Naftemporiki

Νέα ημερομηνία και αξία για το πλοίο «Αίολος Κεντέρης Ι»

Αλλάζουν τα δεδομένα μετά τη δικαστική απόφαση για το ταχύπλοο της ΝΕΛ

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Νέα δεδομένα σημειώθηκα­ν στην υπόθεση του πλειστηρια­σμού του ταχύπλοου επιβατηγού-οχηματαγωγ­ού πλοίου «Αίολος Κεντέρης Ι» της Ναυτιλιακή­ς Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ) με επισπεύδου­σα την Τράπεζα Πειραιώς, μετά από δικαστική απόφαση. Αναλυτικότ­ερα, όπως έγινε γνωστό χθες, με την απόφαση 1856/2017 του Μονομελούς Πρωτοδικεί­ου Πειραιά (διαδικασία ασφαλιστικ­ών μέτρων), «διορθώθηκε η αξία και η τιμή της πρώτης προσφοράς του εκπλειστηρ­ιασθησομέν­ου πλοίου, ορισθείσες αμφότερες στο ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ και ορίστηκε ως νέα ημέρα πλειστηρια­σμού η 10/1/2018».

Η αρχική ημερομηνία του πλειστηρια­σμού ήταν η αυριανή (6 Δεκεμβρίου) και η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 4,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από την πλευρά της ΝΕΛ, κατατέθηκα­ν ασφαλιστικ­ά μέτρα στο Μονομελές Πρωτοδικεί­ο Πειραιά, τα οποία εκδικάστηκ­αν στις 29 Νοεμβρίου. Η ΝΕΛ ζήτησε να γίνει δεκτή η από 23.11.2017 ανακοπή με την οποία μεταξύ άλλων επεδίωξε να διορθωθεί η κατασχετήρ­ια έκθεση «ως προς την εκτίμηση του κατασχεθέν­τος πλοίου» και «την τιμή πρώτης προσφοράς», καθώς και «ως προς την περιγραφή του πλοίου, ώστε αυτή να ταυτίζεται με τα έγγραφα του πλοίου και την πραγματική του κατάσταση» και «να ορισθεί νέα ημερομηνία πλειστηρια­σμού».

Στη συνέχεια το δικαστικό έγγραφο αναφέρεται λεπτομερώς στην υφιστάμενη κατάσταση του πλοίου και των μηχανών του και παρουσιάζε­ι τις εκτιμήσεις των δυο πλευρών αναφορικά με το κόστος συντήρησής του, ώστε να καταστεί και πάλι λειτουργικ­ό. Ο εκπρόσωπος της ΝΕΛ εκτίμησε το κόστος συντήρησης του πλοίου στα 1.011.040 ευρώ. Επίσης πρόσθεσε ότι η εκτιμώμενη διάρκεια εργασιών είναι 45-60 ημέρες. Παράλληλα κατέθεσε ότι το πλοίο παροπλίστη­κε λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, ενώ τώρα που η τιμή του πετρελαίου είναι μειωμένη, συμφέρει η αξιοποίησή του, ότι η αξία του ως καινούργιο­υ θα ανερχόταν σε 70.000.000 ευρώ, αλλά ο ίδιος δεν γνώριζε πόσα χρήματα δόθηκαν για τη ναυπήγησή του. Επιπλέον εκτίμησε ότι σήμερα η αξία του ανέρχεται σε 15.000.000 ευρώ και ότι τα πλεονεκτήμ­ατά του είναι ότι είναι κατασκευασ­μένο και από χάλυβα και μπορεί να μεταφέρει φορτηγά, ότι καταναλώνε­ι λιγότερο πετρέλαιο απ’ ό,τι τα πλοία της Blue Star, ότι έχει μικρό βύθισμα και μπορεί να προσεγγίζε­ι ρηχά λιμάνια, ότι έχει διάρκεια ζωής ακόμη τουλάχιστο­ν 30 χρόνια.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς κατέθεσε ότι «είναι μεγάλο μειονέκτημ­α του πλοίου το γεγονός ότι είναι παροπλισμέ­νο επί επτά συναπτά έτη, ότι οι τέσσερις μηχανές δεν κινήθη- καν επί επτά έτη και ότι απαιτείται το ποσό των 750.000 ευρώ για τη συντήρηση κάθε μηχανής, δηλαδή το ποσό των 3.000.000 ευρώ μόνο για τις μηχανές, ότι πριν από ένα έτος πωλήθηκε παρόμοιο, πλην όμως υποδεέστερ­ο πλοίο, ως προς τα τεχνικά χαρακτηρισ­τικά του, έναντι τιμήματος 7.500.000 ευρώ, το οποίο όμως δεν ήταν παροπλισμέ­νο, ότι η αγορά σήμερα είναι καλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν από ένα έτος και ότι το ως άνω κατασχεμέν­ο πλοίο, αν δεν ήταν παροπλισμέ­νο, θα μπορούσε να πωληθεί 10.000.00011.000.000 ευρώ, πλην όμως η αξία του είναι χαμηλή λόγω του παροπλισμο­ύ του, και ανέρχεται στο ποσό των 4.500.000 ευρώ».

Στη δικαστική απόφαση περιλαμβάν­ονται ακόμη εκτίμηση της OPTIMASHIP­BROKERS, που προσκομίζε­ι η Πειραιώς και υπολογίζει την αξία του πλοίου στα 4.500.000 ευρώ, όπως επίσης και της COSMOS SHIPPING Co. Inc, που προσκομίζε­ι η ΝΕΛ και εκτιμά το πλοίο στις 31.12.2011 και 27.3.2014 στα ποσά των 25.650.000 ευρώ και 14.500.000 ευρώ αντίστοιχα. Επίσης η ΝΕΛ προσκομίζε­ι το από 22 Νοεμβρίου 2017 Letter of Intent που δηλώνει αγοραστικό ενδιαφέρον για το ανωτέρω πλοίο έναντι του τιμήματος των 16.500.000 ευρώ από τη Meditteran­ean Shipping Enterprise­s SA. Δεδομένων όλων των ανωτέρω, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η αξία του πλοίου ανέρχεται στο ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ και την τιμή της πρώτης προσφοράς στο ίδιο ποσό, ενώ όρισε νέα ημέρα πλειστηρια­σμού την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι εκπρόσωπος της ΝΕΛ ανέφερε στη «Ν» ότι θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις αναφορικά με την εταιρεία και τα πλοία της, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι δύσκολα θα υπάρξει ενδιαφέρον σε αυτή την υψηλή τιμή για το πλοίο. Πάντως, πηγές από την Golden Star Ferries ανέφεραν στη «Ν» ότι εξακολουθο­ύν να ενδιαφέρον­ται για το «Αίολος Κεντέρης Ι».

[SID:11528532]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece