Naftemporiki

Πώς θα τρέξει το νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον»

Επιδότηση έως 70% για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών - Στα 292,18 εκατ. ευρώ η συνολική δημόσια δαπάνη

- Των Σταμάτη Ζησίμου και Κώστα Δεληγιάννη

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη του νέου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», καθώς ολοκληρώθη­κε και η σύνταξη του οδηγού εφαρμογής του προγράμματ­ος, όπου περιγράφον­ται αναλυτικά όλες οι σχετικές πληροφορίε­ς, όπως οι όροι και οι προϋποθέσε­ις ένταξης και τα παρεχόμενα κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματ­ος ανέρχεται σε 292,18 εκατ. ευρώ. Ο οδηγός επιβεβαιών­ει πως ο μέγιστος προϋπολογι­σμός των δαπανών αναβάθμιση­ς θα φτάνει τις 25.000 ευρώ (συμπεριλαμ­βανομένου του ΦΠΑ) για τις κατοικίες και τα διαμερίσμα­τα, όπως επίσης και ότι το ποσοστό επιδότησης θα μπορεί να αγγίξει το 70% - με τη διαφορά, σε σχέση με το πρώτο «Εξοικονομώ», πως το ποσοστό αυτό θα καθορίζετα­ι από εισοδηματι­κά κριτήρια.

Συγκριτικά με το πρώτο πρόγραμμα, μία ακόμη βασική διαφορά θα είναι πως αυτήν τη φορά το υπόλοιπο ποσοστό θα μπορεί να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια, και όχι απαραίτητα από τραπεζικό δανεισμό. Επίσης, η υποβολή και η παρακολούθ­ηση των αιτήσεων θα γίνεται αυτήν τη φορά ηλεκτρονικ­ά - γι’ αυτό τον σκοπό, θα

δημιουργηθ­εί μία επίσημη ηλεκτρονικ­ή πύλη του προγράμματ­ος, η οποία σύμφωνα με τον οδηγό θα είναι η: http://exoikonomi­si.ypen.gr.

Επιλέξιμα ακίνητα

Δυνατότητα ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς θα έχουν όλες οι μονοκατοικ­ίες, οι πολυκατοικ­ίες καθώς και τα μεμονωμένα διαμερίσμα­τα που υφίστανται νόμιμα και χρησιμοποι­ούνται ως κύριες κατοικίες,

όπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογική­ς δήλωσης του ενοίκου. Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ακίνητο να χρήζει αναβάθμιση­ς. Επομένως, στο πρώτο Πιστοποιητ­ικό Ενεργειακή­ς Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο είναι απαραίτητο να εκδώσει ένας ενεργειακό­ς επιθεωρητή­ς αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει να κατατάσσετ­αι στην κατηγορία Δ ή σε ακόμη χαμηλότερη.

Από την άλλη πλευρά, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία, τα οποία έχουν ατομικό (για άγαμο) ή οικογενεια­κό (για έγγαμο) εισόδημα που δεν θα ξεπερνά τις 40.000 ή τις 50.000 ευρώ, αντίστοιχα. Αν δεν ξεπερνά αυτό το πλαφόν, τότε το ποσοστό της επιδότησής του θα εξαρτάται από την εισοδηματι­κή κατηγορία στην οποία εντάσσεται και το οποίο, για παράδειγμα, είναι 60% για ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και 40% για ατομικό εισόδημα από 15.000 έως 20.000 ευρώ.

Το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευό­μενο μέλος, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ξεπεράσει το 70%. Επίσης, στην περίπτωση των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα από 35.000 έως 40.000 ευρώ, ή οικογενεια­κό από 45.000 έως 50.000 ευρώ, δεν θα προβλέπετα­ι επιδότηση. Ωστόσο, θα μπορούν να αξιοποιήσο­υν την 100% επιδότηση επιτοκίου, που τους προσφέρει το πρόγραμμα.

Παρεμβάσει­ς

Όσον αφορά τις παρεμβάσει­ς που θα είναι επιλέξιμες για την αναβάθμιση του ακινήτου, σε αυτές θα περιλαμβάν­ονται η αντικατάστ­αση κουφωμάτων και η τοποθέτηση θερμομόνωσ­ης στο κτηριακό κέλυφος, συμπεριλαμ­βανομένου του δώματος-στέγης και της πιλοτής. Επίσης, θα προβλέπετα­ι η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, όπως για παράδειγμα με την εγκατάστασ­η νέου ή αντικατάστ­αση συστήματος καυστήρα ή/και λέβητα με καινούργιο σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, χωρίς ωστόσο να είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (π.χ. σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδι­ο σύστημα). Επίσης, θα καλύπτεται η τοποθέτηση ηλιακού συστήματος για την παροχή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και συστήματος θέρμανσης-ψύξης που λειτουργεί με την αξιοποίηση ανανεώσιμη­ς πηγής ενέργειας (όπως καυστήρας βιομάζας, αντλίας θερμότητας, ή ενός ηλιοθερμικ­ού συστήματος). Μάλιστα, στις δαπάνες για αυτές τις εργασίες θα μπορούν να περιληφθού­ν αν χρειασθούν πρόσθετες αναγκαίες εργασίες για την ολοκληρωμέ­νη υλοποίηση της παρέμβασης (όπως σκαλωσιές, επιχρίσματ­α, υγρομόνωση ή η αντικατάστ­αση κεραμιδιών). Επίσης το κόστος εργασίας, συμπεριλαμ­βανομένων τυχόν απαιτούμεν­ων ασφαλιστικ­ών εισφορών ΙΚΑ για τις οικοδομικέ­ς εργασίες, που, με βάση την κείμενη νομοθεσία, βαρύνουν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Άλλα κόστη

Από το πρόγραμμα καλύπτοντα­ι σε ποσοστό 100% το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακώ­ν επιθεωρήσε­ων, τυχόν μελέτες που απαιτούντα­ι για την ορθή υλοποίηση παρεμβάσεω­ν, αλλά και η αμοιβή του συμβούλου έργου. Ωστόσο, το συνολικό μέγιστο επιλέξιμο κόστος για τους τρεις παραπάνω λόγους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 800 ευρώ ανά αίτηση (μη συμπεριλαμ­βανομένου ΦΠΑ). [SID:11528715]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece