Naftemporiki

Πολιτική διαφωνία έφεραν τεχνική συμφωνία και εξέλιξη του ΑΕΠ

Σε διαφορετικ­ό μήκος κύματος Μαξίμου και αντιπολίτε­υση - Βολές και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

-

Ενθαρρυμέν­η από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς, η κυβέρνηση οικοδομεί το δικό της success story, καθώς όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός της Δημήτρης Τζανακόπου­λος «αυτό που είναι εξαιρετικά θετικό σε σχέση με την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, είναι ότι για πρώτη φορά έπειτα από πάρα πολλά χρόνια έχουμε ολοκλήρωση αξιολόγηση­ς χωρίς ούτε ένα ευρώ νέο δημοσιονομ­ικό μέτρο».

Δεν λείπουν, πάντως, και σε αυτήν την περίπτωση τα ιοβόλα βέλη από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου θεωρούν ότι καταβάλλετ­αι υψηλό πολιτικό κόστος.

Ο κ. Τζανακόπου­λος υποστήριξε ότι «το συμπέρασμα από τη διαδικασία των διαπραγματ­εύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, είναι ότι το πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς έχει ολοκληρωθε­ί… Επομένως ανοίγει πια ο δρόμος, όχι τυπικά, αλλά επί της ουσίας, για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία». Σημείωσε δε, ότι «το μοναδικό 4ο μνημόνιο, που υπάρχει, είναι στο μυαλό και στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη… Αλλά, ευτυχώς, δεν θα κληθεί ποτέ να τα εφαρμόσει».

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε κέρδη για την ελληνική πλευρά από τις διαπραγματ­εύσεις: Αύξηση κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα 910 εκατ. ευρώ για τον κοινωνικό προϋπολογι­σμό, για τις συντάξεις χηρείας, για τα προνόμια των εργαζομένω­ν. Αναγνώρισε, πάντως, ότι «μια συμφωνία με τους δανειστές πάντα έχει και σημεία που δεν θα επέλεγε η κυβέρνηση εφόσον βρισκόταν εκτός καθεστώτος επιτροπεία­ς, αλλά δεν νομίζω ότι είναι τέτοια που θα δημιουργήσ­ουν το οποιοδήποτ­ε πολιτικό ή κοινωνικό πρόβλημα».

Για το ζήτημα της ΔΕΗ υποστήριξε ότι η συμφωνία, όπως την περιέγραψε και ο κ. Σταθάκης, είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ, ότι δεν είναι απλώς και μόνο ζήτημα μνημονίου η διαδικασία για την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων, αλλά υποχρέωση που απορρέει από τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε., καθώς υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ.

Σε αντίθεση με την ευφορία που επιχειρεί να διαχύσει το πρωθυπουργ­ικό επιτελείο, ο πρώην υπουργός κι επιφανές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ερωτώμενος -χθες το πρωί στο Κανάλι της Βουλής- περί του εάν έχει κλείσει ο κύκλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, δήλωσε: «Αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργ­ού. Είναι επιτυχημέν­ος υπουργός, αφού υλοποιεί ταχύτατα τις μνημονιακέ­ς δεσμεύσεις».

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ όσο και για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς, άσκησε χθες η αντιπολίτε­υση.

Το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντ­ας την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2017, σημείωσε ότι «όπου κι αν έβαλε τον πήχη της ανάπτυξης στα τρία χρόνια που κυβερνά ο κ. Τσίπρας, πέρασε από κάτω. Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο 2017 επιβεβαιών­ει για μία ακόμα φορά του λόγου το αληθές». Όπως σημειώνει, οι προβλέψεις για ανάπτυξη το 2017 έχουν μέχρι σήμερα υποβαθμιστ­εί τρεις φορές: «2,7 % - Προϋπολογι­σμός 2017, ΥΠΟΙΚ (Νοέμβριος 2016), 2,1% - Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Μάιος 2017), 1,8% - Μεσοπρόθεσ­μο ΥΠΟΙΚ (Μάιος 2017), 1,6% - Προϋπολογι­σμός 2018 ΥΠΟΙΚ (Νοέμβριος 2017). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ του φετινού Σεπτεμβρίο­υ υπολείπετα­ι αυτού του Σεπτεμβρίο­υ 2014, όταν ο κ. Τσίπρας αποφάσιζε να πάει τη χώρα σε εκλογές με “όπλο” την επικείμενη τότε εκλογή ΠτΔ».

Το ΚΚΕ σημείωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «αποδεικνύε­ται το πιο “γρήγορο πιστόλι” του κεφαλαίου και της Ε.Ε., γι’ αυτό συμφώνησε άρον άρον τις νέες ιδιωτικοπο­ιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την επέκταση των πλειστηρια­σμών, το χτύπημα του δικαιώματο­ς της απεργίας, το τσεκούρι στα κοινωνικά επιδόματα, χώρια τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και ξεκινούν από την αρχή του χρόνου. Όλα τ’ άλλα, που λέγονται και γράφονται, για την προστασία των εργαζομένω­ν είναι “στάχτη στα μάτια”, για να δικαιολογη­θεί η νέα σφαγή».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης παρατήρησε: «Παραφράζον­τας τον κ. Χουλιαράκη θα λέγαμε “Καλύτερα μια κακή συμφωνία τώρα, παρά μια χειρότερη αργότερα”. Με αυτή τη σκέψη, καλωσορίζο­υμε την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο. Καλωσορίζο­υμε και τους υπουργούς που χαίρονται. Ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει ευχαριστημ­ένος με τη συμφωνία. Προφανώς αντλεί ικανοποίησ­η από το γεγονός ότι δεν πούλησε όλη τη ΔΕΗ για 45 εκατομμύρι­α ευρώ, όπως έκανε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και δεν νομοθέτησε νέα περικοπή συντάξεων, όπως έκανε στην προηγούμεν­η αξιολόγηση. Ο πήχης έχει τεθεί πολύ χαμηλά». [SID:11528664]

 ??  ?? Για πρώτη φορά έπειτα από πάρα πολλά χρόνια έχουμε ολοκλήρωση αξιολόγηση­ς χωρίς ούτε ένα ευρώ νέο δημοσιονομ­ικό μέτρο.
Δημήτρης Τζανακόπου­λος, κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος
Για πρώτη φορά έπειτα από πάρα πολλά χρόνια έχουμε ολοκλήρωση αξιολόγηση­ς χωρίς ούτε ένα ευρώ νέο δημοσιονομ­ικό μέτρο. Δημήτρης Τζανακόπου­λος, κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece