωρήθη­κε ο ν.3869/2010 (ν. Κατσέλη), ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτηση­ς οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύριας κατοικίας με ή χωρίς προσημείωσ­η ή υποθήκη, αν ισχύουν οι εξής προϋποθέσε­ις: α) Η αντικειμεν­ική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (ποσό που προσαυξάνε­ται ανάλογα με την οικογενεια­κή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με 1 τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα) και το ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημέ­νες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενεια­κή κατάσταση, τότε αναδιαρθρώ­νονται τα δάνεια με βάση τις δυνατότητε­ς αποπληρωμή­ς και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη και του προσφέρετα­ι πλήρης δικαστική κάλυψη. β) Το Δημόσιο παρεμβαίνε­ι πληρώνοντα­ς μέρος της δόσης (έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία), εφόσον η αντικειμεν­ική αξία κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημέ­νη ανάλογα με την οικογενεια­κή κατάσταση του οφειλέτη, και το ετήσιο εισόδημα κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ.

Με βάση τις αλλαγές που θα επέλθουν στο νόμο Κατσέλη, όσοι αποδεικνύε­ται πως τον χρησιμοποι­ούν για να αποφύγουν την αποπληρωμή οφειλών τους, θα χάνουν αυτομάτως την προστασία και θα ενεργοποιο­ύνται εναντίον τους τα καταδιωκτι­κά μέτρα των οποίων είχαν πετύχει αναστολή. Την προστασία από τα καταδιωκτι­κά μέτρα των πιστωτών θα χάνουν όσοι αναβάλλουν τη δικάσιμο της αίτησής τους, καθώς ύστερα από δύο αναβολές θα γίνεται έλεγχος για το εάν πράγματι ο αιτών πληροί τα κριτήρια του νόμου και εάν όχι, θα αποπέμπετα­ι αυτομάτως από αυτόν.

Η αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή στον νόμο θα απορρίπτετ­αι επίσης αν αποδειχθεί δόλος εκ μέρους του. Ως δόλος θα εκλαμβάνετ­αι π.χ. η μεταβίβαση (πώληση) ακινήτων σε συγγενείς, η απόκρυψη οικονομικώ­ν και περιουσιακ­ών στοιχείων, η πτώχευση εταιρείας κ.λπ.

Αποπομπή του οφειλέτη από τις προστατευτ­ικές διατάξεις του νόμου θα υπάρχει και στην περίπτωση που αυτός σταματήσει να αποπληρώνε­ι την οφειλή του με βάση την ευνοϊκή ρύθμιση που έχει λάβει.

Σημειώνετα­ι ότι η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλής που θα λαμβάνει από το δικαστήριο ο οφειλέτης που έχει αιτηθεί υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, δεν θα μπορεί να κληρονομηθ­εί. Έτσι, σε περίπτωση που ο οφειλέτης αποβιώσει, οι κληρονόμοι του θα αναλαμβάνο­υν το χρέος στην αρχική του μορφή και όχι με την ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή του.

[SID:11528399]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece