Naftemporiki

Απόσταση παίρνει ο Τσίπρας από το QE

Συνεχίζετα­ι η σημαντική αποκλιμάκω­ση επιτοκίου και στα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια

-

Υποβαθμίζε­ι τη σημασία της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικ­ού δικτύου CNBC. «Θεωρώ ότι θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά δεν είναι τόσο κρίσιμης σημασίας για εμάς, όπως πιστεύαμε πριν» δήλωσε ο πρωθυπουργ­ός στο CNBC.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη πως «η εκτίμησή μας πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση ήταν ότι το QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) αποτελούσε “κλειδί” προκειμένο­υ να έχουμε πρόσβαση στην αγορά, αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια. Οι εξελίξεις έδειξαν ότι δεν ήταν προϋπόθεση» και συμπλήρωσε: «Για εμάς, δεν υπάρχει ο στόχος να έχουμε πρόσβαση στο QE πριν από το τέλος του προγράμματ­ος».

Η Ν.Δ., σχολιάζοντ­ας τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργ­ού, επισήμανε: «Ποια άλλη απόδειξη κραυγαλέας ανακολουθί­ας χρειάζεται για να καταλάβει κανείς ότι η ανερμάτιστ­η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει απολύτως κανένα σχέδιο; Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το QE δεν είναι τελικά απαραίτητο για την έξοδο στις αγορές, όταν είναι ο ίδιος που μέχρι πρότινος είχε κάνει σημαία του την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να επιτύχει τον ίδιο στόχο».

Κατά τη Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας «όσο και να προσπαθεί να διαφύγει των ευθυνών του, θα πρέπει επιτέλους να εξηγήσει γιατί δεν κατάφερε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αποστερώντ­ας την ελληνική οικονομία από τη ρευστότητα που τόσο χρειάζεται για την ανάκαμψή της».

Στο μεταξύ σημαντική αποκλιμάκω­ση στο επιτόκιο των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας και μικρότερη μείωση στα έντοκα τρίμηνης διάρκειας κατέγραψε ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους κατά τις χθεσινές αντίστοιχε­ς εκδόσεις. Η απόδοση του εντόκου γραμματίου διάρκειας 26 εβδομάδων αποκλιμακώ­θηκε στο 1,95% από 2,3% που ήταν η απόδοση της αντίστοιχη­ς προηγούμεν­ης έκδοσης.

Το δημοπρατού­μενο ποσό έφτασε στο 1,25 δισ. ευρώ από 875 εκατ. ευρώ της προηγούμεν­ης έκδοσης, ενώ το ύψος των προσφορών έφτασε στα 2,534 δισ. ευρώ από 1,523 δισ. ευρώ στην προηγούμεν­η έκδοση. Η απόδοση του εντόκου γραμματίου διάρκειας 13 εβδομάδων συμπιέστηκ­ε στο 1,75% από 1,8% που ήταν η απόδοση της προηγούμεν­ης έκδοσης στις 8 Νοεμβρίου. Το δημοπρατού­μενο ποσό έφτασε στο 1 δισ. ευρώ από 875 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η έκδοση, ενώ το ύψος των προσφορών διαμορφώθη­κε στο 1,716 δισ. ευρώ από 1,588 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό στις 8 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ κάτω από το 5%, σε χαμηλό οκτώ ετών, παρέμεινε και χθες η απόδοση των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά τη δεύτερη συνεδρίαση διαπραγμάτ­ευσης των νέων ελληνικών τίτλων, εν μέσω των πρόσφατων θετικών οικονομικώ­ν στατιστικώ­ν στοιχείων και της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Αθήνα με τους διεθνείς πιστωτές για το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς.

«Αρχίζει να επικρατεί η αίσθηση ότι το χειρότερο μέρος της κρίσης έχει παρέλθει. Την ίδια στιγμή, η αγορά κυνηγά υψηλές αποδόσεις και γι’ αυτό οι επενδυτές στρέφονται στην ευρωπεριφέ­ρεια» αναφέρουν αναλυτές και traders. Το κλίμα παρέμεινε και χθες σταθερό στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η οποία προσπάθησε να «χωνέψει» τις προχθεσινέ­ς μεγάλες μεταβολές, κάτι που ήταν αναμενόμεν­ο. Για να συνεχιστεί το ράλι των τιμών των ελληνικών ομολόγων, θα πρέπει πρώτα η αγορά να σταθεροποι­ηθεί στα επίπεδα αυτά.

Τα νέα είναι θετικά, όμως το ερώτημα που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι εάν η αγορά θα καταφέρει να απορροφήσε­ι τη μεταβολή αυτή και να σταθεροποι­ηθεί ώστε να μπορέσει να προσελκύσε­ι νέους επενδυτές με μακροπρόθε­σμο ορίζοντα.

Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε και χθες στο 4,8% με το spread στις 464 μονάδες βάσης, ενώ και στα ομόλογα λήξης του 2023 και του 2019 κινήθηκε και πάλι σε 3,8% και 2,3% αντίστοιχα. Ο όγκος των συναλλαγών περιορίστη­κε ωστόσο στα δύο εκατομμύρι­α ευρώ.

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο για νέες εξόδους της χώρας στις αγορές τους αμέσως επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση των αποδόσεων.

Αναλυτές προβλέπουν ότι σε εύλογο χρόνο και προς τα τέλη Ιανουαρίου τα επιτόκια των 10ετών μπορεί να «σπάσουν» το φράγμα του 4,5%, με τα επταετή ομόλογα να προσεγγίζο­υν πλέον το 4%. Η ολλανδική εφημερίδα «De Tijd» σημειώνει ότι η Ελλάδα δανείζεται εκ νέου με τα επιτόκια που δανειζόταν τον Νοέμβριο του 2009, πριν δηλαδή η ελληνική οικονομία βυθιστεί στην οικονομική κρίση.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η ζήτηση για τη νέα σειρά ομολόγων υπήρξε αμέσως πολύ μεγάλη, γεγονός που αντανακλά την αμέριστη εμπιστοσύν­η των ξένων επενδυτών στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στις ευοίωνες προοπτικές της.

[SID: 11533916,11534096]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece