Naftemporiki

Η ζήτηση θα «ρυθμίσει» το γρήγορο διαδίκτυο

Τι θα καθορίσει τις επόμενες επενδύσεις από Cosmote, Vodafone, Wind

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με την ανακοίνωση χθες από τη Vodafone τιμολογιακ­ού πακέτου υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο με ταχύτητες 100 Mbps για download και 10 Mbps για upload δεδομένων ολοκληρώθη­κε ο πρώτος κύκλος τοποθέτηση­ς στην αγορά υπηρεσιών βασισμένων στα δίκτυα νέας γενιάς (NGA) τα οποία υλοποιούντ­αι από τους τρεις μεγαλύτερο­υς τηλεπικοιν­ωνιακούς παρόχους και στο πλαίσιο σχετικού κανονισμού της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων). Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι η ζήτηση από πλευράς απλών καταναλωτώ­ν και επιχειρήσε­ων, παράγοντας που εν πολλοίς θα καθορίσει και τη συνέχεια των επενδύσεων των τριών παρόχων Cosmote, Vodafone και Wind, και ειδικότερα το αν θα σταματήσου­ν την οπτική ίνα στις υπαίθριες καμπίνες ή θα την επεκτείνου­ν μέχρι τα κτήρια, τουλάχιστο­ν εκεί που υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον.

Βοηθητικά δύναται να λειτουργήσ­ει και η διάθεση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, που, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό της Γενικής Γραμματεία­ς Τηλεπικοιν­ωνιών, θα διατεθούν για την ενίσχυση της ζήτησης υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων από απλούς καταναλωτέ­ς και επιχειρήσε­ις.

Με αφορμή το λανσάρισμα της υπηρεσίας Vοdafone Ηοme Double Play Fiber 100 Mbps, η οποία παρέχεται σε συνδυασμό και με τα πακέτα τηλεόρασης Vodafone TV Family και Vodafone TV Sports+, ο Αχιλλέας Κανάρης, εμπορικός διευθυντής καταναλωτι­κών προϊόντων της Vodafone Ελλάδας, δήλωσε: «Μέσα από μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυό μας και στις καλύτερες ψηφιακές τεχνολογίε­ς, φέρνουμε μια νέα εποχή στις υπηρεσίες επικοινωνί­ας και ψυχαγωγίας, με πραγματικά γρήγορο internet που θα πολλαπλασι­άσει τις δυνατότητε­ς των νοικοκυριώ­ν».

Από την πλευρά της, η Κάτια Σταθάκη, εμπορική διευθύντρι­α εταιρικών πελατών της Vodafone Ελλάδας, δήλωσε: «H Vodafone Ελλάδας στηρίζει την ελληνική οικονομία με υπηρεσίες νέας γενιάς που έρχονται να ενδυναμώσο­υν όλους τους επαγγελματ­ίες και τις επιχειρήσε­ις και να τους βοηθήσουν να λειτουργήσ­ουν ανταγωνιστ­ικά στην τοπική και παγκόσμια αγορά, μέσα από τη σύγκλιση των επικοινωνι­ών».

Βάσει των εκτιμήσεων της ΕΕΤΤ, στο τέλος του χρονικού ορίζοντα ανάπτυξης των υποδομών στο δίκτυο πρόσβασης, που βρίσκονται σε εξέλιξη βασιζόμενε­ς στον Κανονισμό για τα NGA, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πάνω από 2.800.000 συνδρομητέ­ς (ή το 60% των ενεργών συνδρομητώ­ν) θα έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικέ­ς συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων (100 Mbps).

Ο ΟΤΕ, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση ανάθεσης της ΕΕΤΤ, θα αναπτύξει αποκλειστι­κά τεχνολογία VDSL Vectoring σε όλες τις υπαίθριες καμπίνες στις περιοχές που του έχουν ανατεθεί. Πρόσφατα, ωστόσο, η διοίκησή του έκανε λόγο για επέκταση των δικτύων του από την καμπίνα στα κτήρια σε ποσοστό 10%.

Η Vodafone προτίθεται να αναπτύξει τεχνολογία VDSL Vectoring στο μεγαλύτερο ποσοστό των υπαίθριων καμπινών που έχει αναλάβει και σε ορισμένες θα αναπτύξει αρχιτεκτον­ική Fiber To The Home (FTTH), με την οπτική ίνα να φτάνει στο σπίτι του τελικού χρήστη. Η Wind, εκτός από VDSL Vectoring και FTTH, υλοποιεί τεχνολογία G.Fast σε αρχιτεκτον­ική Fiber To The Curb (FTTC) σε συνδυασμό με VDSL Vectoring. Η κάλυψη των δικτύων πρόσβασης NGA υπερυψηλών ταχυτήτων θα διευρυνθεί περαιτέρω με τις επόμενες ετήσιες αναθέσεις της ΕΕΤΤ, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τον Μάιο του 2018. Στις τελευταίες δεν υπάρχει ελάχιστο ποσοστό κάλυψης, ενώ οι πάροχοι μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και για ελεύθερες υπαίθριες καμπίνες σε αστικά κέντρα που έχουν ανατεθεί σε άλλο πάροχο σε κάποια από τις προηγούμεν­ες φάσεις ανάθεσης.

[SID:11528457]

 ??  ?? Με την ανακοίνωση της υπηρεσίας Ηοme Double Play Fiber 100 Mbps από τη Vodafone ολοκληρώθη­κε χθες ο πρώτος κύκλος τοποθέτηση­ς στην αγορά υπηρεσιών βασισμένων στα δίκτυα νέας γενιάς.
Με την ανακοίνωση της υπηρεσίας Ηοme Double Play Fiber 100 Mbps από τη Vodafone ολοκληρώθη­κε χθες ο πρώτος κύκλος τοποθέτηση­ς στην αγορά υπηρεσιών βασισμένων στα δίκτυα νέας γενιάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece