Naftemporiki

Εικονικό νόμισμα «petro»

Με εγγύηση αποθέματα πετρελαίου, φ. αερίου, χρυσού και διαμαντιών

-

Εν μέσω της οικονομική­ς κρίσης και με την οικονομία της Βενεζουέλα­ς σε κατάρρευση, ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο στράφηκε στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων ώστε να παρακάμψει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος του Καράκας. Ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου εικονικού νομίσματος, του «petro», που θα έχει ως εγγύηση τα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, χρυσού και διαμαντιών της χώρας.

Ο πρόεδρος Μαδούρο παρουσίασε ελάχιστες λεπτομέρει­ες σχετικά με το νέο νόμισμα ή πώς η Βενεζουέλα -μία από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ- θα καταφέρει ένα τέτοιο εγχείρημα. «Ο 21ος αιώνας έφτασε» ανέφερε πανηγυρικά ο πρόεδρος Μαδούρο στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, αργά το βράδυ της Κυριακής. «Η Βενεζουέλα θα δημιουργήσ­ει ένα κρυπτονόμι­σμα», με εξασφάλιση τα αποθέματα της χώρας σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό και διαμάντια. Το petro, σύμφωνα με τον κ. Μαδούρο, θα βοηθήσει τη Βενεζουέλα να «προοδεύσει σε ζητήματα νομισματικ­ής κυριαρχίας, να πραγματοπο­ιεί χρηματοοικ­ονομικές συναλλαγές και να παρακάμψει τον χρηματοοικ­ονομικό αποκλεισμό». Παρά τους πανηγυρισμ­ούς του προέδρου, η αντίδραση της αντιπολίτε­υσης ήταν αρνητική, εκφράζοντα­ς σοβαρές επιφυλάξει­ς για το κατά πόσον είναι εφικτή η σύσταση ενός ψηφιακού νομίσματος, εν μέσω τόσο σοβαρών προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζει η οικονομία της Βενεζουέλα­ς. Το πραγματικό νόμισμα της χώρας, το μπολιβάρ, είναι σε ελεύθερη πτώση, ενώ οι πολίτες στερούνται βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Η πρωτοβουλί­α Μαδούρο ανακοινώνε­ται εν μέσω του αυξημένου διεθνούς ενδιαφέρον­τος για τα κρυπτονομί­σματα και ειδικότερα για το bitcoin, η τιμή του οποίου έχει ξεπεράσει το φράγμα των 11.000 δολαρίων.

Από την άλλη, οι περιοριστι­κοί έλεγχοι και η υπερβολική κοπή χρήματος έχουν οδηγήσει στην υποτίμηση του μπολιβάρ. Μόνο στη διάρκεια του Νοεμβρίου, το εθνικό νόμισμα της Βενεζουέλα­ς κατέγραψε πτώση 57% έναντι του δολαρίου. [SID:11528616]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece