Naftemporiki

«Βαλκανική διεύρυνση της Ε.Ε.»

Ν. Κοτζιάς: Σταθερή υποστήριξη από Ελλάδα

-

η σταθερή υποστήριξη της ΕλΤλάδας

στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ένταξη και των υπόλοιπων χωρών των Βαλκανίων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στη συνάντηση -χθες στη Βουδαπέστη- των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία) με τους ομολόγους τους της τετραμερού­ς των βαλκανικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία).

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας στηρίζει μια πολιτική ενεργειακή­ς ασφάλειας για την Ευρώπη και «γι’ αυτό αποφασίσαμ­ε να εντείνουμε τη συνεργασία των κρατών και να φτιάξουμε μια ομάδα ειδικών που θα παρακολουθ­εί τα ενεργειακά ζητήματα».

Η συνάντηση -χθες- συνιστά μια κοινή πρωτοβουλί­α του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Ούγγρο ομόλογό του. Ήταν η πρώτη του είδους και έχει στόχο να φέρει γύρω από το ίδιο τραπέζι μικρομεσαί­α κράτη της Ε.Ε., «για να μην αποφασίζου­ν μόνο οι ισχυροί χωρίς εμάς», όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως η Ελλάδα «σκέφτεται και ονειρεύετα­ι μια Ευρώπη που θα είναι πιο κοινωνική, θα ανταποκρίν­εται στα αισθήματα των ανθρώπων και πολιτών της, θα λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες των εθνικών κρατών και ταυτόχρονα η ίδια θα δυναμώνει. Πιστεύουμε ότι πρέπει στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξουμε με θάρρος μια ανοιχτή, ειλικρινή και δημιουργικ­ή συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποια θέλουμε να είναι αυτή η Ένωση στον 21ο αιώνα, την εποχή που αλλάζουν οι διεθνείς συσχετισμο­ί, που το παγκόσμιο κέντρο δύναμης μετατοπίζε­ται προς την νοτιοανατο­λική Ασία και που είναι αναγκαίο να ενισχύσουμ­ε τους θεσμούς μας για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσ­ουμε καλύτερα τους πολίτες μας».

[SID:11528581]

 ??  ?? Ν. Κοτζιάς: Να μην αποφασίζου­ν μόνο οι ισχυροί χωρίς εμάς.
Ν. Κοτζιάς: Να μην αποφασίζου­ν μόνο οι ισχυροί χωρίς εμάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece