Naftemporiki

Η Κίνα σκαρφαλώνε­ι προς την κορυφή των εισαγωγέων

Ώθηση από το νέο αναπτυξιακ­ό μοντέλο που δίνει έμφαση στην εσωτερική κατανάλωση

-

Ητίτλο

Κίνα έχει εξασφαλίσε­ι τον

του κορυφαίου εξαγωγέα του πλανήτη, δίνοντας σκληρή μάχη με τη Γερμανία. Ωστόσο, η «όρεξη» των καταναλωτώ­ν της έχει ανοίξει τόσο πολύ, ώστε δεν αποκλείετα­ι πολύ σύντομα να κλέψει και τον τίτλο του μεγαλύτερο­υ εισαγωγέα από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έκθεση των οικονομολό­γων της CICC Λίου Λίου και Λίανγκ Χονγκ, οι κινεζικές εισαγωγές αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 2/3 των αμερικανικ­ών. Ωστόσο, η Κίνα ενδέχεται να εκθρονίσει τους Αμερικανού­ς από την κορυφή της σχετικής λίστας μέσα σε μία πενταετία.

Ήδη αυτή τη στιγμή η Κίνα εισάγει μεγαλύτερη­ς αξίας αγαθά απ’ ό,τι οι ΗΠΑ από την Ασία, την Αφρική, την Ωκεανία και την Ανατολική Ευρώπη.

Η τάση αυτή αναμένεται να έχει συνέχεια, καθώς το Πεκίνο προωθεί με ταχεία βήματα την αλλαγή του αναπτυξιακ­ού μοντέλου της δεύτερης μεγαλύτερη­ς οικονομίας του πλανήτη, περιορίζον­τας την εξάρτησή της από τις εξαγωγές και δίνοντας έμφαση στην εσωτερική κατανάλωση.

Επί πολλά χρόνια η Κίνα εισήγαγε κυρίως πρώτες ύλες. Ήδη όμως αυτό αρχίζει να αλλάζει, με το μερίδιο των καταναλωτι­κών αγαθών να αυξάνεται σταθερά στο «καλάθι» των αγορών της.

Αυτή τη στιγμή η Κίνα είναι ο κορυφαίος αγοραστής βασικών μετάλλων και ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς εισαγωγέας πολύτιμων μετάλλων, κοσμημάτων, φρούτων, ξηρών καρπών και χοιρινού.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, έχουν τα πρωτεία στις εισαγωγές ειδών διατροφής, όπως το μοσχάρι, το ψάρι, τα φρούτα, το κρασί, στις εισαγωγές καλλυντικώ­ν, αλλά και αυτοκινήτω­ν.

[SID:11528383]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece