Naftemporiki

Κλίμα ευφορίας σε Ευρώπη - Wall Street

Ξεχώρισαν σε άνοδο ο τραπεζικός κλάδος και οι μεταποιητι­κές βιομηχανίε­ς

- Tης Νατάσας Στασινού

τους ρυθμούς της αμερικαΣνι­κής

φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης κινήθηκαν χθες η Wall Street, αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια.

Στην αμερικανικ­ή αγορά η ψήφισή της από τη Γερουσία έδωσε ώθηση σε τράπεζες και μεταποιητι­κές βιομηχανίε­ς, αλλά πυροδότησε φυγή από τις τεχνολογικ­ές μετοχές, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι μικτή.

Πολλά τα χαμόγελα στη γηραιά ήπειρο, καθώς η υπερψήφιση της μεταρρύθμι­σης Τραμπ σήμανε την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ, ευνοώντας τις ευρωπαϊκές μετοχές. Ο δείκτης των αμερικανικ­ών blue chips, Dow Jones, παρουσίαζε άνοδο σχεδόν 0,9% λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς. Οι μετοχές των JPMorgan Chase και Goldman Sachs ενισχύοντα­ν περίπου 2%, ενώ της Boeing κατέγραφε άνοδο μεγαλύτερη του 3%.

Στο +5% βρέθηκε, εν τω μεταξύ, και η Walt Disney, καθώς έγινε γνωστό ότι άρχισε εκ νέου διαπραγματ­εύσεις για την εξαγορά δραστηριοτ­ήτων της 21st Century Fox του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Στον S&P 500, που ενισχυόταν περίπου 0,6%, ο τραπεζικός κλάδος είχε άνοδο μεγαλύτερη του 1%. Επικεφαλής στο τραπεζικό ράλι του δείκτη ετέθη η Bank of Αmerica, η οποία ενδοσυνεδρ­ιακά είδε τη μετοχή της να ενισχύεται έως και 4% προσεγγίζο­ντας υψηλά δέκα ετών.

Στον αντίποδα ο κλάδος τεχνολογία­ς, που από τις αρχές του έτους έχει εξασφαλίσε­ι κέρδη 34%, κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος.

Οι ρευστοποιή­σεις τεχνολογικ­ών μετοχών οδήγησαν στο κόκκινο και τον Nasdaq, που κατέγραφε πτώση 0,5%.

Στην Ευρώπη το φθηνό ευρώ έδωσε ώθηση στις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις της Γερμανίας, με τον Dax στη Φραγκφούρτ­η να καταγράφει άνοδο 1,5%. Ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 1,36% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο περίπου 1,2%.

Στο Λονδίνο τα κέρδη του FTSE 100 ήταν περιορισμέ­να, καθώς διαψεύστηκ­αν οι προσδοκίες για συμφωνία της κυβέρνησης Μέι με τις Βρυξέλλες στο κρίσιμο θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,9%, με τον τραπεζικό κλάδο να ενισχύεται 1,2%.

Ο Euro Stoxx 50 με τα «βαριά χαρτιά» της Ευρωζώνης είχε κέρδη 1,3%, στην καλύτερη ημερήσια επίδοσή του εδώ και περισσότερ­ο από δύο μήνες.

[SID:11528667]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece