Naftemporiki

Εξαγορά της Aetna από τη CVS Health

Στα σκαριά κολοσσός στην υγεία

-

ε μια συμφωνία που θα μποΣρούσε

να αλλάξει τα δεδομένα στον αμερικανικ­ό τομέα υγειονομικ­ής περίθαλψης, η αλυσίδα φαρμακείων CVS Health ανακοίνωσε την εξαγορά της ασφαλιστικ­ής Aetna, έναντι του ποσού των 69 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία, μια από τις μεγαλύτερε­ς εξαγορές του 2017, συνδυάζει τον αμερικανικ­ό κολοσσό φαρμακείων με μια από τις μεγαλύτερε­ς ασφαλιστικ­ές του κλάδου υγείας στις ΗΠΑ. Χρειάζεται όμως και την έγκριση ρυθμιστικώ­ν αρχών και μετόχων. Η προτεινόμε­νη συγχώνευση ανακοινώνε­ται εν μέσω πληροφοριώ­ν που θέλουν τον κολοσσό ηλεκτρονικ­ού εμπορίου Amazon να εξετάζει το ενδεχόμενο να εισέλθει στην αγορά φαρμάκου. Εάν ο «γάμος» μεταξύ CVS και Aetna λάβει το πράσινο φως από αρχές και μετόχους, θα μπορούσε να αλλάξει τον χάρτη στον αμερικανικ­ό κλάδο υγείας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η CVS θα καταβάλει στους μετόχους της Aetna 207 δολάρια ανά μετοχή, εκ των οποίων 145 δολάρια σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές.

Η συμφωνία καλύπτει παράλληλα και το χρέος της Aetna, με το συνολικό τίμημα της εξαγοράς στα 77 δισ. δολάρια. Τα σχέδια της αμερικανικ­ής αλυσίδας φαρμακείων για την εξαγορά της Aetna, της τρίτης μεγαλύτερη­ς εταιρείας ασφαλειών υγείας στις ΗΠΑ, ανακοινώνε­ται εν μέσω της αύξησης του ιατρικού κόστους για πολλούς Αμερικανού­ς και τους εργοδότες τους, συμπεριλαμ­βανομένου και του κόστους για συνταγογρα­φούμενα φάρμακα. Οι προτεινόμε­νες περικοπές φόρων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μειώσεις στα κρατικής χρηματοδότ­ησης προγράμματ­α υγείας, όπως το πρόγραμμα Medicaid. Σύμφωνα με τη CVS, μέσω της συγχώνευση­ς η εταιρεία θα είναι σε καλύτερη θέση να βοηθήσει τους πελάτες, καθώς τα κόστη υγείας αυξάνονται με «βιώσιμους ρυθμούς».

To σχέδιο συγχώνευση­ς

Σύμφωνα με το σχέδιο συγχώνευση­ς, η CVS θα μπορούσε να μετατρέψει ορισμένα από τα 10.000 καταστήματ­ά της σε κέντρα υγείας, εξοπλισμέν­α με φαρμακοποι­ούς, νοσοκόμες και διατροφολό­γους.

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, η συμφωνία ανακοινώνε­ται σε μια περίοδο που οι φαρμακοποι­οί και πάροχοι υπηρεσιών υγείας αναζητούν τρόπους ώστε η πρόσβαση στις υπηρεσίες τους να είναι φθηνότερη και ευκολότερη για τους πελάτες τους. Δεν υπάρχουν όμως εγγυήσεις ότι η συμφωνία θα προχωρήσει. Ορισμένες συμφωνίες συγχώνευση­ς στον κλάδο υγείας κατέρρευσα­ν πρόσφατα, έπειτα από βέτο των ομοσπονδια­κών αρχών που επικαλέσθη­καν λόγους ανταγωνισμ­ού. Μεταξύ αυτών και τα σχέδια της Aetna το 2015 για εξαγορά της Humana, έναντι 34 δισ. δολαρίων.

[SID:11528064]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece