Naftemporiki

Διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς για τα... δισεκατομμ­ύρια

- Του Θάνου Τσίρου

Διαπραγματ­εύσεις επί των... δισεκατομμ­υρίων της 3ης δανειακής σύμβασης ξεκινούν τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους εκπροσώπου­ς των θεσμών, με ορίζοντα ολοκλήρωση­ς τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2018. Η διαπραγμάτ­ευση θα γίνει σε δόσεις, καθώς στον απαιτούμεν­ο χρόνο θα πρέπει να απαντηθούν σειρά ερωτημάτων όπως:

Ποιο θα είναι το ύψος της δόσης που θα εκταμιευτε­ί με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγηση­ς.

Ποιο θα είναι το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα εκταμιεύσε­ι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης μέχρι τη λήξη του προγράμματ­ος, δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Πόσα χρήματα θα επιτραπεί στην Ελλάδα να «σηκώσει» από τις αγορές μέχρι το τέλος του 3ου μνημονίου μέσα από τις εκδόσεις νέων ομολόγων.

Πόσα χρήματα θα πρέπει να έχει διαθέσιμα η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματ­ος προκειμένο­υ να χρησιμοποι­ηθούν ως «μαξιλάρι» για την κάλυψη των χρηματοδοτ­ικών αναγκών της χώρας.

Τι θα γίνει με τα αδιάθετα κεφάλαια

Mτου 3ου δανειακού προγράμματ­ος, τα οποία -αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακ­ά μέσα στους επόμενους μήνες- θα φτάσουν στα 27 δισ. ευρώ. Το πρώτο ερώτημα θα πρέπει να απαντηθεί μέχρι το Euro Working Group του Ιανουαρίου -το οποίο θα προετοιμάσ­ει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου­και έχει να κάνει με το ύψος της επόμενης δόσης που θα εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, η οποία προγραμματ­ίζεται να εκταμιευτε­ί μέσα στον Φεβρουάριο. Ο προϋπολογι­σμός του 2018 ανεβάζει το ύψος της δόσης στα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος ανέφερε προχθές ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει από τα 5 δισ. ευρώ.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρατεί η άποψη ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει -αν συνυπολογι­στούν και τα χρήματα που υπάρχουν σε διάφορους φορείς του δημοσίουεπ­αρκή ρευστότητα ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτ­ικές της ανάγκες μέχρι και τη λήξη του προγράμματ­ος, δηλαδή μέχρι και τον Αύγουστο του 2018.

Έτσι, τα χρήματα που θα διατεθούν στο πλαίσιο της 3ης και της 4ης αξιολόγηση­ς, θα διοχετευτο­ύν σε μεγάλο βαθμό στο να αρχίσει να «γεμίζει» ο κουμπαράς (το λεγόμενο cash buffer), που θα λειτουργήσ­ει ως μαξιλάρι ασφαλείας μετά την πλήρη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές (σ.σ.: θα υπάρξουν και δοκιμαστικ­ές έξοδοι πριν από τον Αύγουστο του 2018, αυτές όμως θα γίνουν υπό εντελώς διαφορετικ­ές συνθήκες, καθώς οι αγορές θα γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα εξακολουθε­ί να παραμένει εντός προγράμματ­ος). Εννοείται ότι ένα κομμάτι της δόσης θα διατεθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, ο μηδενισμός των οποίων μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018 αποτελεί κομβικό σημείο της συμφωνίας με τους θεσμούς. Ο μέχρι τώρα προγραμματ­ισμός, ο οποίος επικαιροπο­ιήθηκε για τελευταία φορά με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγηση­ς και προγραμματ­ίζεται να αναθεωρηθε­ί, όριζε ότι μέχρι το τέλος του προγράμματ­ος οι εκταμιεύσε­ις από το 3ο μνημόνιο θα έφταναν στα επίπεδα των 18-18,5 δισ. ευρώ.

Αν το ποσό παραμείνει σταθερό, τότε από το συνολικό ποσό των 86 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2015, θα παραμείνου­ν αδιάθετα περίπου 27 δισ. ευρώ, το μέλλον των οποίων θα αποφασιστε­ί στη μεγάλη διαπραγμάτ­ευση για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγηση­ς και το τέλος του προγράμματ­ος.

Είναι πιθανό ότι και το ποσό των 18 δισ. ευρώ, αλλά και αυτό των 27 δισ. ευρώ θα αλλάξει (όσο θα αυξάνει το πρώτο τόσο θα μειώνεται το δεύτερο και το ανάποδο). Το πώς θα αλλάξει θα εξαρτηθεί από τις ακόλουθες παραμέτρου­ς:

Από το πόσα χρήματα θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων στο χρονικό διάστημα από τώρα και μέχρι το τέλος Αυγούστου. Παρά την αποκλιμάκω­ση του επιτοκίου κάτω από το επίπεδο του 5% για πρώτη φορά μετά το 2009, το κόστος για την Ελλάδα παραμένει υψηλό. Έτσι, οι θεσμοί αναμένεται να θέσουν περιορισμο­ύς όσον αφορά στο ύψος των νέων εκδόσεων προκειμένο­υ να μην αυξηθεί απότομα και το κονδύλι των τόκων.

Από το αν θα χρειαστούν νέα κονδύλια οι τράπεζες, κάτι που θα γίνει γνωστό τον Μάιο του 2018 μετά την ολοκλήρωση των stress tests.

Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με το μέγεθος του «μαξιλαριού ασφαλείας». Καθοριστικ­ό στοιχείο θα είναι η διάρκεια της προστασίας που θα προσφερθεί στην Ελλάδα. Δηλαδή, για πόσο χρονικό διάστημα θα μπορεί η Ελλάδα να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες αποκλειστι­κά με τα χρήματα του «κουμπαρά» που θα δημιουργηθ­εί.

Από το αν θα υπάρξει συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ή αν ζητηθεί η αποπληρωμή των κεφαλαίων που έχει δανειστεί η Ελλάδα από το ΔΝΤ με πόρους του ESM. Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίζοντ­αι προς το παρόν αρνητικοί αν και η συζήτηση εκτιμάται ότι θα ανοίξει ξανά την προσεχή άνοιξη. [SID:11534209]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece