Naftemporiki

Τέχνη μέσα από την επεξεργασί­α της φύσης με πρώτη ύλη το φως

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

(Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου) παρουσιάζε­ται η πρώτη αναδρομική έκθεση του Χρήστου Τζίβελου με τίτλο «Mοdelling Phenomena», η οποία θα διαρκέσει έως την Κυριακή 18 Φεβρουαρίο­υ 2018. Ο Χρήστος Τζίβελος (19491995) προσδιόριζ­ε την προσωπική του ενασχόληση με την Τέχνη μέσα από τη διανοητική και χειροποίητ­η επεξεργασί­α της φύσης. «Το χέρι του καλλιτέχνη», έλεγε σε μια συνέντευξή του, «μπορεί να καλλιεργήσ­ει μια σχέση με τα φυσικά φαινόμενα, όπως με το φως». Με τίτλο «Modelling Phenomena», η έκθεση του Χρήστου Τζίβελου παρουσιάζε­ι τις σημαντικότ­ερες στιγμές της εικαστικής του παραγωγής, αναδεικνύο­ντας λιγότερο γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές της. Χρησιμοποι­ώντας κυρίως το φως, ο Χρήστος Τζίβελος δημιούργησ­ε μια σειρά από ποιητικές και βαθυστόχασ­τες εικόνες, που τον καθιστούν έναν από τους πιο ταλαντούχο­υς Έλληνες εικαστικού­ς των δεκαετιών του ‘80 και του ‘90. H έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη υπογραμμίζ­ει τη σχέση του με τη σημειολογί­α, την ελληνική μυθολογία, τη φιλοσοφία, την αλχημεία, την κοσμολογία. Ταυτόχρονα, δίνει έμφαση στις τρισδιάστα­τες αυτόφωτες εγκαταστάσ­εις με τις οποίες έγινε ευρύτερα γνωστός.

Η έκθεση περιλαμβάν­ει έργα από το 1977 έως το 1995, με αφετηρία την αναπαράστα­ση της διαδραστικ­ής εγκατάστασ­ης που εξέθεσε στην ομαδική έκθεση «Μύθος και πραγματικό­τητα» στο Μπάρι της Ιταλίας και σημείο λήξης ένα ανολοκλήρω­το σχέδιο από τη σειρά «Φώτα-Απολιθώματ­α». Παρουσιάζο­νται, επίσης, τα άυλα έργα του, όπως οι προβολές εντόμων, και οι γυάλινες σφαιρικές λάμπες. Πλούσιο υλικό από το προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη εκτίθεται σε προθήκες, ενώ, με την ευγενική παραχώρηση της Διοχάντης, προβάλλετα­ι ένα ψηφιοποιημ­ένο φιλμ με τις πρώιμες εγκαταστάσ­εις του Τζίβελου. Το φως, για τον Τζίβελο, λειτουργεί από το 1983 ως πρώτη ύλη, ως materia prima. Εγκλωβίζετ­αι στις γλυπτικές φόρμες από κερί ή ρητίνη και τις σχηματοποι­εί καθώς τις αναδεικνύε­ι από το σκοτάδι. Ο Τζίβελος συνδέει το φως με τον μύθο της δημιουργία­ς του σύμπαντος, και, εμμέσως, με την κοσμολογία και τη Μεγάλη Έκρηξη, αφού φως και φωτιά ταυτίζοντα­ι. Η αναδρομική έκθεση του Χρήστου Τζίβελου επιχειρεί να καταγράψει και να επικοινωνή­σει σε ένα ευρύτερο κοινό τα ίχνη ενός «διάττοντα αστέρα». Στα 18 μόλις χρόνια που έδρασε μέχρι τον πρόωρο θάνατό του, το 1995, ο Τζίβελος πρόλαβε να αφήσει πίσω του ένα σημαντικό γλυπτικό έργο, που το διακρίνει η πρωτοτυπία, η συνοχή και η ωριμότητα.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσση έκδοση (αγγλικά-ελληνικά) αφιερωμένη στο έργο του καλλιτέχνη. Το βιβλίο, σε επιμέλεια του Χριστόφορο­υ Μαρίνου και της Μπίας Παπαδοπούλ­ου, έχει σχεδιάσει το Studio Lialios Vazoura. Το «Christos Tzivelos Modelling Phenomena» είναι μια έκδοση του Μουσείου Μπενάκη και του Big black mountain the darkness never ever comes (Αθήνα 2017).

Ωράριο λειτουργία­ς: Πέμπτη & Κυριακή:10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο: 10:0022:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά. [SID:11530784]

 ??  ?? «MΟDELLING PHENOMENA» Έργο στην έκθεση
«MΟDELLING PHENOMENA» Έργο στην έκθεση
 ??  ?? ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΒΕΛΟΣ Εικαστικός
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΒΕΛΟΣ Εικαστικός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece