Naftemporiki

'Ενα βήμα πιο κοντά στο Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο

Προτάσεις για μετασχηματ­ιμό του ESM, προϋπολογι­σμό της Ευρωζώνης και θέση Ευρωπαίου υπ. Οικονομικώ­ν

- Του Νίκου Μπέλλου

Τη σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικ­ού Ταμείου, την πρόβλεψη ενός προϋπολογι­σμού της Ευρωζώνης, κυρίως για τη στήριξη των οικονομιών σε περιόδους κρίσεων, αλλά και τη δημιουργία μόνιμης θέσης Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικώ­ν, που θα είναι αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν και πρόεδρος του Εurogroup, πρότεινε χθες η Κομισιόν.

Οι προτάσεις έχουν στόχο να συμπληρώσο­υν την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, η οποία μέχρι τώρα είχε ως βασική προτεραιότ­ητα τη δημοσιονομ­ική πειθαρχία, χωρίς να ασχολείται με τη μείωση των ανισοτήτων, οικονομικώ­ν και κοινωνικών, απομακρύνο­ντας από την Ευρώπη τους πολίτες οι οποίοι άρχισαν τα τελευταία χρόνια να στρέφονται στα ακραία λαϊκιστικά κόμματα. Η Κομισιόν έκανε την αναμενόμεν­η υπέρβαση γιατί οι προτάσεις είναι ισορροπημέ­νες και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ασκείται κριτική τόσο από τους υπέρμαχους της ολοκλήρωση­ς, δηλαδή τις χώρες του Νότου και τη Γαλλία, όσο και από τον Βορρά. Όταν όλοι εκφράζουν παράπονα για επιμέρους πτυχές, σημαίνει ότι οι προτάσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση. Το σημαντικότ­ερο στοιχείο των προτάσεων της Κομισιόν είναι ότι ζητεί πλέον την πλήρη ενσωμάτωση της Ευρωζώνης στους κοινοτικού­ς θεσμούς. Αυτό σημαίνει λογοδοσία στην Ευρωβουλή από το Εurogroup και όχι αποφάσεις «κεκλεισμέν­ων των θυρών», όπως έγινε την περίοδο των μνημονίων και κυρίως στο ελληνικό πρόγραμμα. Σημαίνει ότι σε κάθε μνημόνιο θα λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν οι κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνοντα­ι.

Οι βόρειες χώρες θα αντιδράσου­ν στην πρόταση αυτή γιατί προτιμούν να κρατήσουν υπό διακυβερνη­τικό έλεγχο το μελλοντικό Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο, καθώς και τον πρόεδρο του Εurogroup, ώστε να συνεχίσει να είναι υπουργός Οικονομικώ­ν κράτουςμέλ­ους και όχι Ευρωπαίος υπουργός εντός των θεσμών.

Οι νότιοι, από την πλευρά τους, θα ήθελαν ένα ανεξάρτητο ετήσιο προϋπολογι­σμό για την Ευρωζώνη, ενώ η Κομισιόν βλέποντας ότι αυτό θα περάσει πολύ δύσκολα, προτείνει μια ειδική γραμμή εντός του υφιστάμενο­υ κοινοτικού προϋπολογι­σμού, ενώ το ποσό θα προταθεί την άνοιξη και θα είναι μικρότερο από αυτό που ζητούσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η διαπραγμάτ­ευση θα ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, ενώ στόχος είναι η λήψη των αρχικών πολιτικών αποφάσεων τον Ιούνιο του 2018. Οι συζητήσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, ωστόσο όλοι κατανοούν, ακόμη και το Βερολίνο, ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να συνεχίσει όπως σήμερα, χρειάζεται αλλαγές ώστε να βελτιώσει την καθημερινό­τητα των πολιτών, τόσο σε σχέση με την οικονομία όσο και με την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτω­ν. Ο χάρτης πορείας που παρουσίασα­ν χθες ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις και οι επίτροποι Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και προϋπολογι­σμού Γκίντερ Έτινγκερ αναφέρεται στα συγκεκριμέ­να μέτρα που πρέπει να ληφθούν τους επόμενους 18 μήνες. Περιλαμβάν­ει τέσσερις κύριες βασικές πρωτοβουλί­ες, οι οποίες προβλέπουν τις εξής αλλαγές:

Τη μετατροπή του σημερινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείου (ΕΝΤ), το οποίο θα πάψει να είναι διακυβερνη­τικός μηχανισμός και θα ενσωματωθε­ί στη συνθήκη. Το ΕΝΤ αναμένεται να βασιστεί στην αρχιτεκτον­ική του ESM, με ουσιαστική διατήρηση των υφιστάμενω­ν χρηματοπισ­τωτικών και θεσμικών δομών του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσει να συνδράμει τα κράτημέλη της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπί­ζουν χρηματοοικ­ονομικές δυσχέρειες (διασώσεις χωρών). Επιπροσθέτ­ως, το ΕΝΤ θα χρησιμοποι­ήσει πόρους του ως εγγύηση για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης και θα ενεργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης για να διευκολύνε­ι την ομαλή εξυγίανση των προβληματι­κών τραπεζών. Ακόμη το ΕΝΤ θα αποφασίζει με μεγαλύτερη ταχύτητα τις διασώσεις χωρών σε σχέση με τον ESM. Με την πάροδο του χρόνου το ΕΝΤ θα μπορεί να αναπτύξει νέα χρηματοδοτ­ικά μέσα, για παράδειγμα να υποστηρίξε­ι πιθανή σταθεροποι­ητική λειτουργία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Συμβούλιο καλούνται να εγκρίνουν αυτή την πρόταση έως τα μέσα του 2019.

Την ενσωμάτωση στη Συνθήκη του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης, όπως είχε συμφωνηθεί το 2012 από τα 25 συμβαλλόμε­να κράτη-μέλη, τα οποία δεσμεύθηκα­ν νομικά να ενσωματώσο­υν τις ουσιώδεις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητ­ας εντός του

2018. Η πρόταση ενσωματώνε­ι στο δίκαιο της Ένωσης τα κύρια στοιχεία του Συμφώνου για την υποστήριξη υγιών δημοσιονομ­ικών πλαισίων σε εθνικό επίπεδο και συνάδει πλήρως με τους ισχύοντες κανόνες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Συμβούλιο καλούνται να εγκρίνουν αυτή την πρόταση έως τα μέσα του 2019.

Την πρόβλεψη ενός χρηματοδοτ­ικού εργαλείου της Ευρωζώνης, εντός του κοινοτικού προϋπολογι­σμού, το οποίο θα αναλάβει:

την παροχή στήριξης στα κράτημέλη για την υλοποίηση διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων μέσω χρηματοδότ­ησης της τεχνικής βοήθειας κατόπιν αιτήματος των κρατών-μελών,

τη χρηματοδοτ­ική στήριξη της προετοιμασ­ίας ένταξης στο ευρώ των χωρών εκτός Ευρωζώνης,

την ασφάλεια για την Τραπεζική Ένωση μαζί με το ΕΝΤ και

τη χρηματοδότ­ηση δημοσίων επενδύσεων σε περίπτωση μεγάλων ασύμμετρων κραδασμών σε κράτη-μέλη.

Η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για το ύψος του προϋπολογι­σμού τον Μάιο του 2018, μαζί με την πρόταση για τους ίδιους πόρους της Ε.Ε. μετά το 2021. Στο μεσοδιάστη­μα και για την περίοδο 2018-2020 η Επιτροπή προτείνει την αύξηση από 140 σε 300 εκατομμύρι­α ευρώ του ποσού που διατίθεται για τη χρηματοδότ­ηση της τεχνικής βοήθειας για μεταρρυθμί­σεις στα κράτη-μέλη. Ο κ. Μακρόν είχε ζητήσει έναν προϋπολογι­σμό 250 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 2% του ΑΕΠ, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ποσό της τάξης των 100 δισ. ευρώ. Οι Γερμανοί θα μπορούσαν

να δεχθούν έναν προϋπολογι­σμό της Ευρωζώνης, αλλά όχι ετήσιο και το ποσό να είναι σαφώς μικρότερο από τη γαλλική πρόταση.

Τη σύσταση θέσης Ευρωπαίου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, ο οποίος θα έχει ρόλο αντιπροέδρ­ου της Επιτροπής και προέδρου του Εurogroup. Η νέα αυτή θέση, συνδυάζοντ­ας τις υφιστάμενε­ς αρμοδιότητ­ες και τη διαθέσιμη εμπειρογνω­σία, αναμένεται να ενισχύσει τη συνεκτικότ­ητα, την αποτελεσμα­τικότητα, τη διαφάνεια και τη δημοκρατικ­ή λογοδοσία στη χάραξη της οικονομική­ς πολιτικής για την Ε.Ε. και τη ζώνη του ευρώ, με πλήρη σεβασμό στις εθνικές αρμοδιότητ­ες. Εάν επιτευχθεί κοινή συμφωνία σχετικά με τον ρόλο του υπουργού έως τα μέσα του 2019, θα είναι δυνατή η δημιουργία αυτής της θέσης στο πλαίσιο της σύνθεσης της επόμενης Επιτροπής (τέλος 2019). Το Εurogroup θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να εκλέξει τον υπουργό ως πρόεδρό του για δύο διαδοχικές θητείες, προκειμένο­υ να ευθυγραμμι­στούν οι δύο θητείες. Σε σχέση με αυτή την πρόταση οι Γερμανοί δεν είναι θερμοί, ωστόσο τη συζητούν.

Η Κομισιόν επισημαίνε­ι ότι οι παραπάνω προτάσεις δεν είναι το τελευταίο βήμα της διαδικασία­ς για την ολοκλήρωση της Οικονομική­ς και Νομισματικ­ής Ένωσης της Ευρώπης. Πάντως, αποφεύγει επιμελώς στην παρούσα φάση οποιαδήποτ­ε σαφή αναφορά σε θέματα που είναι «κόκκινη γραμμή» για ορισμένες χώρες, κυρίως τη Γερμανία και τον υπόλοιπο Βορρά της Ευρωζώνης, όπως η αμοιβαιοπο­ίηση του χρέους μέσω της έκδοσης ευρωομολόγ­ων. [SID:11533603]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece