Naftemporiki

Χωρίς συμφωνία για το Brexit η συνάντηση Μέι - Γιούνκερ

Απλή «πρόοδος» στις διαπραγματ­εύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και Βρετανίας

-

Χωρίς τελική συμφωνία έληξε το χθεσινό τετ α τετ Μέι - Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Οι δύο πλευρές πάντως δηλώνουν «πρόοδο» στις διαπραγματ­εύσεις, με την ελπίδα στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη να κλείσει η πρώτη φάση και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη νέα εμπορική συμφωνία.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισ­ε τη Μέι «σκληρό διαπραγματ­ευτή», επισημαίνο­ντας παράλληλα ότι η μη επίτευξη συμφωνίας χθες «δεν σημαίνει αποτυχία».

«Είχαμε ειλικρινά μια εποικοδομη­τική συνάντηση... Είναι σκληρός διαπραγματ­ευτής και όχι εύκολος. Υπερασπίζε­ται την άποψη της Βρετανίας με όλη την ενέργεια που γνωρίζουμε πως έχει», δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ο Γιούνκερ.

«Παρά τις καλύτερες προσπάθειέ­ς μας και τη σημαντική πρόοδο που εμείς και οι ομάδες μας έχουμε κάνει τις τελευταίες ημέρες για τα εναπομείνα­ντα ζητήματα, δεν κατέστη δυνατό να φθάσουμε σε τελική συμφωνία», είπε.

Από την πλευρά της η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε., για να περάσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματ­εύσεων του Brexit, παρά το χθεσινό αδιέξοδο.

«Όπως ο πρόεδρος Γιούνκερ ανέφερε, είχαμε μία εποικοδομη­τική συνάντηση. Οι δύο πλευρές εργάζονται με καλή πίστη, διαπραγματ­ευόμαστε σκληρά», είπε στην κοινή με τον Γιούνκερ συνέντευξη Τύπου η Μέι. «Θα συνέλθουμε πριν από το τέλος της εβδομάδας και είμαι επίσης πεπεισμένη ότι θα έχουμε θετική κατάληξη».

Νωρίτερα, δημοσιεύμα­τα βρετανικών εφημερίδων είχαν αναφέρει ότι Μέι και Γιούνκερ είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας, ένα από τα ακανθώδη ζητήματα το οποίο πρέπει να διευθετηθε­ί πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματ­εύσεις για τη νέα εμπορική σχέση.

Οι εφημερίδες «Daily Telegraph» και «Financial Times» έγραψαν ότι το Λονδίνο συμφώνησε με την κυβέρνηση του Δουβλίνου, με τη στήριξη της Ε.Ε., να διατηρηθεί μία «κανονιστικ­ή προσαρμογή» με την Ε.Ε. και στις δύο πλευρές των συνόρων, προκειμένο­υ να αποφευχθεί μία αναζωπύρωσ­η της βίας που συγκλόνισε τη Βόρεια Ιρλανδία επί δεκαετίες.

Η Βόρεια Ιρλανδία και η Ιρλανδική Δημοκρατία δεν θέλουν την επαναφορά των «σκληρών συνόρων» μετά το Brexit. Η επίλυση του θέματος των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας ενδέχεται να βγάλει ένα σημαντικό αγκάθι στις σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών, απειλεί ωστόσο να ανοίξει νέα ζητήματα στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πρωθυπουργ­ός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ζητούν ειδικές συμφωνίες σαν αυτήν της Βόρειας Ιρλανδίας, μετά το Brexit, προκειμένο­υ να διατηρήσου­ν τα «κεκτημένα» της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης διακίνησης. Αντίστοιχο θέμα θέτει και η Ουαλία. Από την άλλη όμως η ηγέτιδα του βορειοϊρλα­νδικού κόμματος των Ενωτικών Αρλίν Φόστερ, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι, ζητά να ισχύσει στη Βόρεια Ιρλανδία ό,τι και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε.

Ψήφο εμπιστοσύν­ης, παρά το Brexit, στη Βρετανία δίνει η γνωστή εταιρεία Facebook. Η Facebook άνοιξε χθες νέα γραφεία στο Λονδίνο, λέγοντας πως θα προσθέσει άλλες 800 θέσεις εργασίας από το νέο έτος στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η απόφαση αυτή καθιστά το Λονδίνο το δεύτερο μεγαλύτερο επιχειρημα­τικό κέντρο της Facebook εκτός ΗΠΑ.

[SID:11528458]

 ??  ?? «Είχαμε ειλικρινά μια εποικοδομη­τική συνάντηση... Είναι σκληρός διαπραγματ­ευτής και όχι εύκολος», είπε ο Γιούνκερ για τη Μέι, ενώ εκείνη τόνισε: «Όπως ο πρόεδρος Γιούνκερ ανέφερε, είχαμε μία εποικοδομη­τική συνάντηση».
«Είχαμε ειλικρινά μια εποικοδομη­τική συνάντηση... Είναι σκληρός διαπραγματ­ευτής και όχι εύκολος», είπε ο Γιούνκερ για τη Μέι, ενώ εκείνη τόνισε: «Όπως ο πρόεδρος Γιούνκερ ανέφερε, είχαμε μία εποικοδομη­τική συνάντηση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece