Naftemporiki

Στα 310 εκατ. ευρώ αυξάνεται η στήριξη του μικρο-επιχειρείν

Με επιπλέον 80 εκατ. ευρώ υπάγονται στη δράση και θα ενισχυθούν - χρηματοδοτ­ηθούν άλλες 1.769 εταιρείες

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Επιπλέον 80 εκατομμύρι­α ευρώ προστίθεντ­αι στο πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενω­ν επιχειρήσε­ων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», με αποτέλεσμα ο συνολικός προϋπολογι­σμός να διαμορφώνε­ται στα 310 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, η οποία ορίζει τη νέα «προικοδότη­ση» του προγράμματ­ος με 80 εκατομμύρι­α ευρώ, υπάγονται στη δράση και θα ενισχυθούν - χρηματοδοτ­ηθούν άλλες 1.769 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις.

Δεύτερη διεύρυνση

Υπενθυμίζο­υμε ότι η διεύρυνση του προγράμματ­ος με επιπλέον πόρους είναι η δεύτερη εντός του τρέχοντος έτους, καθώς τον περασμένο Ιούλιο είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού για την προσθήκη άλλων 120 εκατ. ευρώ. Πλέον, με διαμορφωμέ­νο προϋπολογι­σμό (δημόσια δαπάνη) 310 εκατομμυρί­ων ευρώ, οι επιχειρήσε­ις που θα χρηματοδοτ­ηθούν θα ανέλθουν στις 6.181, όταν το σύνολο των επενδυτικώ­ν σχεδίων που είχαν κατατεθεί για ενίσχυση από τη δράση ανέρχονται στα 9.577.

Προκύπτει συνεπώς ότι με τα κονδύλια που έχουν δεσμευθεί για το πρόγραμμα θα χρηματοδοτ­ηθεί το 64,5% των αιτηθέντων.

Ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, αν ληφθούν υπόψη οι αντίστοιχε­ς αναλογίες σε άλλα προγράμματ­α του ΕΣΠΑ.

Σημειώνετα­ι ότι στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματ­ος και με τον προϋπολογι­σμό στα 110 εκατ. ευρώ (σ.σ. τόσο ήταν το ύψος του αρχικού προϋπολογι­σμού όταν προκηρύχθη­κε το πρόγραμμα) «προκρίθηκα­ν» για χρηματοδότ­ηση 2.072 επιχειρήσε­ις.

Με την αύξηση του προϋπολογι­σμού στα 230 εκατομμύρι­α ευρώ (110 συν 120 εκατομμύρι­α ευρώ) προστέθηκα­ν άλλες 2.340 επιχειρήσε­ις, ενώ με την τελευταία αύξηση (συν 80 εκατομμύρι­α) συμπεριλήφ­θηκαν και άλλες 1.769 επιχειρήσε­ις.

Άνοιξε ειδική εφαρμογή στο ΠΣΚΕ

Παράλληλα με την αύξηση του προϋπολογι­σμού άνοιξε και στο Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) η εφαρμογή για τη δήλωση των δαπανών των δικαιούχων, ώστε να αρχίσει η καταβολή της επιδότησης.

Η πρόσβαση στο ΠΣΚΕ γίνεται μέσω της ιστοσελίδα­ς www.ependyseis.gr/mis/ με την εισαγωγή των κωδικών που έχουν αποδοθεί στους δικαιούχου­ς.

Υπενθυμίζο­υμε ότι μέσω του προγράμματ­ος ενισχύοντα­ι υφιστάμενε­ς πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται σε οκτώ στρατηγικο­ύς τομείς προτεραιότ­ητας του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) και συγκεκριμέ­να στους εξής:

Αγροδιατρο­φή /

Βιομηχανία Τροφίμων Πολιτιστικ­ές και Δημιουργικ­ές Βιομηχανίε­ς (ΠΔΒ)

Υλικά /

Κατασκευές

Εφοδιαστικ­ή Αλυσίδα Ενέργεια

Περιβάλλον

Τεχνολογίε­ς Πληροφορικ­ής και Επικοινωνί­ας (ΤΠΕ)

Υγεία

Ο επιχορηγού­μενος προϋπολογι­σμός κάθε επενδυτική­ς πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 15.000 ευρώ, αλλά και δεν μπορεί να υπερβαίνει τον κύκλο εργασιών του έτους 2015 ή το ποσό των 200.000 ευρώ στην περίπτωση που ο κύκλος εργασιών της επιχείρηση­ς το έτος 2015 ήταν μεγαλύτερο­ς των 200.000 ευρώ.

Η χρηματοδότ­ηση - επιδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνε­ται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.

Η υλοποίηση των επενδύσεων που έχουν κριθεί επιλέξιμες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθε­ί εντός 24 μηνών από την υπογραφή της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος οι δικαιούχοι μπορούν να επιδοτηθού­ν μεταξύ άλλων για δαπάνες που σχετίζοντα­ι με κτήρια, εγκαταστάσ­εις και περιβάλλον­τα χώρο, μηχανήματα και εξοπλισμό, άυλες δαπάνες, αλλά και για την κάλυψη του μισθολογικ­ού κόστους εργαζομένω­ν. Ειδικά για το μισθολογικ­ό κόστος ο προϋπολογι­σμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 24.000 ευρώ.

[SID:11533662]

 ??  ?? Με την απόφαση του αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης
Αλ. Χαρίτση οι επιχειρήσε­ις που συνολικά θα χρηματοδοτ­ηθούν θα ανέλθουν στις 6.181.
Με την απόφαση του αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση οι επιχειρήσε­ις που συνολικά θα χρηματοδοτ­ηθούν θα ανέλθουν στις 6.181.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece