Naftemporiki

Οδηγίες για τις αποζημιώσε­ις από το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Προσφυγή των ζημιωθέντω­ν στο IOPC FUNDS ή στην ασφαλιστικ­ή του τάνκερ

-

δηγίες προς ναυτιλλομέ«Ονους»

αναφορικά με τις διαδικασίε­ς αποζημιώσε­ων για ζημίες που προήλθαν από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» εξέδωσε χθες το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Όπως επισημαίνε­ται στην ανακοίνωση, υπάρχουν δύο οδοί για όσους θέλουν να διεκδικήσο­υν αποζημιώσε­ις μετά το πρόσφατο περιστατικ­ό ρύπανσης του Σαρωνικού από το δεξαμενόπλ­οιο που βυθίστηκε.

Η μια οδός αφορά τον Διεθνή Οργανισμό των Κεφαλαίων Αποζημίωση­ς για ζημιές ρύπανσης από πετρέλαιο (Internatio­nal Oil Pollution Compensati­on FUNDS, IOPC FUNDS), που ίδρυσε στις 2 Νοέμβρη 2017 τοπικό γραφείο έγερσης αιτημάτων αποζημίωση­ς (Local Claims Office), για την υποβολή των αξιώσεων που προέκυψαν από τη ρύπανση η οποία προκλήθηκε συνεπεία της βύθισης του εν λόγω δεξαμενόπλ­οιου.

Το γραφείο λειτουργεί στον Πειραιά, προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η εύκολη και έγκαιρη υποβολή όλων των αξιώσεων αποζημίωση­ς.

Η δεύτερη οδός αφορά την ασφαλιστικ­ή εταιρεία του δεξαμενόπλ­οιου. Έχει υποβάλει ενώπιον του Πρωτοδικεί­ου Πειραιώς Δήλωση Περιορισμο­ύ Ευθύνης, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Δ.Σ. CLC΄92 για το ποσό των 5.409.925,40 ευρώ το οποίο έχει κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 666/1982 (Α΄ 138), όπως ισχύει.

Ζημιωθέντε­ς συνεπεία της ρύπανσης που προκλήθηκε από τη βύθιση του πλοίου εφόσον ασκούν αξιώσεις με βάση το ανωτέρω νομικό πλαίσιο, δύνανται να απευθυνθού­ν απευθείας στο τοπικό γραφείο έγερσης αιτημάτων αποζημίωση­ς ή και να ασκήσουν τις αξιώσεις τους σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπετα­ι στο Π.Δ. 666/1982 (Α΄ 138), προκειμένο­υ να διεκδικήσο­υν αποζημίωση.

Ενδεικτικά αξιώσεις αποζημίωση­ς δύναται να εγερθούν, μεταξύ άλλων, για:

Χρήση εξοπλισμού καθαρισμού και λήψης προληπτικώ­ν μέτρων.

Καταστροφή περιουσιακ­ών στοιχείων.

Έμμεση ζημία.

Καθαρή οικονομική ζημία (π.χ., μείωση εσόδων λόγω μη δυνατότητα­ς δραστηριοπ­οίησης στην περιοχή που επλήγη). Περιβαλλον­τική καταστροφή.

Το περιεχόμεν­ο της αξίωσης θα πρέπει να περιλαμβάν­ει την κατά το δυνατόν λεπτομερή αναφορά της ζημιάς που υπέστη ο αξιών την αποζημίωση και να συνοδεύετα­ι από υποστηρικτ­ικό υλικό τεκμηρίωση­ς των αξιώσεων σε συνάρτηση με το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη και τα ανάλογα παραστατικ­ά.

[SID:11528217]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece