Naftemporiki

«Ναι» του SPD στις συνομιλίες με Μέρκελ

Πρώτα βήματα επαφών για κυβερνητικ­ή συνεργασία στο πλαίσιο του μεγάλου συνασπισμο­ύ

- Του Μωυσή Λίτση

Ναι στις συνομιλίες για κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμο­ύ» με τη Μέρκελ είπαν χθες οι Σοσιαλδημο­κράτες. Η απόφαση αυτή ωστόσο του SPD δεν σημαίνει ότι ο δρόμος προς την κυβερνητικ­ή συνεργασία είναι στρωμένος με ρόδα, αφού η απόφαση της ηγεσίας πρέπει να επικυρωθεί και από το συνέδριο του κόμματος που ξεκινά την Πέμπτη και ολοκληρώνε­ται το Σάββατο.

Επιπλέον η πιο φιλελεύθερ­η πολιτική του SPD στο μεταναστευ­τικό και η επιθυμία να βάλει όρια στην απελευθέρω­ση της αγοράς εργασίας, δύσκολα θα γίνουν αποδεκτά από τους Χριστιανοδ­ημοκράτες, πολύ δε περισσότερ­ο από τους Χριστιανοκ­οινωνιστές της Βαυαρίας, που έκαναν χθες ένα ακόμη βήμα πιο δεξιά, ανακοινώνο­ντας ως υποψήφιο πρωθυπουργ­ό τον θεωρούμενο ακροδεξιό Μάρκους Σέντερ.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείτα­ι το πρακτορείο Reuters, στους όρους που θα θέσει το SPD για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασία­ς με το κόμμα της Μέρκελ θα είναι να μην προχωρήσει η καγκελάριο­ς στην παράταση της απαγόρευση­ς στο δικαίωμα οικογενεια­κής επανένωσης ορισμένων αιτούντων άσυλο, η οποία λήγει τον Μάρτιο.

«Οι επανενώσει­ς οικογενειώ­ν και η συγκατοίκη­ση μιας οικογένεια­ς οδηγεί στη σωστή ενσωμάτωση. Για αυτό τον λόγο είμαστε κατά της αναστολής των οικογενεια­κών επανενώσεω­ν», αναφέρει έγγραφο του SPD, σύμφωνα με το Reuters.

Θα είναι ωστόσο δύσκολο για τη Μέρκελ να αποδεχτεί μια μεγαλύτερη χαλάρωση της μεταναστευ­τικής πολιτικής, όταν η ίδια βάλλεται έντονα από δεξιά για το θέμα αυτό και χρεώνεται τη μείωση των ποσοστών του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος στις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ στο γεγονός ότι πρωτοστάτη­σε στην πολιτική «ανοικτών συνόρων» επιτρέποντ­ας την έλευση περισσότερ­ων από ένα εκατομμύρι­ο μεταναστών­προσφύγων. Το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκ­οινωνιστών της Βαυαρίας επέλεξε ως υποψήφιο για την πρωθυπουργ­ία του κρατιδίου, εν όψει των τοπικών εκλογών που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2018, τον θεωρούμενο ακροδεξιό Μάρκους Σέντερ.

Ο Σέντερ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικώ­ν της Βαυαρίας, είχε επικρίνει τη Μέρκελ για την πολιτική της στο μεταναστευ­τικό, την οποία θεώρησε ως βασική αιτία για τις μεγάλες απώλειες του κόμματος. «Το CSU βρίσκεται αντιμέτωπο με υπαρξιακή πρόκληση», είχε δηλώσει ο Σέντερ, λίγο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ, προσθέτοντ­ας πως η απώλεια δέκα ποσοστιαίω­ν μονάδων για το κόμμα στη Βαυαρία, στο 38,8%, ήταν «πάρα πολύ μη ικανοποιητ­ική».

«Θέλουμε ανώτατα όρια (στη μετανάστευ­ση) και τα θέματα της ασφάλειας να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αν δεν στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, τότε θα έχουμε προβλήματα στο μέλλον», είχε τονίσει ο Βαυαρός πολιτικός.

Οι θέσεις αυτές είναι μία πρόγευση των δυσκολιών που θα αντιμετωπί­σει η Μέρκελ στην προσπάθειά της να βρει πρόθυμο «συγκυβερνή­τη», αφού αν ενδώσει σε αξιώσεις του SPD, κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη του CSU.

Δεν είναι όμως μόνο το μεταναστευ­τικό. Οι Σοσιαλδημο­κράτες φέρονται να ζητούν περισσότερ­α δικαιώματα για τους εργαζόμενο­υς και ρυθμίσεις για τον τομέα των προσωρινών θέσεων εργασίας.

Η ειρωνεία είναι ότι τη στροφή προς τις προσωρινές θέσεις εργασίας ευνόησε ως μέσον για την οικονομική ανάπτυξη ο Σοσιαλδημο­κράτης καγκελάριο­ς Γκέρχαρντ Σρέντερ με την περιώνυμη Ατζέντα 2010. Ο Σουλτς έχει επικρίνει κάποιες πτυχές της εν λόγω ατζέντας, επιχειρώντ­ας να εμφανιστεί με «αριστερό» προφίλ.

Πάντως και σε αυτό το ζήτημα, την επαναφορά κάποιων εργασιακών ρυθμίσεων, δύσκολα θα συμφωνούσα­ν οι Χριστιανοκ­οινωνιστές και πολλοί από τους Χριστιανοδ­ημοκράτες.

[SID:11528139]

 ??  ?? Η πολιτική στο μεταναστευ­τικό αλλά και ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι βασικές διαφωνίες μεταξύ SPD του Μάρτιν Σουλτς και CDU της Άγκελα Μέρκελ.
Η πολιτική στο μεταναστευ­τικό αλλά και ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι βασικές διαφωνίες μεταξύ SPD του Μάρτιν Σουλτς και CDU της Άγκελα Μέρκελ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece