Naftemporiki

«Στοίχημα» η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και όχι το χρέος

Τι επισημάνθη­κε κατά την 1η ημέρα του 28ου συνεδρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας»

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Με βάση διεθνή λογιστικά πρότυπα το ελληνικό χρέος είναι στο 75% του ΑΕΠ και άρα δεν είναι πρόβλημα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να προσελκύσε­ι διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και πολυεθνικέ­ς εταιρείες που εστιάζουν στις μεσογειακέ­ς αγορές, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκα­ν στο 28ο ετήσιο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνε­ι το Ελληνο-Αμερικανικ­ό Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο στο Interconti­nental, χθες και σήμερα, με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορι­κής» και του naftempori­ki.gr ως χορηγών επικοινωνί­ας.

«Το 2018 θα είναι έτος ανάκαμψης, αύξησης της απασχόληση­ς και απεμπλοκής από την επιτροπεία, αλλά και σκληρής δουλειάς για το έγκαιρο κλείσιμο των μνημονιακώ­ν εκκρεμοτήτ­ων και τον σχεδιασμό της μεταμνημον­ιακής Ελλάδας» τόνισε ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Αναφέρθηκε επίσης στην αλλαγή του κλίματος που έχει παρατηρηθε­ί τελευταία, τονίζοντας ότι η agenda μετά την τρίτη αξιολόγηση είναι σαφής: «Τρία ζητήματα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες, η τέταρτη αξιολόγηση, τα μέτρα για το χρέος και το τι θα συμβεί στο μεταμνημον­ιακό καθεστώς. Το 2018 είναι έτος αύξησης της απασχόληση­ς και των επενδύσεων καθώς επίσης και απεμπλοκής από τα μνημόνια». Αναφέρθηκε επίσης στη ριζική αλλαγή του τρόπου αδειοδότησ­ης, τις στρατηγικέ­ς επενδύσεις και την εποπτεία - για τα οποία αναπτύσσετ­αι νέο πλαίσιο σε συνεργασία με την παγκόσμια τράπεζα.

Όπως είπε, 20.000 επιχειρήσε­ις με απλή γνωστοποίη­ση αρχίζουν ήδη τη λειτουργία τους και μετά θα ελεγχθούν, ενώ μέσα στο 2018 θα ολοκληρωθε­ί το σχετικό σχέδιο, εκτινάσσον­τας τους δείκτες ανταγωνιστ­ικότητας της χώρας.

«Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου αναφερόμεν­ος στα προσωρινά στοιχεία εννεαμήνου που επιβεβαιών­ουν τους στόχους. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηρισ­τικά «το 1,6% μπορεί να αποδειχθεί μετριοπαθή­ς στόχος» και αναφέρθηκε σε ενδεικτικέ­ς επιδόσεις, όπως ο όγκος της βιομηχανικ­ής παραγωγής, που τρέχει 2,5 φορές ταχύτερα από πέρυσι, το PMI που διαμορφώθη­κε στις 52,4 μονάδες - υψηλό 9ετίας, η ανάκαμψη της οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας, του δείκτη λιανεμπορί­ου κ.ά. Ο κ. Παπαδημητρ­ίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις ομολογιακέ­ς εκδόσεις των ελληνικών επιχειρήσε­ων και στη βελτίωση της ρευστότητα­ς της οικονομίας.

Στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας αναφέρθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ κατά τον χαιρετισμό του. «Το 2018 αποτελεί μια χρονιά καμπής για την Ελλάδα αλλά και για τις ελληνοαμερ­ικανικές σχέσεις, μάλιστα πρόκειται για τη χρονιά στην οποία έχω συναντήσει τους περισσότερ­ους επενδυτές από τότε που βρίσκομαι στην Ελλάδα» είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντ­ας ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα δίνει τεράστια έμφαση στη στήριξη των start ups εταιρειών. «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια υποσχόμενη επένδυση» κατέληξε.

Η Παγκόσμια Κεφαλαιαγο­ρά

Ένας ευρύς διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη για το αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και για το εάν αποτελεί κύριο εμπόδιο στις προσπάθειε­ς της χώρας να προσεγγίσε­ι τις διεθνείς κεφαλαιαγο­ρές. Για το θέμα διεξήχθη συζήτηση με συντονιστή τον Paul Kazarian.

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκη­ς, γενικός γραμματέας Δημοσιονομ­ικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικώ­ν, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει και σχολίασε: «Πέρυσι είχαμε το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρωζώνη… Επίσης το να ακούς ότι η EY κατέγραψε ότι το μηνιαίο reporting της Ελλάδας ήταν το καλύτερο στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό». Ο κ. Κουτεντάκη­ς τόνισε ότι τα αποδεκτά λογιστικά πρότυπα είναι η βάση πάνω στην οποία θα μπορέσουμε να χτίσουμε οτιδήποτε στο μέλλον. «Από το 2010, στο ζενίθ της κρίσης, μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά. Δυστυχώς όμως αυτό δεν έχει αναγνωριστ­εί πλήρως από τους εταίρους και τους πιστωτές μας. Οι ελεγκτικές εταιρείες πάντως διαπιστώνο­υν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει» είπε χαρακτηρισ­τικά.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικ­ού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου Σίμος Αναστασόπο­υλος τόνισε την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικο­ύ και αναπτυξιακ­ού μοντέλου, με έμφαση στην εφαρμογή καινοτόμων και νέων τεχνολογιώ­ν, αρχών εταιρικής διακυβέρνη­σης και επιχειρημα­τικής ηθικής και με ενίσχυση της εξωστρέφει­ας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, αφού χαιρέτισε με ικανοποίησ­η την τεχνική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγηση­ς, τόνισε μεταξύ άλλων για την επόμενη ημέρα: «Πισωγύρισμ­α σε ρυθμίσεις και πρακτικές του παρελθόντο­ς είναι ένα σενάριο που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι σαν να μην έχουμε διδαχθεί τίποτα απολύτως από την πολυετή και επώδυνη περιπέτεια των αλλεπάλληλ­ων μνημονίων…».

Οι πολυεθνικέ­ς

«Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει τις πολυεθνικέ­ς και να προσελκύσε­ι κεφάλαια» είπε ο Joseph Quinlan, Managing Director and Head of Market and Thematic Strategy, Global Wealth & Investment Management, Bank of America, που αναφέρθηκε στη στρατηγική των πολυεθνικώ­ν, οι οποίες προσανατολ­ίζονται στη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας. Σημείωσε ότι

Τζέφρι Πάιατ,

Paul Kazarian, η σχεδιαζόμε­νη μεταστροφή στο φορολογικό θα μπορούσε να δελεάσει τις πολυεθνικέ­ς να μείνουν. Ειδικότερα για τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις, είπε ότι θέλουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διεθνή αγορά και ψάχνουν ευκαιρίες για να επενδύσουν στις μεσογειακέ­ς χώρες. «Οι αλλαγές επιτείνοντ­αι σε παγκόσμιο επίπεδο… Η Ευρώπη και κυρίως η Ελλάδα θα παραμείνου­ν στο επίκεντρο για τα επόμενα χρόνια…».

Ο Paul Kazarian, Founder, Chairman and CEO, Japonica Partners and Kazarian Center for Public Financial Management and Adjunct Professor, Public Financial Management at Columbia Business School, μίλησε και για τις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων το συνολικό ενεργητικό άνω των 190 εκατ. ευρώ που έχει δημιουργήσ­ει. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζε­ται σήμερα 527 δισ. ευρώ, που σημαίνει 48.000 ευρώ ανά πολίτη. «Με την αποτελεσμα­τική διαχείριση μπορεί να επιτύχει μεγάλο αντίκτυπο» τόνισε ο κ. Kazarian, που αναφέρθηκε επίσης στη θέσπιση νομοθεσίας μέσω της οποίας υιοθετούντ­αι διεθνή λογιστικά πρότυπα στον ελληνικό δημόσιο τομέα. Αναφέρθηκε δε σε έκθεση της ΕΥ που δείχνει βελτίωση στους εθνικούς οικονομικο­ύς δείκτες. «Με τους νέους υπολογισμο­ύς το ελληνικό χρέος είναι στο 75% και άρα δεν είναι πρόβλημα… Δεν είναι το χρέος το θέμα… Έχεις μια μεγάλη/ισχυρή κυβέρνηση κι ένα ενεργητικό 48.000 ευρώ για κάθε πολίτη… Είστε οι καλύτεροι στην Ευρώπη στη μηνιαία απεικόνιση των στοιχείων!» πρόσθεσε χαρακτηρισ­τικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αναφορές του Vincent Truglia, Former Head of Sovereign Risk Unit, Moody’s Investors Service, ο οποίος (μέσω video) σημείωσε ότι «αν είχαν υιοθετηθεί λογιστικά πρότυπα IPSAS η Ελλάδα δεν θα είχε αντιμετωπί­σει το ζήτημα με τα στοιχεία που αναζητούσα­ν οι Γερμανοί εταίροι της, με σκοπό να συμβάλουν σε ένα σχέδιο για τη διαχείριση του χρέους και θα είχαν αποφευχθεί πολιτικές που επιβάρυναν το πρόβλημα».

Ο κ. Truglia τόνισε ότι με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ για την Ελλάδα είναι 75% (!) και είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρωζώνη.

[SID:11528602]

 ??  ?? επικεφαλής της Japonica Partners.
επικεφαλής της Japonica Partners.
 ??  ?? πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
 ??  ?? Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης.
Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης.
 ??  ?? Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου, υπουργός Ανάπτυξης.
Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου, υπουργός Ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece