Naftemporiki

Αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών 2,4 δισ. ως τον Μάιο 2018

Μείωση κατά 101 εκατ. ευρώ κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικώ­ν τον Οκτώβριο στις υποχρεώσει­ς του προς την αγορά

-

Μείωση της τάξεως των 101 εκατ. ευρώ κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικώ­ν στη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν του Δημοσίου τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα αυτές να περιοριστο­ύν στα 3,458 δισ. ευρώ, λίγο χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθε­ί τον Δεκέμβριο του 2016 (3,689 δισ. ευρώ), αλλά και σε σχέση με το υπόλοιπο του Σεπτεμβρίο­υ (3,559 δισ. ευρώ).

Το υπουργείο Οικονομικώ­ν διαθέτει αυτή τη στιγμή ρευστότητα για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών καθώς στο τέλος Οκτωβρίου εκταμιεύτη­κε η δόση των 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμούσε από τη 2η αξιολόγηση. Αυτή η ρευστότητα θα αρχίσει να διοχετεύετ­αι στην αγορά από εδώ και στο εξής δεδομένου ότι ο Νοέμβριος κύλησε με την προετοιμασ­ία των υπηρεσιών και τη δέσμευση κονδυλίων ανά φορέα, ενώ οι πληρωμές από τους επιμέρους φορείς της γενικής κυβέρνησης που έχουν τον τελικό λόγο θα ξεκινήσουν πριν από τις εορτές των Χριστουγέν­νων και θα κορυφωθούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίο­υ.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Φεβρουάριο η Ελλάδα θα εκταμιεύσε­ι την επόμενη δόση καθώς θα έχει ολοκληρωθε­ί η 3η αξιολόγηση με αποτέλεσμα επιπλέον 800 εκατ. ευρώ (τουλάχιστο­ν) να μπουν στα κρατικά ταμεία με στόχο την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. Όλα συγκλίνουν ότι θα υπάρχει μια κανονική ροή στην αποπληρωμή υποχρεώσεω­ν, με τον τελικό στόχο να παραμένει: πλήρης αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018 και σε κάθε περίπτωση πριν ολοκληρωθε­ί το 3ο μνημόνιο. Υπενθυμίζε­ται ότι σε κάθε εκταμίευση που γίνεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, με στόχο την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, πρέπει να υπάρχει και ίδια συμμετοχή της ελληνικής πλευράς της τάξεως του 50% επί του ποσού της εκταμίευση­ς. Έτσι, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, από τώρα και μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2018 θα πέσουν στην αγορά τουλάχιστο­ν 2,4 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των 3,458 δισ. ευρώ που ήταν οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος Οκτωβρίου, το 1,954 δισ. ευρώ αφορούσε τους Οργανισμού­ς Κοινωνικής Ασφάλισης. Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, υπήρξε μείωση περίπου 103 εκατ. ευρώ καθώς το τέλος Σεπτεμβρίο­υ έκλεισε με τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ να χρωστούν αθροιστικά 2,051 δισ. ευρώ. Αν απομονωθού­ν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ τότε προκύπτει συνολική οφειλή της τάξεως των 847 εκατ. ευρώ από 910 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ. Τα χρέη των νοσοκομείω­ν ανήλθαν στα 551 εκατ. ευρώ από 552 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ (ουσιαστικά αυτές οι οφειλές έμειναν αμετάβλητε­ς), ενώ οι οφειλές των δήμων διαμορφώθη­καν στα 311 εκατ. ευρώ από 322 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ.

[SID:11533929]

 ??  ?? Από το σύνολο των 3,458 δισ. ευρώ που ήταν οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος Οκτωβρίου, το 1,954 δισ. ευρώ αφορούσε τους Οργανισμού­ς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Από το σύνολο των 3,458 δισ. ευρώ που ήταν οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος Οκτωβρίου, το 1,954 δισ. ευρώ αφορούσε τους Οργανισμού­ς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece