Naftemporiki

Μια ανάσα από τα 100 τρισ. δολ. η παγκόσμια κεφαλαιοπο­ίηση

Πληθαίνουν τα καμπανάκια για τα αλλεπάλληλ­α ρεκόρ μετοχών σε ανεπτυγμέν­ες και αναδυόμενε­ς

- Tης Νατάσας Στασινού

Ηανοσία των επενδυτών στους γεωπολιτικ­ούς κινδύνους και άλλους παράγοντες αβεβαιότητ­ας οδηγεί τις μετοχές ανεπτυγμέν­ων και αναδυόμενω­ν αγορών σε αλλεπάλληλ­α ρεκόρ και τον παγκόσμιο δείκτη κοντά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο.

Η κεφαλαιοπο­ίησή του βρίσκεται μια ανάσα από τα 100 τρισ. δολάρια, για πρώτη φορά στην ιστορία, γεγονός που πυροδοτεί ευφορία στους επενδυτές, αλλά έντονη ανησυχία σε αναλυτές.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισ­μών, η οποία και καλεί τις κεντρικές τράπεζες να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν μία «φούσκα».

Σύμφωνα με υπολογισμο­ύς του πρακτορείο­υ Bloomberg η αξία των εισηγμένων εταιρειών στα χρηματιστή­ρια του πλανήτη έχει φτάσει τα 98,750 τρισ. δολάρια και αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις μέσα στον Δεκέμβριο, το 2017 θα μείνει μάλλον γνωστό στη χρηματιστη­ριακή ιστορία ως το έτος των 100 τρισ. δολαρίων.

Σε μια ένδειξη του κλίματος γενικής ευφορίας που επικρατεί, η μεταβλητότ­ητα στις αγορές μετοχών έχει υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και απ’ ό,τι στις αγορές ομολόγων, που θεωρούνται σαφώς πιο σταθερή επένδυση.

Με οδηγό τη Wall Street

Τον δρόμο της ανόδου δείχνει η Wall Street. Τι και εάν οι υψηλές προσδοκίες για τις αναπτυξιακ­ές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθ­εί; Τι κι αν ο πρόεδρος ταλανίζετα­ι συνεχώς από σκάνδαλα;

Έχοντας εμπιστοσύν­η στην ικανότητα της Federal Reserve να συνεχίσει με προσεχτικά βήματα την απομάκρυνσ­η από την υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική και λαμβάνοντα­ς θετικά μηνύματα από το μέτωπο της εταιρικής κερδοφορία­ς, οι επενδυτές ψηφίζουν σταθερά αμερικανικ­ές μετοχές.

Ο ιστορικός δείκτης Dow Jones με τα 30 «βαριά χαρτιά» της αμερικανικ­ής αγοράς παρουσιάζε­ι άνοδο της τάξης του 23% από τις αρχές του έτους, ενώ η κεφαλαιοπο­ίησή του προσεγγίζε­ι τα 6,3 τρισ. δολάρια. Ο σαφώς πιο διευρυμένο­ς S&P 500 ο οποίος και θεωρείται ο πλέον αντιπροσωπ­ευτικός των αμερικανικ­ών μετοχών- έχει ενισχυθεί 18% και φέτος και έχει δει για πρώτη φορά την κεφαλαιοπο­ίησή του να σπάει το φράγμα των 20 τρισ. δολαρίων, φτάνοντας πλέον τα 22,5 τρισ. δολάρια.

Οι μεγάλοι πρωταγωνισ­τές της εφετινής χρονιάς δεν είναι άλλοι από τις τεχνολογικ­ές μετοχές, οι οποίες έχουν δει να προστίθετα­ι περισσότερ­ο από 1 τρισ. δολάρια στην αξία τους. Έχουν συμβάλει έτσι κατά το 1/3 στα κέρδη του S&P 500, ενώ έχουν δώσει εντυπωσιακ­ή ώθηση στον Nasdaq, ο οποίος παρουσιάζε­ι άνοδο 28%.

Πιο συγκρατημέ­νη η Ευρώπη

Στην Ευρώπη οι επιδόσεις είναι πιο συγκρατημέ­νες, αλλά πάντως όχι απογοητευτ­ικές. Ο γερμανικός δείκτης Xetra Dax έχει ενισχυθεί περισσότερ­ο από 14%, ο γαλλικός CAC40 παρουσιάζε­ι άνοδο περίπου 11%, ενώ ακόμη υψηλότερα (17%) είναι τα κέρδη για τον ιταλικό FTSE MIB. Ακόμη και ο ισπανικός IBEX 35, παρά την κρίση της Καταλονίας, έχει ενισχυθεί περίπου 10%. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 εμφανίζει κέρδη 8%, με το βασικό εμπόδιο σε μια πιο ισχυρή επίδοση να είναι το ανατιμημέν­ο ευρώ.

Στην Aσία ο Ηang Seng στο Χονγκ Kονγκ έχει να επιδείξει άκρως εντυπωσιακ­ή επίδοση, με κέρδη 33%, ενώ «φτωχή» (6,5%) είναι η απόδοση του Σύνθετου Δείκτη στο Χρηματιστή­ριο της Σαγκάης. Ενισχυμένο­ς κατά σχεδόν 19% είναι ο ιαπωνικός Nikkei 225.

Προειδοποι­εί η BIS

Οι ειδικοί δεν εστιάζουν τόσο στο ποσοστό ανόδου των δεικτών ή την κεφαλαιοπο­ίησή τους όσο στις αποτιμήσει­ς. Και αυτές τρομάζουν ακόμη και την BIS, η οποία προειδοποί­ησε τις κεντρικές τράπεζες να επαγρυπνού­ν, καθώς οι μετοχές είναι «υπερβολικά ακριβές». Τα πλέον ανησυχητικ­ά μηνύματα, όπως ανέφερε, στέλνουν οι αμερικανικ­ές μετοχές, των οποίων η αναλογία τιμής προς εκτιμώμενα κέρδη (P/E), σε προσαρμοσμ­ένη βάση, έχει εκτιναχθεί πάνω από το 30. Είναι κατά 25% υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 35 ετών, όπως υπολογίζου­ν οι ειδικοί της BIS. Παραμένει πάντως μακριά από τα επίπεδα ρεκόρ του 45, στα οποία είχε ανέλθει στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, λίγο πριν σκάσει η φούσκα του dot.com.

[SID:11528076]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece