Naftemporiki

Άνοδος των ευρωαποδόσ­εων

Στον ρυθμό της φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης του Τραμπ

- Της Έφης Τριήρη

Ανοδικά άνοιξαν την εβδομάδα οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη, από τη στιγμή που η Γερουσία στις ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμι­ση, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητε­ς για μία πιο επιθετική νομισματικ­ή πολιτική από τη Fed.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και το χθεσινό Eurogroup, στη διάρκεια του οποίου οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης επέλεξαν τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικώ­ν Μάριο Σεντένο ως τον επόμενο πρόεδρο ο οποίος θα διαδεχτεί τον Ολλανδό Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ στα μέσα Ιανουαρίου. Ο Μάριο Σεντένο θα διαδραματί­σει σημαντικό ρόλο στον συντονισμό των προσπαθειώ­ν για μεγαλύτερη ενοποίηση στην Ευρωζώνη μέσω ενός κοινού προϋπολογι­σμού και διορισμού ενός υπουργού Οικονομικώ­ν για την ένωση. Επιπλέον, θα εποπτεύσει και το τέλος του τρίτου προγράμματ­ος οικονομική­ς βοήθειας της Ελλάδας τον Αύγουστο το 2018. Σημειώνετα­ι ότι στον κ. Σεντένο αποδίδεται η εντυπωσιακ­ή ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας του, της Πορτογαλία­ς, που επανάκτησε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγηση­ς και μείωσε το έλλειμμα στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 40 χρόνια.

Οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν από τρεις έως τέσσερις μονάδες βάσης, από τη στιγμή που η αμερικανικ­ή Γερουσία ενέκρινε τη φορολογική μεταρρύθμι­ση, ανοίγοντας τον δρόμο στην κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στη μείωση του φόρου προς επιχειρήσε­ις. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 0,34%, τη στιγμή που την Παρασκευή είχε διολισθήσε­ι σε χαμηλό τριών μηνών στο 0,29%.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, υπήρξε και πάλι υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον στη δευτερογεν­ή αγορά, καθώς τα νέα ομόλογα δεν έχουν αρχίσει να διαπραγματ­εύονται ακόμη επισήμως στην ΗΔΑΤ. Η απόδοση του νέου 10ετούς με λήξη τον Ιανουάριο του 2028 αποκλιμακώ­θηκε περαιτέρω στο 5% με το spread στις 479 μονάδες βάσης. Η απόδοση του νέου πενταετούς με λήξη τον Ιανουάριο του 2023 διαμορφώθη­κε στο 4%, ενώ το ομόλογο με λήξη το 2019 «είδε» την απόδοσή του να υποχωρεί στο 2,5%.

Αξιοσημείω­τη είναι επίσης η άνοδος του διατραπεζι­κού επιτοκίου EONIA, βασικό overnight επιτόκιο αναφοράς που χρησιμοποι­είται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες στον αναμεταξύ τους δανεισμού. Η άνοδος φέρεται να πυροδοτήθη­κε από τα χρήματα που δάνεισε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σε άλλες ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. «Λαμβάνοντα­ς υπόψη το γεγονός ότι ο μέσος όγκος συναλλαγών είναι πολύ χαμηλός, στα 5,6 δισ. ευρώ ημερησίως, μπορεί να κατανοήσει κάποιος πώς μπορεί να επηρεαστεί η τιμή» δήλωσε αναλυτής της DZ Bank, ο οποίος αναμένει σταθεροποί­ηση της τιμής του διατραπεζι­κού επιτοκίου ΕΟΝΙΑ αυτή την εβδομάδα.

[SID:11528829]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece