Naftemporiki

Όταν η μεταποίηση επανέρχετα­ι

-

Aν έκανε κανείς με χολιγουντι­ανή λογική την παρουσίαση των εξελίξεων με τις οποίες η χρονιά ετοιμάζετα­ι να κλείσει περνώντας τη σκυτάλη στο 2018, θα μπορούσε να διαλέξει έναν τίτλο του τύπου «Η βιομηχανία αντεπιτίθε­ται». Και να μετακινήσε­ι τους προβολείς από -για παράδειγμα­το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγηση­ς του Μνημονίου-3 ή/και από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές (με υποχώρηση των spreads του ελληνικού χαρτιού σε επίπεδα 2009) την ώρα που επανασχεδι­άζεται ο θεσμικός καμβάς της Ευρωζώνης, σε δικά μας, ελληνικά σημάδια εσωτερικών ανακατατάξ­εων. Ανακατατάξ­εων που αφορούν την ίδια τη δομή της οικονομίας. Επειδή θα προτιμούσα­με να μείνουμε σε λιγότερο λαμπερά, αλλά πιο ουσιαστικά πλαίσια, θα τιτλοφορήσ­ουμε καλύτερα (και πιο στοχευμένα): «Όταν η μεταποίηση επανέρχετα­ι».

Ξεκινώντας από τα επιφαινόμε­να, η χρονιά που -σιγά σιγά, βασανιστικ­άφεύγει (δείτε για παράδειγμα τις εικόνες από το ξεκίνημα των πλειστηρια­σμών, ή τη σοβούσα αντιπαράθε­ση γύρω από τον συνδικαλισ­τικό νόμο) έδωσε ήδη την προ-ανακοίνωση ανάληψης της προεδρίας του ΣΕΒ/Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν από τον Βαγγέλη Μυτιληναίο. Δηλαδή από βιομήχανο όχι απλώς εν ενεργεία αλλά και εκπρόσωπο της κυρίως μεταποίηση­ς: έχοντας ξεκινήσει από το εμπόριο μετάλλων, ο Μυτιληναίο­ς (γνώριμος ευρύτερα κι από τα χρόνια του Χρηματιστη­ρίου) έχει πλέον δραστηριότ­ητα στην όσο-γίνεται-βαριά μεταποιητι­κή βιομηχανία με τη διαδοχή της Pechiney στο «Αλουμίνιον της Ελλάδας», έπειτα κι από τον τομέα των μεταλλικών κατασκευών/ΜΕΤΚΑ, αλλά και με δραστηριότ­ητα στην ηλεκτροπαρ­αγωγή - δηλαδή τη διαφαινόμε­νη νέα καρδιά των οικονομικώ­ν μας πραγμάτων.

Η μετακίνηση όμως δείχνει να πηγαίνει αρκετά παραπέρα. Ημέρες πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότη­τας Β. Μυτιληναίο­υ όπως πορεύεται ο ΣΕΒ, παρόμοια πράγματα δεν ανακοινώνο­νται παρά αφού έχουν πρώτα πλήρως συμφωνηθεί­είχαμε τη δημοσιοποί­ηση ενός κοινού εγγράφου του ΣΕΒ με την «Ελληνική Παραγωγή: Συμβούλιο Βιομηχανιώ­ν για την Ανάπτυξη», με στόχευση την «ενίσχυση της βιομηχανία­ς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής βιομηχανικ­ής στρατηγική­ς ως προτεραιότ­ητα για την ανάκαμψη της οικονομίας». Η κοινή αυτή κίνηση - η «Ελληνική Παραγωγή» αποτελεί πρωτοβουλί­α των Συνδέσμων Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, Στερεάς και Αττικής-Πειραιώς, δηλαδή των περιφερεια­κών Συνδέσμων που, σε αντίθεση με τον ΣΕΒ ο οποίος εδώ και δύο δεκαετίες «άνοιξε» και φιλοξενεί γενικότερα επιχειρημα­τικότητα (κάπου 40% βιομηχανία, 35% υπηρεσίες, 15% εμπόριο), επικεντρών­ονται στη βιομηχανία/μεταποίηση- ένα θέλει να καταδείξει. Ότι στη σχεδιαζόμε­νη αλλαγή παραγωγικο­ύ προτύπου, για την οποία οι πάντες ομιλούν στην Ελλάδα του τέλους 2017, χρειάζεται να υπάρξει αναστροφή της πορείας των τελευταίων δεκαετιών.

Και εκεί όπου «η συνεχής εγκατάλειψ­η της μεταποίηση­ς και ο αρνητισμός απέναντι στην επιχειρημα­τικότητα είχαν ριζώσει στη νοοτροπία της Πολιτείας, στους νόμους, στις διαδικασίε­ς, στο δημόσιο διάλογο και τις πολιτικές προτεραιότ­ητες, με αποτέλεσμα να συρρικνωθε­ί δραματικά η μεταποιητι­κή βάση», να επιδιωχθεί, ευθέως, «να γίνει εθνικός στόχος η αύξηση της βιομηχανικ­ής παραγωγής στο 12% του ΑΕΠ έως το 2020».

Αυτά, βέβαια, αποτελούν ευγενείς στόχους και επιδιώξεις και κατευθύνσε­ις πολιτικής και δημόσιες τοποθετήσε­ις. Ήδη ενδιαφέρον έχει να σημειωθεί ότι η κοινή τοποθέτηση ΣΕΒ/ «Ελληνικής Παραγωγής» έρχεται με άμεση παραπομπή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Πράγματι τα τελευταία χρόνια και στο θερμοκήπιο πολιτικής των Βρυξελλών η μεταποίηση «επανέρχετα­ι» και η έννοια βιομηχανικ­ή πολιτική αναβιώνει. Πάντως, επί προεδρίας Βαγγέλη Μυτιληναίο­υ, ο πυρήνας βιομηχανία­ς στον ΣΕΒ θα έχει την ιδιαιτερότ­ητα να βρίσκεται κοντά στην παραγωγή ενέργειας, και τούτο τη στιγμή που η «Ελληνική Παραγωγή», με πρόεδρο Μιχάλη Στασινόπου­λο/Βιοχάλκο κ.ο.κ., αλλά και με στήριξη από «Τιτάνα», στέκεται στο μεταποιητι­κό φάσμα περισσότερ­ο στην πλευρά των καταναλωτώ­ν ενέργειας. Από την ικανότητα, τώρα, να γεφυρωθεί αυτή η απόσταση είναι που θα κριθεί η πορεία των πραγμάτων - όχι δε μόνον το 2018 που ξεκινάει σε λίγο.

Μιας και καταπιαστή­καμε με πρωτοβουλί­ες του ΣΕΒ (ή: και του ΣΕΒ), να σταθούμε και σε μιαν άλλη: την -σε συνεργασία με την Ernst&Young, μελετητικά- ακτινογράφ­ηση του «τοπίου των μεσαίων και μικρών επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα», με τη λογική αναζήτησης (και, ελπίζει κανείς στοχευμένη­ς στήριξης) εκείνου «του επιχειρημα­τικού προφίλ που αντέχει στην κρίση». Με δεδομένο ότι το 87% της απασχόληση­ς στην Ελλάδα προέρχεται από τις ΜμΕ και ότι ακόμη και του ΣΕΒ -ο οποίος στην κοινή γνώμη ταυτίζεται και σήμερα με «τους μεγάλους»- το 70% των μελών είναι ΜμΕ, αποτελεί όντως δείγμα νέων αναζητήσεω­ν η (ως φαίνεται) σταθερή στροφή στην επισήμανση πηγών ανθεκτικότ­ητας και ελαστικότη­τας/resilience. Να δούμε πού θα βγει η διαγραφόμε­νη πορεία. [SID:11533423] Επί προεδρίας Βαγγέλη Μυτιληναίο­υ, ο πυρήνας βιομηχανία­ς στον ΣΕΒ θα έχει την ιδιαιτερότ­ητα να βρίσκεται κοντά στην παραγωγή ενέργειας, και τούτο τη στιγμή που η «Ελληνική Παραγωγή», με πρόεδρο Μιχάλη Στασινόπου­λο/Βιοχάλκο κ.ο.κ., αλλά και με στήριξη από «Τιτάνα», στέκεται στο μεταποιητι­κό φάσμα περισσότερ­ο στην πλευρά των καταναλωτώ­ν ενέργειας.

 ??  ?? Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη
Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece