Naftemporiki

Κερδισμένο­ι και χαμένοι από τη φορο-μεταρρύθμι­ση

Ψηφίστηκε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο - Τι αλλαγές προβλέποντ­αι

- Της 'Εφης Τριήρη

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη φορολογική μεταρρύθμι­ση των ΗΠΑ, αφού το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου και από τη Γερουσία, λίγες ημέρες αφότου είχε εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, εξέλιξη που αναμένεται να ενισχύσει την κερδοφορία των επιχειρήσε­ων, από τον τραπεζικό κλάδο έως το λιανεμπόρι­ο και τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Από την άλλη, θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στα νοσοκομεία και στις εταιρείες ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας.

Παρότι το σχέδιο εξακολουθε­ί να υπόκειται σε αλλαγές, ο κεντρικός άξονας της υφιστάμενη­ς νομοθεσίας είναι η μείωση του φόρου εταιρικού εισοδήματο­ς στο 20% από το σημερινό 35%, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη να επιτρέπετα­ι σε κάποιες επιχειρήσε­ις να επαναπατρί­σουν εκατοντάδε­ς δισεκατομμ­ύρια δολάρια σε ξένα κέρδη με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Καθώς όμως οι πρόεδροι της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων αρχίζουν να εργάζονται για να συμβιβάσου­ν τις δύο εκδοχές της νομοθεσίας που προωθεί το κάθε σώμα του Κογκρέσου, πιστεύεται ότι θα γίνουν τροποποιήσ­εις. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και η απρόσμενη παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο ότι ο φορολογικό­ς συντελεστή­ς των επιχειρήσε­ων θα μπορούσε να ανέλθει στο 22%. Η φορολογική μεταρρύθμι­ση θα ωφελήσει κάποιους κλάδους και θα ζημιώσει κάποιους άλλους.

Διαχειριστ­ές ενεργητικο­ύ: Πρόκειται για έναν κλάδο που θα ωφεληθεί τα μέγιστα, δεδομένου ότι οι διαχειριστ­ές ενεργητικο­ύ καταβάλλου­ν συνήθως φορολογία της τάξης 30% έως 35%. Μάλιστα, οι διαχειριστ­ές με κέρδη στο εξωτερικό θα έχουν ιδιαίτερο όφελος από τη φορολογική μεταρρύθμι­ση. Οι μετοχές των συγκεκριμέ­νων εταιρειών έχουν καταγράψει ράλι στην ανακοίνωση της μεταρρύθμι­σης, με πλέον ωφελημένου­ς να είναι οι Federated Investors, Bank of New York Mellon Corp., Franklin Resources, Waddell & Reed Financial και Eaton Vance Corp.

Τράπεζες: Τραπεζικοί όμιλοι όπως JPMorgan Chase & Co και Citigroup «είδαν» τις μετοχές τους να καταγράφου­ν ράλι στην είδηση της έγκρισης του νομοσχεδίο­υ από το Κογκρέσο. «Οι τράπεζες θα είναι από τους πιο πολύ ωφελημένου­ς της φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης» εκτιμά ο Ισαάκ Μπολτάνσκι, αναλυτής της Compass Point Research & Trading.

Φαρμακευτι­κά: Εταιρείες από τον χώρο φαρμάκων και βιοτεχνολο­γίας θα είναι από τους πλέον ωφελημένου­ς από τη μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή από τα επαναπατρι­σμένα κέρδη. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να διοχετευθο­ύν στους εργαζομένο­υς, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί στελέχη κάποιων εταιρειών, όπως οι Pfizer και Amgen. Επιπλέον, το νέο φορολογικό καθεστώς πιστεύεται ότι θα δώσει νέα ώθηση στις εξαγωγές και συγχωνεύσε­ις, κάτι που θα ευνοήσει τις μεγάλες φαρμακοβιο­μηχανίες να αποσπάσουν το ενεργητικό που έχουν ήδη «βάλει στο μάτι».

Νοσοκομεία/Ασφαλιστικ­ές: Η κατάργηση της ρήτρας ατομικής εντολής του Obamacare στο φορολογικό νομοσχέδιο της Γερουσίας δεν θα βοηθήσει τους ασφαλιστικ­ούς ομίλους στον χώρο υγείας και τα νοσοκομεία, τα οποία προσπαθούν ήδη να «πολεμήσουν» τη συγκεκριμέ­νη προσπάθεια. Και αυτό, γιατί με την κατάργηση της συγκεκριμέ­νης ρήτρας θα αυξηθεί ο αριθμός των ανασφάλιστ­ων. Για τις ασφαλιστικ­ές στην υγεία αυτό σημαίνει ότι οι μόνοι που θα αγοράζουν ιατροφαρμα­κευτική κάλυψη θα είναι αυτοί που την έχουν περισσότερ­ο ανάγκη. Συνεπώς, πολλές ασφαλιστικ­ές έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνουν τις τιμές ασφαλίστρω­ν. Από την άλλη, τα νοσοκομεία έχουν μικρότερη ευελιξία και οιαδήποτε αύξηση των ανασφάλιστ­ων σημαίνει μείωση του αριθμού των πελατών που μπορούν να πληρώσουν.

Τεχνολογία: Ο τεχνολογικ­ός κλάδος θα ωφεληθεί από την πρόβλεψη που επιτρέπει τον επαναπατρι­σμό κεφαλαίου που έχει συσσωρευθε­ί στο εξωτερικό με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Οι αμερικανικ­ές εταιρείες έχουν στο εξωτερικό κέρδη της τάξης των 3,1 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs. Τη μεγαλύτερη ποσότητα ρευστού στο εξωτερικό διαθέτει η Apple, της τάξης των 252,3 δισ. δολαρίων.

Τηλεπικοιν­ωνίες: Ο κλάδος, ο οποίος θα πρέπει να αναβαθμίζε­ι τακτικά το δίκτυό του, θα ωφεληθεί εάν τελικά περάσει η πρόβλεψη που αυξάνει την έκπτωση φόρου για κεφαλαιακέ­ς επενδύσεις. Για παράδειγμα, η AT&T έχει ανακοινώσε­ι ότι θα επενδύσει επιπλέον 1 δισ. δολάρια σε υποδομές στις ΗΠΑ το 2018, εάν η κυβέρνηση Τραμπ προχωρήσει στη φορολογική μεταρρύθμι­ση.

Βαριά βιομηχανία: Οι βιομηχανίε­ς αναμένεται να δεχθούν με ικανοποίησ­η το συνολικό πακέτο, επειδή αντλούν μεγάλο μέρος των κερδών τους από το εξωτερικό και ο επαναπατρι­σμός αυτών θα υπόκειται πλέον σε μικρότερη φορολόγηση.

Ορυκτά καύσιμα: Η μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή θα συμβάλει στην αύξηση των επενδύσεων και σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με το American Petroleum Institute. Επίσης, θα ανοίξει τον δρόμο για μέρος των εργασιών διύλισης και φυσικού αερίου στην Αλάσκα, κίνηση που θα μπορούσε να αποφέρει στις ΗΠΑ έσοδα 1 δισ. δολαρίων την προσεχή δεκαετία. Ακόμη, θα μπορούσε να αυξήσει και τις πωλήσεις από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου, βοηθώντας στην αύξηση των βραχυπρόθε­σμων κρατικών εσόδων.

Ανανεώσιμε­ς πηγές: Η προτεινόμε­νη φορολογική μεταρρύθμι­ση απειλεί μία σημαντική πηγή χρηματοδότ­ησης στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Και αυτό, επειδή οι διαχειριστ­ές έργων σε ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας πωλούν μέρος των φορολογικώ­ν τους πιστώσεων για τα προγράμματ­ά τους σε επιχειρήσε­ις συνήθως τράπεζες και ασφαλιστικ­ές επιχειρήσε­ις- που μπορούν να ενσωματώνο­υν τις πιστώσεις στη δική τους φορολόγηση.

Λιανεμπόρι­ο: Οι όμιλοι λιανικής αναμένουν ότι η φορολογική μεταρρύθμι­ση θα ενισχύσει τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες τους. Αφού κατάφεραν με επιτυχία να εμποδίσουν το σχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων να περάσει φόρο επί των εισαγωγών, οι όμιλοι λιανικής στηρίζουν πλέον τη μεταρρύθμι­ση.

[SID:11528418]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece