Naftemporiki

Απεργία με το 50%+1 των εργαζομένω­ν

Αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων από τα συνδικαλισ­τικά όργανα

-

Κη ατατέθηκε χθες στη Βουλή

τροπολογία η οποία προβλέπει ότι στο εξής για τη λήψη απόφασης για απεργία από ένα πρωτοβάθμι­ο επιχειρησι­ακό σωματείο θα απαιτείται η παρουσία τουλάχιστο­ν του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημ­ένων μελών της συνδικαλισ­τικής οργάνωσης. Επισημαίνε­ται ότι η αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργίες από τα πρωτοβάθμι­α συνδικαλισ­τικά όργανα των επιχειρήσε­ων ήταν προαπαιτού­μενο της δεύτερης αξιολόγηση­ς.

Η τροπολογία αφορά μόνο τις πρωτοβάθμι­ες επιχειρησι­ακές συνδικαλισ­τικές οργανώσεις και δεν αφορά τις δευτεροβάθ­μιες οργανώσεις των εργαζομένω­ν, δηλαδή τα κλαδικά συνδικάτα, τις ομοσπονδίε­ς και τα εργατικά κέντρα.

Έτσι, έπειτα από 35 χρόνια, αλλάζει το άρθρο 8 του συνδικαλισ­τικού νόμου 1264/1982 που ισχύει σήμερα και σύμφωνα με το οποίο μέχρι τώρα για τη λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίη­ση από ένα πρωτοβάθμι­ο σωματείο, εφόσον το καταστατικ­ό του επιχειρησι­ακού σωματείου δεν ορίζει διαφορετικ­ά, απαιτείται στις συνελεύσει­ς η παρουσία τουλάχιστο του ενός τρίτου (1/3) των οικονομικά τακτοποιημ­ένων μελών.

Τι αλλάζει στις περιπτώσει­ς εργατικού ατυχήματος

Επίσης, κατατέθηκε χθες και μία δεύτερη τροπολογία η οποία αφορά την αποζημίωση που υποχρεούτα­ι να καταβάλει ο εργοδότης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογικ­ή έκθεση, με την προτεινόμε­νη ρύθμιση αίρεται η σχετική ερμηνευτικ­ή αμφισβήτησ­η και αποσαφηνίζ­εται ότι «κατά την αληθή έννοια της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 34 του α.ν. 1846/1951 και την πραγματική βούληση του νομοθέτη, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει στο μεν ασφαλιστικ­ό φορέα τις δαπάνες που αυτός χορήγησε στον παθόντα από εργατικό ατύχημα, στον δε παθόντα τη διαφορά ανάμεσα στις παροχές αυτές και την πλήρη αποζημίωση που δικαιούται κατά τις κοινές διατάξεις του ΑΚ, σε κάθε περίπτωση που βεβαιώνετα­ι δικαστικά ότι το εργατικό ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη είτε ως προς αυτό κάθε αυτό το αποτέλεσμα του εργατικού ατυχήματος είτε όμως και ως προς την παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία». [SID:11528820]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece