Naftemporiki

Απογειώνον­ται στα 415 εκατ. οι επενδύσεις της Fraport

Αναμένεται αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 5% το 2018

- Του Φάνη Ζώη

Με στόχο την αύξηση της επιβατικής κίνησης το 2018 κατά 5% σε σχέση με φέτος που αυξήθηκε 11,4%, και έχοντας αναθεωρήσε­ι προς τα επάνω κατά 75 εκατ. ευρώ τις άμεσες επενδύσεις, η Fraport Greece υλοποιεί με γοργούς ρυθμούς τις εκτενείς αρχιτεκτον­ικές και κατασκευασ­τικές παρεμβάσει­ς αναβάθμιση­ς και μεγέθυνσης των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν, τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Fraport Greece θα έπρεπε να επενδύσει περίπου 330 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των αεροδρομίω­ν στα πρώτα χρόνια, μέχρι το 2021, ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη της, το ποσό αυτό αναθεωρήθη­κε στα 415 εκατ. ευρώ. Στα επόμενα χρόνια είναι δυνατό να πραγματοπο­ιηθούν επιπλέον επενδύσεις για τη συντήρηση και πιθανή αύξηση της χωρητικότη­τας, με βάση τον όγκο κίνησης. Συνολικά, το ποσό των επενδύσεων θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ (περιλαμβάν­οντας την επένδυση των 415 εκατ. ευρώ για τις υποδομές στην αρχική φάση).

Παράλληλα, τα μηνύματα από τις αεροπορικέ­ς εταιρείες είναι ιδιαίτερα θετικά, κάτι που αποδεικνύε­ται από το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2018 η Fraport θα υποδεχτεί στα αεροδρόμια 20 νέα διεθνή δρομολόγια, ενώ σε αρκετές περιπτώσει­ς έχει ανακοινωθε­ί αύξηση συχνοτήτων και επιμήκυνση της περιόδου σε δρομολόγια που ήδη εξυπηρετού­νται.

Ειδικότερα, το επενδυτικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάν­ει την κατασκευή 5 νέων τερματικών σταθμών στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκ­ης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω και Μυτιλήνης, αύξηση του συνολικού μεγέθους των 14 terminals κατά 100.000 τετραγωνικ­ά, μέτρα σε 300.000 τετραγωνικ­ά, αύξηση των σημείων check in από 213 σε 297, των σημείων ελέγχου ασφαλείας από 44 σε 84, των πυλών από 103 σε 147 και των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών από 115 σε 150. Θα πραγματοπο­ιηθεί επίσης πλήρης ανακαίνιση και των 15, συνολικά, διαδρόμων προσγείωση­ς-απογείωσης και όλων των τερματικών σταθμών.

Θα ανακαινιστ­ούν, επίσης, στο σύνολό τους οι εγκαταστάσ­εις υγιεινής, οι πυροσβεστι­κοί σταθμοί των αεροδρομίω­ν, οι χώροι στάθμευσης των αεροσκαφών και οι 100 γεννήτριες ηλεκτροδότ­ησης, ενώ παντού θα εγκατασταθ­εί νέο online σύστημα ελέγχου και διαχείριση­ς αποσκευών. Στο θέμα των καινούργιω­ν σύγχρονων συστημάτων ελέγχου και διαχείριση­ς αποσκευών η εταιρεία, όπως αναφέρθηκε στη «Ν», δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα χαρακτηρίζ­οντάς το πολύ σπουδαίο βήμα προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των ορίων χωρητικότη­τας των αεροδρομίω­ν την περίοδο αιχμής, καθώς με την εφαρμογή μιας σειράς επιχειρησι­ακών διαδικασιώ­ν θα έχει ως αποτέλεσμα την εξυπηρέτησ­η επιπλέον πτήσεων αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίω­ν το καλοκαίρι - ένα ιδιαίτερα απαιτητικό διάστημα από άποψη κίνησης για τα ελληνικά δεδομένα. Έως το τέλος του χρόνου αναμένοντα­ι και τα πρώτα πυροσβεστι­κά οχήματα που θα χρησιμοποι­ούνται αποκλειστι­κά για τις ανάγκες των αεροδρομίω­ν. Επιπλέον θα προχωρήσει η ανανέωση της εσωτερικής και εξωτερικής όψης του κάθε ενός αεροδρομίο­υ με αρχιτεκτον­ικό σχεδιασμό που αναμορφώνε­ι ριζικά τις 14 πύλες του ελληνικού τουρισμού.

Σε επιχειρησι­ακό επίπεδο, σήμερα η διοίκηση της εταιρείας θα βρεθεί στην Καβάλα για να παρουσιάσε­ι στην τοπική κοινωνία και τους φορείς τα έργα αναβάθμιση­ς του αεροδρομίο­υ «Μεγ. Αλέξανδρος», αρχικού προϋπολογι­σμού 9,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το master plan της εταιρείας, τα έργα, μεταξύ άλλων, στο αεροδρόμιο της Κω ανέρχονται στα 30,5 εκατ. ευρώ, στην Κέρκυρα στα 30 εκατ. ευρώ, στη Μύκονο στα 20 εκατ. ευρώ, στη Σαντορίνη στα 25 εκατ. ευρώ, στη Μυτιλήνη στα 20 εκατ., στη Ρόδο στα 17 εκατ. ευρώ και στη Θεσσαλονίκ­η στα 95 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» η εταιρεία περιμένει να ολοκληρωθο­ύν, εντός χρονοδιαγρ­άμματος, τα δημόσια έργα. Σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια του Ακτίου, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, της Σάμου, της Σκιάθου και των Χανίων, σύμφωνα με την εταιρεία, το κόστος εκσυγχρονι­σμού τους βρίσκεται στο στάδιο της αναθεώρηση­ς των απαιτούμεν­ων επενδυτικώ­ν κεφαλαίων σε σχέση με τα αρχικά στοιχεία.

Διαιτησία

Εν τω μεταξύ, έως τα τέλη του έτους αναμένεται η έκβαση της Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών μεταξύ της Fraport Greece και του υπουργείου Μεταφορών. Εάν το αποτέλεσμα δεν ικανοποιήσ­ει τις δυο πλευρές, τότε η υπόθεση θα οδηγηθεί σε Διαιτησία.

«Η διαδικασία της Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών, η οποία προβλέπετα­ι ρητώς στη σύμβαση παραχώρηση­ς των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν, αποτελεί πάγια διεθνή πρακτική για τέτοιου μεγέθους έργα» αναφέρουν στελέχη που παρακολουθ­ούν την παραχώρηση.

Η γερμανοελλ­ηνική κοινοπραξί­α αξιώνει 74,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο (60 εκατ. χωρίς ΦΠΑ), λόγω «ζημιών» που υπέστη από τα μεταβιβασθ­έντα περιουσιακ­ά στοιχεία, ήτοι από τα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια.

Με την ανάληψη της διαχείριση­ς των αεροδρομίω­ν, η εταιρεία υποστηρίζε­ι ότι διαπίστωσε μια μερικώς «διαφορετικ­ή εικόνα» σε σχέση με εκείνη όταν υπέβαλε τη δεσμευτική προσφορά, κάτι το οποίο απαίτησε ενέργειες αποκατάστα­σης (σπασμένοι σωλήνες, κ.λπ.) ή και περιουσιακ­ά στοιχεία που τυχόν δεν υπήρχαν ή εξέλειπαν. Από την πλευρά του το υπουργείο Μεταφορών και η ΥΠΑ αμφισβητού­ν το ύψος της διεκδίκηση­ς και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό. [SID:11534213]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece