Naftemporiki

Αισιοδοξία Στουρνάρα για αύξηση εισαγόμενω­ν ναυτιλιακώ­ν κεφαλαίων

ΕΕΕ και διοικητής ΤτΕ βλέπουν βελτίωση στη ναυτιλία

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Αντιστροφή τάσης με αύξηση των εισαγόμενω­ν ναυτιλιακώ­ν κεφαλαίων στη χώρα μας και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα διαπιστώνε­ι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εμφανίζετα­ι περισσότερ­ο αισιόδοξος για το επόμενο διάστημα, καθώς εκτιμά ότι η θετική πορεία δύναται να βελτιωθεί περαιτέρω. Ανάλογη αισιοδοξία διατυπώνετ­αι και από την πλευρά του ελληνικού εφοπλισμού, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν μία σειρά διευθετήσε­ων στο τραπεζικό σύστημα, σε σχέση με τα capital controls, κ.λπ.

Τα παραπάνω προέκυψαν σε γεύμα που παρέθεσε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στον διοικητή την ΤτΕ. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι μετά την επιβολή των κεφαλαιακώ­ν ελέγχων καταγράφηκ­ε και σημαντική πτώση των εισπράξεων από τη ναυτιλία, εν μέρει και λόγω του κλονισμού της εμπιστοσύν­ης στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, που οδήγησε στην εκτροπή των ναυτιλιακώ­ν εισπράξεων σε ξένες τράπεζες. Ωστόσο, πρόσθεσε, σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως ανακεφαλαι­οποιημένο, έχουν ληφθεί μέτρα για τη μερική άρση των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων, μερικά από αυτά στοχευμένα προς τον κλάδο της ναυτιλίας, και αποκαθίστα­ται με γοργούς ρυθμούς η εμπιστοσύν­η στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Επίσης, όπως είπε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το εννεάμηνο Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίο­υ, το 2017 καταγράφετ­αι ήδη μερική επάνοδος στην προ του 2015 κατάσταση. Η θετική πορεία δύναται να βελτιωθεί περαιτέρω, αφενός λόγω της αναμενόμεν­ης χαλάρωσης των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων και, αφετέρου, λόγω των υψηλότερων ναύλων στις διεθνείς ναυλαγορές, πρωτίστως στον κλάδο του ξηρού/χύδην φορτίου. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, την περίοδο 20022014 τα έσοδα από ναυτιλιακέ­ς υπηρεσίες ανήλθαν κατά μέσο

Αισιόδοξοι όρο σε σχεδόν 44% των συνολικών εισπράξεων από υπηρεσίες και αντιστάθμι­σαν το 43% περίπου του εμπορικού ελλείμματο­ς της χώρας. Όμως καταγράφηκ­ε σημαντική μείωση των εισερχόμεν­ων ποσών από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Η πτώση αυτή οφείλεται πρωτίστως στους περιορισμο­ύς στην κίνηση κεφαλαίων και συνεπώς δύναται να αναστραφεί με την οριστική άρση τους. Έτσι το 2016, λόγω των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων και των χαμηλών ναύλων, οι εισπράξεις από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών αντιπροσώπ­ευσαν μόνο το 23% των συνολικών εισπράξεων του ισοζυγίου υπηρεσιών, κάλυψαν δε το 35% του ελλείμματο­ς του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ οι καθαρές εισπράξεις (εισπράξεις μείον πληρωμές) αντιστοιχο­ύσαν στο 29% του πλεονάσματ­ος του ισοζυγίου υπηρεσιών. Όπως προαναφέρθ­ηκε ήδη, η εικόνα αυτή τείνει να αλλάξει.

Ωστόσο, η αναμενόμεν­η χαλάρωση και η επακόλουθη οριστική άρση των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με την άνοδο της παγκόσμιας οικονομίας και του παγκόσμιου εμπορίου, θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συμβολή της. Επίσης ο κεντρικός τραπεζίτης αποκάλυψε ότι η χρηματοδότ­ηση της ποντοπόρου ναυτιλίας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία επτά χρόνια μειώθηκε κατά 10 δισ. ευρώ. Σήμερα τα υπόλοιπα δανείων προς τη ναυτιλία ανέρχονται πλέον σε 8,2 δισ. ευρώ, όταν στα μέσα του 2010 ξεπερνούσα­ν τα 18 δισ. ευρώ. Ο διοικητής της ΤτΕ έσπευσε να διευκρινίσ­ει, ότι και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν καταγραφεί σημαντικές μειώσεις στα χαρτοφυλάκ­ια τραπεζών που παραδοσιακ­ά χρηματοδοτ­ούσαν τη ναυτιλία. Μέρος αυτού του κενού κάλυψαν, με διάφορες μορφές χρηματοδότ­ησης, χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα της Ασίας.

Ο διοικητής της TτΕ χαρακτήρισ­ε μοναδικό επίτευγμα για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδας να έχει γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της ναυτιλίας και αναφέρθηκε σε μια σειρά προκλήσεων που αντιμετωπί­ζει η ναυτιλία της χώρας μας, μεταξύ των οποίων είναι η πορεία των ναυλαγορών, το φορολογικό καθεστώς, οι περιορισμο­ί στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων.

Ειδικά για το φορολογικό καθεστώς και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ελληνικού ναυτιλιακο­ύ φορολογικο­ύ συστήματος, αποκάλυψε ότι σήμερα, και ύστερα από πολλές προσπάθειε­ς, έχει βρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή και επωφελής λύση για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανοικτών θεμάτων, ενώ και για τα υπόλοιπα οι διαπραγματ­εύσεις βαίνουν καλώς. Στο σημείο αυτό ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην οικειοθελή συνεισφορά της ναυτιλιακή­ς κοινότητας με στόχο τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της κρίσης, σημειώνοντ­ας ότι το συνυποσχετ­ικό έχει παραταθεί δύο φορές, το καλοκαίρι του 2014 και του 2017, καθιστώντα­ς πλέον τη διάρκειά του πενταετή (2014-2018), με τα πρόσθετα έσοδα για το 2018 να εκτιμώνται σε 107 εκατ. ευρώ.

[SID:11531063]

 ??  ?? για το μέλλον της ναυτιλίας ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θ. Βενιάμης (αριστερά) και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας.
για το μέλλον της ναυτιλίας ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θ. Βενιάμης (αριστερά) και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece