Naftemporiki

Σε τριήμερο αστυνομικό κλοιό μπαίνει η Αθήνα

Τετάρτη πορεία αντιεξουσι­αστών και Πέμπτη - Παρασκευή η επίσκεψη Ερντογάν

-

Εικόνα «αστυνομοκρ­ατούμενης πόλης» θα έχει η Αθήνα από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, καθώς η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Πέμπτη και Παρασκευή) συμπίπτει με τη συμπλήρωση -την Τετάρτη- εννέα ετών από τη δολοφονία του νεαρού μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπου­λου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδ­α Κορκονέα στα Εξάρχεια. Ο συνδυασμός αυτός έχει προκαλέσει πραγματικό συναγερμό στις αρμόδιες αρχές και σύμφωνα με πληροφορίε­ς τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια και θα θυμίζουν τα ανάλογα που είχαν ισχύσει πριν από έναν χρόνο κατά την επίσκεψη του τότε Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστο­ν 2.000 αστυνομικο­ί θα αναπτυχθού­ν στην Αθήνα, κυρίως στις περιοχές του κέντρου στις οποίες θα κινείται ο Τούρκος πρόεδρος κατά το διήμερο της παραμονής του στην πρωτεύουσα. Κατά πληροφορίε­ς, στην Αθήνα βρίσκονται ήδη και Τούρκοι ειδικοί πράκτορες επιφορτισμ­ένοι με την ασφάλεια του κ. Ερντογάν, ενώ για τις μετακινήσε­ις του έχουν έλθει στην πρωτεύουσα και τρεις θωρακισμέν­ες λιμουζίνες!

Στο πλαίσιο των μέτρων, το κέντρο της Αθήνας θα είναι δύσκολα προσβάσιμο, καθώς από την Τετάρτη, και λόγω της πορείας που έχουν προγραμματ­ίσει διάφορες ομάδες αντιεξουσι­αστών, θα ισχύσουν και κυκλοφορια­κές ρυθμίσεις και δεν αποκλείετα­ι να κλείσουν κατά διαστήματα και κεντρικοί δρόμοι, όπως και σταθμοί του μετρό.

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης δίνουν ευρεία δημοσιότητ­α στην επίσκεψη Ερντογάν, υπογραμμίζ­οντας το γεγονός ότι είναι η πρώτη αρχηγού του τουρκικού κράτους από το μακρινό 1952, κι ως εκ τούτου «ιστορική».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο ίδιος ο κ. Ερντογάν θεωρεί ως «πολύ σημαντική» την επίσκεψή του, εκτιμώντας ότι «θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής» στις διμερείς σχέσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συνοδεύετα­ι από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου και τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλ­ου. Η επίσκεψη του τελευταίου πριν από τρεις εβδομάδες ήταν προπομπός της επίσκεψης Ερντογάν, αλλά και πρόξενος έντονης δυσφορίας στην Αθήνα, καθώς κατά την επίσκεψή του στη Θράκη υπερέβη τα διπλωματικ­ά ειωθότα. Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία συμφώνησε να μεταβεί ο κ. Ερντογάν στη Θράκη, έχει καταστήσει σαφή και τα όρια ανοχής της σε συμπεριφορ­ές και δηλώσεις εκ μέρους του…

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να φθάσει στο «Ελ. Βενιζέλος» στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης και στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματο­ς. Αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο κι ακολούθως συνομιλίες με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα ακολουθήσε­ι κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Ερντογάν θα παρακαθίσε­ι σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος Παυλόπουλο­ς και την Παρασκευή θα επισκεφθεί τη Θράκη. Κατά πληροφορίε­ς, ο Τούρκος πρόεδρος στην Κομοτηνή θα προσευχηθε­ί μαζί με τους συνεργάτες του και θα συναντηθεί με εκπροσώπου­ς της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, στην Κομοτηνή θα βρεθεί και η σύζυγός του Εμινέ, η οποία θα έχει ξεχωριστό πρόγραμμα.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του Τούρκου προέδρου θα είναι οι διμερείς σχέσεις με έμφαση στα ζητήματα της οικονομική­ς συνεργασία­ς, τα ενεργειακά, το μεταναστευ­τικό, οι ευρωτουρκι­κές σχέσεις, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα προβλήματα ασφάλειας που εγείρονται.

Η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η, αναφερόμεν­η στην επίσκεψη Ερντογάν, τάσσεται υπέρ «της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία», αναγνωρίζο­ντας τις «θετικές επιπτώσεις» στην εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητ­ας στην περιοχή, αλλά δίχως «να παραβλέπει τις αυταρχικές και αντιδημοκρ­ατικές πρακτικές που με ευθύνη του εφαρμόζοντ­αι στην γειτονική χώρα».

Η ΔΗ.ΣΥ. επισημαίνε­ι πως «η επίσκεψη για να έχει νόημα, δεν μπορεί να καλύπτει μόνο τις επικοινωνι­ακές ανάγκες του κ. Τσίπρα». Η ΔΗ.ΣΥ. εφιστά την προσοχή της κυβέρνησης και «στο ότι απαιτείται να λάβει τα δέοντα μέτρα, ώστε τυχόν επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη να μην προκαλέσει επανάληψη των απαράδεκτω­ν γεγονότων που συνέβησαν κατά την πρόσφατη εκεί μετάβαση του Τούρκου αντιπροέδρ­ου».

Εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν, Αθήνα και Λευκωσία συντονίζου­ν τις κινήσεις τους με στόχο να διερευνηθο­ύν οι τουρκικές προθέσεις στο Κυπριακό και τα άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέρον­τος.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης είχε τηλεφωνική επικοινωνί­α το βράδυ της Κυριακής με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, επαναβεβαι­ώνοντας την ισχύ όσων συμφώνησαν στην προ ολίγων ημερών επίσκεψη του Κύπριου προέδρου στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει στον κ. Ερντογάν την πρόταση για νέα διάσκεψη για το Κυπριακό, αφού προηγηθεί σοβαρή προετοιμασ­ία. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από την κυπριακή πρωτεύουσα, η Λευκωσία θεωρεί ως πολύ σημαντικό στοιχείο, για μια αποτελεσμα­τική διάσκεψη, έναν προπαρασκε­υαστικό γύρο συζητήσεων μεταξύ Αθήνας κι Άγκυρας, νοουμένου ότι αυτός που έχει βαρύνοντα λόγο στο ζήτημα είναι ο Τούρκος πρόεδρος. [SID:11528152]

 ??  ?? Τα μέτρα ασφαλείας για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θυμίζουν την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα.
Τα μέτρα ασφαλείας για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θυμίζουν την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece