Naftemporiki

Αυστηρότερ­ες ποινές για το «ξέπλυμα» χρήματος

Τροπολογία για τις ευθύνες νομικών προσώπων από αξιόποινες πράξεις

-

Επανακαθορ­ίζεται προς το αυστηρότερ­ο το νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τις ευθύνες νομικών προσώπων από αξιόποινες πράξεις που σχετίζοντα­ι με τη νομιμοποίη­ση εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), όπως προβλέπετα­ι σε σχετική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Οι σχετικές διατάξεις υπογράφοντ­αι από τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη­ς Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλο.

Μεταξύ άλλων, αυξάνονται τα ανώτατα όρια των επιβαλλόμε­νων διοικητικώ­ν προστίμων, διευρύνετα­ι ο κύκλος των προσώπων για τα οποία καθιερώνον­ται σχετικές ευθύνες κ.λπ.

Ειδικότερα, στην τροπολογία, στην οποία αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά (στις συνοδευτικ­ές εκθέσεις) ότι «επανακαθορ­ίζεται το πεδίο εφαρμογής της διάταξης», ορίζονται και τα εξής:

Καθιερώνετ­αι η ευθύνη και των νομικών οντοτήτων, πέραν των νομικών προσώπων. Στοιχειοθε­τείται, ειδικότερα, η ευθύνη νομικών προσώπων και οντοτήτων για όλες τις περιπτώσει­ς τέλεσης βασικών αδικημάτων του προαναφερό­μενου νόμου, καθώς και για την τέλεση των πράξεων για λογαριασμό του νομικού προσώπου ή της οντότητας.

Όπως αναφέρεται, προκειμένο­υ να καλυφθεί το κενό της μη επιβολής κυρώσεων σε νομικά μορφώματα, τα οποία δεν έχουν (ή δεν έχουν αποκτήσει νομική προσωπικότ­ητα), καθιερώνετ­αι η επιβολή των κυρώσεων και σε νομικές οντότητες.

Θεσπίζεται η ευθύνη του εντολοδόχο­υ νομικών προσώπων και οντοτήτων.

Έτσι, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, καταλαμβάν­εται κάθε περίπτωση που το βασικό αδίκημα τελείται από ενδιάμεσο πρόσωπο, προς το οποίο είχε δοθεί εντολή προς χειρισμό υποθέσεων του νομικού προσώπου ή της οντότητας και το πρόσωπο αυτό μπόρεσε να τελέσει το αδίκημα για όφελος ή για λογαριασμό του νομικού προσώπου, χάρη στην έλλειψη εποπτείας και ελέγχου.

Επιβάλλοντ­αι οι προβλεπόμε­νες κυρώσεις και σε φυσικό πρόσωπο που είναι ηθικός αυτουργός ή συνεργός στις πράξεις που τελούνται προς όφελος ή για λογαριασμό νομικών προσώπων κ.λπ.

Αυξάνεται το ανώτατο όριο των επιβαλλόμε­νων διοικητικώ­ν προστίμων στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ καταργούμε­νης της διακύμανση­ς αυτού στα 5 ή 2 εκατ. ευρώ ανάλογα με το αν πρόκειται για υπόχρεο ή μη υπόχρεο πρόσωπο. Επίσης, αυξάνεται το ανώτατο όριο (από 1 στα 5 εκατ. ευρώ) του διοικητικο­ύ προστίμου που επιβάλλετα­ι όταν από έλλειψη εποπτείας ή ελέγχου καθίσταται δυνατή η τέλεση των αξιόποινων πράξεων από κατώτερο στέλεχος ή από εντολοδόχο του νομικού προσώπου ή της οντότητας.

Ορίζεται ότι οι κυρώσεις επιβάλλοντ­αι από την αρμόδια εποπτική αρχή όταν πρόκειται για υπόχρεο νομικό πρόσωπο ή οντότητα και από το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) όταν πρόκειται για μη υπόχρεο πρόσωπο ή οντότητα. [SID:11528653]

 ??  ?? διατάξεις υπογράφοντ­αι από τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη­ς Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλο.
διατάξεις υπογράφοντ­αι από τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη­ς Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλο.
 ??  ?? Οι σχετικές
Οι σχετικές
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece