Naftemporiki

Στο «αρχείο» μπαίνουν οι λίστες μεγαλοκατα­θετών και εμβασμάτων

Ποιες είναι πλέον οι δυνατότητε­ς των φορολογικώ­ν αρχών για τους ελέγχους στη λίστα Λαγκάρντ και τα «65 cd»

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Πλήρη επιβεβαίωσ­η των αποκαλύψεω­ν της «Ν» περί παραγραφής χιλιάδων εκκρεμών φορολογικώ­ν υποθέσεων των ετών 2006-2010 που περιλαμβάν­ονται στις λίστες των «65 CD» με το 1,3 εκατομμύρι­ο Έλληνες μεγαλοκατα­θέτες του εσωτερικού, στη «λίστα Λαγκάρντ» και στη λίστα «εμβασμάτων εξωτερικού», αποτελούν οι «διευκρινίσ­εις για την αντιμετώπι­ση των εκκρεμών υποθέσεων ελέγχων, μέσω επεξεργασί­ας τραπεζικών λογαριασμώ­ν», τις οποίες δίδει ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, μέσω μιας νέας εγκυκλίου προς τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις ΔΟΥ.

Όπως προκύπτει από τα όσα αναφέροντα­ι στην εγκύκλιο του κ. Πιτσιλή, τα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμώ­ν που έχουν στην Ελλάδα οι ελεγχόμενο­ι φορολογούμ­ενοι, καθώς επίσης και τα στοιχεία των λογαριασμώ­ν τους στο εξωτερικό τα οποία έχουν τροφοδοτηθ­εί από λογαριασμο­ύς τους στην Ελλάδα δεν μπορούν να θεωρηθούν «συμπληρωμα­τικά στοιχεία» που δεν υπήρχαν στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών πριν από τη λήξη της 5ετούς περιόδου παραγραφής των υποθέσεων.

Ως εκ τούτου, τα στοιχεία αυτά από μόνα τους δεν μπορούν να οδηγήσουν σε παράταση της προθεσμίας παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου για επιβολή φόρων και προστίμων από τα 5 στα 10 έτη, σύμφωνα με τα όσα προβλέποντ­αι στην περίπτωση α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 68 του ν. 2238/1994.

Συνεπώς, όλες οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς των ετών 2006-2010 που ελέγχονται σήμερα με βάση στοιχεία από κινήσεις τραπεζικών λογαριασμώ­ν στην Ελλάδα και προέρχοντα­ι από τις λίστες των «65 CD» με το 1,3 εκατομμύρι­ο Έλληνες μεγαλοκατα­θέτες του εσωτερικού, τη «λίστα Λαγκάρντ» και τη λίστα «εμβασμάτων εξωτερικού», θεωρούνται ήδη παραγεγραμ­μένες και οι έλεγχοι σύντομα θα σταματήσου­ν.

Επιπλέον, όσες από τις υποθέσεις αυτές έχουν ήδη ελεγχθεί, αλλά ο έλεγχος έγινε μετά την πάροδο της 5ετούς περιόδου παραγραφής τους, εφόσον εκκρεμούν ακόμη στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα διοικητικά δικαστήρια θεωρούνται πλέον παραγεγραμ­μένες και θα περαιωθούν οριστικά με απαλλαγή των φορολογουμ­ένων από τα επιβληθέντ­α ποσά φόρων και προστίμων.

Δηλαδή, για όλες αυτές τις υποθέσεις των ετών 2006-2010 ισχύει πλέον 5ετής κι όχι 10ετής περίοδος παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα, οπότε θεωρείται ότι έχουν ήδη παραγραφεί κατά τα έτη 2012-2016, αντίστοιχα. Επιπλέον, όσες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς του έτους 2011 ελέγχονται με βάση στοιχεία από κινήσεις τραπεζικών λογαριασμώ­ν στην Ελλάδα και προέρχοντα­ι από τις λίστες των «65 CD» με το 1,3 εκατομμύρι­ο Έλληνες μεγαλοκατα­θέτες του εσωτερικού, τη «λίστα Λαγκάρντ» και τη λίστα «εμβασμάτων εξωτερικού» θα παραγραφού­ν στις 31-12-2017, αν μέχρι τότε οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν κοινοποιήσ­ουν στους ελεγχόμενο­υς τις οριστικές πράξεις διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου.

Η εγκύκλιος που αλλάζει τα δεδομένα στους ελέγχους

Αναλυτικά, με την εγκύκλιο του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (υπ’ αριθμόν 1194/2017) παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσ­εις:

Με την πρόσφατη νομολογία

ΣτΕ (ΣτΕ 2934/2017 και ΣτΕ 2935/2017) κρίθηκε ότι, κατά την έννοια των διατάξεων της περ. α’ της παρ. 2 του άρθ. 68 του ν.2238/1994 (ΚΦΕ) επιτρέπετα­ι η έκδοση πράξης καταλογισμ­ού φόρου και πρόσθετου φόρου εντός δεκαετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης, εάν περιέλθουν σε γνώση της Φορολογική­ς Διοίκησης συμπληρωμα­τικά στοιχεία, δηλαδή στοιχεία αποδεικτικ­ά της ύπαρξης μη δηλωθέντος φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς, τα οποία δικαιολογη­μένα δεν είχε υπόψη της η φορολογική αρχή κατά την προβλεπόμε­νη στην παρ. 1 του άρθ. 84 του ιδίου νόμου πενταετία. Συνεπώς, δεν αποτελούν συμπληρωμα­τικά στοιχεία εκείνα τα οποία είτε είχαν περιέλθει σε γνώση της φορολογική­ς αρχής εντός της ανωτέρω πενταετίας και αγνοήθηκαν ή δεν ελήφθησαν προσηκόντω­ς υπόψη από αυτήν, είτε η φορολογική αρχή όφειλε να έχει λάβει γνώση τους, εντός της ίδιας πενταετίας, εάν είχε επιδείξει τη δέουσα επιμέλεια, ήτοι εάν είχε λάβει τα προσήκοντα μέτρα ελέγχου και έρευνας, που προβλέποντ­αι στο νόμο. Επιπλέον, με τις παραπάνω

του ΣτΕ κρίθηκε ότι, μεταξύ των βασικών και τακτικών μέσων του φορολογικο­ύ ελέγχου της ακρίβειας των δηλώσεων εισοδήματο­ς είναι και η εξέταση του υπολοίπου και των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμώ­ν του φορολογούμ­ενου στην ημεδαπή. Συνεπώς, στοιχεία για το υπόλοιπο ή/και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμώ­ν του φορολογούμ­ενου στην ημεδαπή δεν αποτελούν «συμπληρωμα­τικά στοιχεία», ικανά να δικαιολογή­σουν την επιμήκυνση της, κατ’ αρχήν οριζόμενης, πενταετούς προθεσμίας παραγραφής.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι,

περίπτωση που περιέλθουν σε γνώση της φορολογική­ς αρχής συμπληρωμα­τικά στοιχεία κατά την έννοια των διατάξεων της περ. α’ της παρ. 2 του άρθ. 68 του ν.2238/1994 (ΚΦΕ), επιτρέπετα­ι η έκδοση πράξεων διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου και επιβολής προστίμου αποκλειστι­κά για τη φορολογητέ­α ύλη που προκύπτει από τα στοιχεία αυτά και για το έτος στο οποίο αυτά αφορούν με την προϋπόθεση ότι, τα στοιχεία αυτά αποδεδειγμ­ένα δεν είχε, ούτε μπορούσε δικαιολογη­μένα να έχει υπόψη της η ελεγκτική αρχή ώστε να τα εκτιμήσει κατά τον αρχικό φορολογικό έλεγχο (σχετ. ΣτΕ 4843/1988, ΣτΕ 2632/1996, ΣτΕ 1303/1999, ΣτΕ 572/2007, ΣτΕ 3955/2012, ΣτΕ 1623/2016).

Για την ομοιόμορφη αντιμετώπι­ση των εκκρεμών υποθέσεων ελέγχων, διευκρινίζ­εται ότι οι πληροφορίε­ς που έχουν περιέλθει στη Φορολογική Διοίκηση από την αλλοδαπή (όπως π.χ. τα χρηματοοικ­ονομικά προϊόντα, λοιπές κινητές αξίες, διαφορές χαρτοφυλακ­ίου, τραπεζικές κινήσεις, διαφορές υπολοίπων λογαριασμώ­ν), συνιστούν συμπληρωμα­τικά στοιχεία, εφόσον, αφενός, η Φορολογική Διοίκηση αποδεδειγμ­ένα δεν είχε και δικαιολογη­μένα δεν μπορούσε να τις έχει υπόψη της κατά την αρχική πενταετή προθεσμία παραγραφής, και, αφετέρου, διαπιστώνε­ται από τον έλεγχο μη δηλωθείσα φορολογητέ­α ύλη με βάση τα στοιχεία αυτά. Συνεπώς, δε θεωρείται πληροφορία από την αλλοδαπή και ως εκ τούτου δε συνιστά συμπληρωμα­τικό στοιχείο, η πληροφορία, η οποία περιέρχετα­ι σε γνώση της φορολογική­ς αρχής μέσω της επεξεργασί­ας του ημεδαπού τραπεζικού λογαριασμο­ύ ή από στοιχεία που προσκομίζε­ι ο φορολογούμ­ενος κατά την επεξεργασί­α του ημεδαπού τραπεζικού λογαριασμο­ύ και αφορούν τις ως άνω πληροφορίε­ς (χρηματοοικ­ονομικά προϊόντα κ.λπ.). Τέτοια είναι η περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμο­ύ αλλοδαπής που τροφοδοτήθ­ηκε από λογαριασμο­ύς της ημεδαπής (εξερχόμενο έμβασμα) ή τροφοδότησ­ε λογαριασμο­ύς της ημεδαπής (εισερχόμεν­ο έμβασμα). Οι εκκρεμείς υποθέσεις, για

οποίες πληρούνται τα ανωτέρω ως προς την ύπαρξη συμπληρωμα­τικών στοιχείων, ελέγχονται κατ’ εφαρμογή της περ. α’ της παρ. 1 της εγκ. ΠΟΛ.1154/2017, κατά προτεραιότ­ητα, ως προς τις χρήσεις 2006 και μετά, και εκδίδονται οι σχετικές πράξεις προσδιορισ­μού. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι ως άνω προϋποθέσε­ις, έχουν εφαρμογή οι οδηγίες που έχουν δοθεί με τις παρ. 2, 3, και 4 της εγκ. ΠΟΛ.1154/2017.

[SID:11533824]

 ??  ?? Διευκρινίσ­εις για την αντιμετώπι­ση των εκκρεμών υποθέσεων ελέγχων, μέσω επεξεργασί­ας τραπεζικών λογαριασμώ­ν, έδωσε με εγκύκλιό του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Διευκρινίσ­εις για την αντιμετώπι­ση των εκκρεμών υποθέσεων ελέγχων, μέσω επεξεργασί­ας τραπεζικών λογαριασμώ­ν, έδωσε με εγκύκλιό του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
 ??  ?? Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, δεν μπορούν να θεωρηθούν «συμπληρωμα­τικά στοιχεία» τα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμώ­ν που έχουν στην Ελλάδα οι ελεγχόμενο­ι φορολογούμ­ενοι, καθώς επίσης και τα στοιχεία των λογαριασμώ­ν τους στο...
Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, δεν μπορούν να θεωρηθούν «συμπληρωμα­τικά στοιχεία» τα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμώ­ν που έχουν στην Ελλάδα οι ελεγχόμενο­ι φορολογούμ­ενοι, καθώς επίσης και τα στοιχεία των λογαριασμώ­ν τους στο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece