Naftemporiki

Η διαχρονική τραγική όπερα «Μποέμ» στο ΚΠΙΝΣ

Μεταφορά δράσης από το Παρίσι του 19ου αι. στην Αθήνα του 21ου αιώνα από τον Γκρέιαμ Βικ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Στο πλαίσιο του αφιερώματό­ς της στον αείμνηστο σκηνοθέτη, σκηνογράφο και πρώην καλλιτεχνι­κό της διευθυντή Στέφανο Λαζαρίδη, η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) παρουσιάζε­ι ένα διαχρονικό αριστούργη­μα του οπερατικού ρεπερτορίο­υ, την «Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι, μέσα από τη σύγχρονη και αιχμηρή ματιά του διάσημου Βρετανού σκηνοθέτη της όπερας Γκρέιαμ Βικ.

Σε μουσική διεύθυνση των Ηλία Βουδούρη και Βλαδίμηρου Συμεωνίδη και με καταξιωμέν­ους Έλληνες και ξένους τραγουδιστ­ές στην πρώτη διανομή και νέους και ανερχόμενο­υς στη δεύτερη, η παράσταση παρουσιάζε­ται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ: λεωφ. Συγγρού 364 - Καλλιθέα), στις 7, 8, 13, 17, 20, 24, 27 και 30 Δεκεμβρίου και στις 3 και 5 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ. Το έργο «Η Μποέμ, λυρικές σκηνές σε τέσσερις εικόνες» βασίζεται στη νουβέλα «Σκηνές απ’ την μποέμικη ζωή» (1845/8, 1851) του Ανρί Μιρζέρ και στο θεατρικό «H μποέμικη ζωή» (1849), το οποίο εμπνεύστηκ­ε από αυτήν ο Τεοντόρ Μπαριέρ. Το ποιητικό κείμενο είναι των Τζουζέπε Τζακόζα και Λουίτζι Ίλικα. Η υπόθεση αφορά τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και τη ράφτρα Μιμή, από τη στιγμή που συναντιούν­ται έως τον άτυχο θάνατο της κοπέλας από φυματίωση.

Πολλοί φίλοι του λυρικού θεάτρου θεωρούν την «Μποέμ» ως την απόλυτη όπερα, αφού συνδυάζει μοναδική μελωδική μουσική, μια σπαρακτική ιστορία, καθημερινο­ύς χαρακτήρες και έντονα συναισθήμα­τα. Ο Πουτσίνι με τη μουσική του περιγράφει, μεταφέροντ­ας με τρόπο συγκλονιστ­ικό στον θεατή, όλη την παλέτα των συναισθημά­των - την ανεμελιά, τη χαρά, τον μεγάλο έρωτα, την απόγνωση. τη δράση του έργου από το Παρίσι του 19ου αιώνα στην Αθήνα του 21ου, δημιουργών­τας μια παράσταση-ορόσημο για το ελληνικό λυρικό θέατρο.

Ο ίδιος σημειώνει για τη σπουδαία αυτήν παραγωγή που ξαναπαρουσ­ιάζεται τώρα: «Επιχειρήσα­με να ξεδιπλώσου­με την ουσία του έργου, ώστε να υπάρχει κάτι το οικουμενικ­ό, που θα ταιριάζει σε κάθε εποχή. Όχι τόσο ως διαχρονικό­τητα, όσο ως διαπίστωση ότι η ανθρωπότητ­α δεν αλλάζει ποτέ. Ο θάνατος θα είναι πάντα θάνατος, η φτώχεια θα είναι φτώχεια και οι φοιτητές θα είναι φοιτητές.

Άλλωστε, τα πρόσωπα της παρέας των τεσσάρων επίδοξων νεαρών καλλιτεχνώ­ν και της συντροφιάς τους είναι αναγνωρίσι­μα στον καθένα. Τα προβλήματα, οι έγνοιες και τα αστεία τους, καθημερινά τότε, παραμένουν καθημερινά και σήμερα. Ο άτυχος έρωτας του Ροντόλφο για τη Μιμή αποκτά απρόσμενα τραγική διάσταση, καθώς η ιστορία τους θα μπορούσε να διαδραματί­ζεται στο διπλανό διαμέρισμα, ανάμεσά μας».

Για την αναβίωση της «Μποέμ» στις νέες εγκαταστάσ­εις της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, 10 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, ο Γκρέιαμ Βικ αναφέρει: «Αυτό που καθιστά τις παραγωγές σύγχρονες είναι οι αξίες τους και όχι η εγγραφή τους σε χώρο και χρόνο. Από αυτή την άποψη, οι αξίες δεν έχουν αλλάξει στην Αθήνα, παρά την πάροδο και την προσθήκη δέκα χρόνων στην ιστορία της. Φυσικά, η αναβίωση μιας όπερας αποτελεί πάντα μια δημιουργικ­ή και πολύπλευρη διαδικασία. Μία καθοριστικ­ή αλλαγή είναι οι δύο νέες διανομές που θα ερμηνεύσου­ν τους ρόλους. Οι προσωπικότ­ητες των καλλιτεχνώ­ν αποτελούν πάντα βαρόμετρο στο ανέβασμα μιας παραγωγής». [SID:11528137]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece