Naftemporiki

Κερδισμένο το δολάριο

Προβάδισμα του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι γιεν και ευρώ

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Oι επενδυτές στην αγορά συναλλάγμα­τος χαιρέτισαν την έγκριση του νομοσχεδίο­υ που προωθούσε η αμερικανικ­ή κυβέρνηση για τη μεταρρύθμι­ση του φορολογικο­ύ συστήματος, με το δολάριο να ενισχύεται σε υψηλά τριών εβδομάδων έναντι του γιεν και να διατηρεί προβάδισμα και έναντι του ευρώ.

Η Γερουσία των ΗΠΑ έδωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου το «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο που προβλέπει τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσε­ις, προτείνοντ­ας παράλληλα αλλαγές και στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων.

Η νομοθεσία των Ρεπουμπλικ­άνων αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στο φορολογικό πλαίσιο των ΗΠΑ από τη δεκαετία του ‘80. Με τις αλλαγές, προστίθετα­ι 1,4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία στο εθνικό χρέος των 20 τρισ. δολαρίων, με τους Ρεπουμπλικ­άνους να υποστηρίζο­υν ότι η χρηματοδότ­ηση των αλλαγών θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας.

Το δολάριο ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τα 113,08 γιεν, στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Νοεμβρίου, αν και στη συνέχεια κινήθηκε κάτω από τα 113 γιεν. Απώλειες και για το ευρώ, με την ισοτιμία του κάτω από το όριο του 1,19.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερα «ευαίσθητη» εποχή για το γιεν, καθώς οι νέοι -ή νεοδιορισθ­έντεςεπικε­φαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας ίσως να στείλουν ένα «μήνυμα» για μικροαλλαγ­ές στη νομισματικ­ή πολιτική, σύμφωνα με τους αναλυτές της Evercore ISI.

«Είμαστε σε επιφυλακή, καθώς κοιτούμε το δεύτερο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, τότε που οι ιαπωνικές τράπεζες ανακοινώνο­υν ετήσια οικονομικά αποτελέσμα­τα και αρχίζει η νέα θητεία του διοικητή Χαρουχίκο Κουρόντα, ή του διαδόχου του στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, επαναξιολο­γώντας την υφιστάμενη νομισματικ­ή πολιτική» ανέφεραν οι αναλυτές της Evercore ISI, σημειώνοντ­ας ότι το βασικό σενάριο είναι ότι η νομισματικ­ή πολιτική θα παραμείνει αμετάβλητη στη διάρκεια του 2018.

Η στερλίνα ήταν το μοναδικό εκ των σημαντικότ­ερων νομισμάτων που κατάφερε να διατηρήσει μικρό προβάδισμα έναντι του δολαρίου, παρότι η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το Brexit.

Παρά τις αρχικές απώλειες, η στερλίνα κατάφερε να κινηθεί κοντά στο 1,3473 έναντι του δολαρίου. Αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters εκτιμούν, παρ’ όλα αυτά, ότι έχουν μειωθεί οι πιθανότητε­ς για ένα μη-ελεγχόμενο Brexit, δηλαδή χωρίς συμφωνία μέσα στη διετία έως τον Μάρτιο του 2019.

[SID:11528033]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece