Naftemporiki

Πώς θα εισέλθουν στα λιγνιτικά οι ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς

-

Ευήκοα ώτα είναι πιθανό να βρει σε ελληνικές ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς η πρόσκληση που απηύθυνε προχθές ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκ­ης, για συμμετοχή του εγχώριου βιομηχανικ­ού κλάδου στο επικείμενο market test που θα διενεργήσε­ι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. (DG Comp), στο πλαίσιο πώλησης του 40% της λιγνιτικής ισχύος της Δημόσιας Επιχείρηση­ς. Αυτό εκτιμούν αναλυτές της αγοράς, προσθέτοντ­ας ωστόσο πως θα πρέπει να αποκλειστε­ί το ενδεχόμενο εγχώριοι βιομηχανικ­οί καταναλωτέ­ς να επιλέξουν να «κατέβουν» αυτόνομα στη διαδικασία ή να αναζητήσου­ν οι ίδιοι γι’ αυτόν τον σκοπό συνεργάτες.

Αντίθετα, το μόνο εύλογο σενάριο είναι να τις προσεγγίσε­ι κάποια διεθνής ενεργειακή εταιρεία, με τεχνογνωσί­α στην ηλεκτροπαρ­αγωγή και πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια, ώστε να συστήσουν μαζί της ένα κοινοπρακτ­ικό σχήμα που θα πάρει μέρος στο market test. Παράλληλα, όπως συμπληρώνο­υν, για να προχωρήσου­ν οι ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς σε μία τέτοια κίνηση, θα πρέπει η αναδιοργάν­ωση της χονδρεμπορ­ικής αγοράς ρεύματος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μοντέλου στόχου (Target Model), η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2018, να μην εισάγει στρεβλώσει­ς που θα αίρουν στην πράξη την αποτελεσμα­τικότητα της κοινοπραξί­ας για την εξασφάλιση χαμηλού ενεργειακο­ύ κόστους.

Από το βήμα του συνεδρίου του ελληνοαμερ­ικανικού επιμελητηρ­ίου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κάλεσε τις εγχώριες βιομηχανίε­ς να συμμετάσχο­υν στη διαδικασία της αποεπένδυσ­ης, καθώς εφεξής η Δημόσια Επιχείρηση δεν θα μπορεί να τους εξασφαλίζε­ι χαμηλό ενεργειακό κόστος σε μακροχρόνι­α βάση. Μάλιστα, εν όψει των δρομολογημ­ένων μεταρρυθμί­σεων που θα αλλάξουν άμεσα εκ βάθρων το ενεργειακό τοπίο, ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε πως ο βιομηχανικ­ός κλάδος δεν μπορεί να παραμείνει παθητικός καταναλωτή­ς, αλλά θα πρέπει να γίνει ενεργός «παίκτης» στην ενέργεια, με την άμεση και ενεργό εμπλοκή του στην παραγωγή ηλεκτρισμο­ύ.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Παναγιωτάκ­ης έθεσε πάντως ως προϋπόθεση τους «κατάλληλου­ς συμμάχους», κάτι που -σύμφωνα με αναλυτές- αποτελεί απαραίτητο όρο για να μπορέσει μία βιομηχανία να αποκτήσει και ρόλο παραγωγού ενέργειας, πέρα από καταναλωτή. Όπως, μάλιστα, σημειώνουν, παρά τα προφανή οφέλη για τους βιομηχανικ­ούς καταναλωτέ­ς απ’ αυτή την εξέλιξη, για να δημιουργηθ­εί μία τέτοια «συμμαχία», το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει από κάποια διεθνή ενεργειακή εταιρεία, με τεχνογνωσί­α στον κλάδο της ενέργειας.

Μία τέτοια εταιρεία θα είχε όφελος να προτείνει συνεργασία σε ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς, καθώς με αυτό τον τρόπο θα εξασφάλιζε «από το μηδέν» σημαντική καταναλωτι­κή βάση. Από την άλλη πλευρά, για να πειστούν οι βιομηχανικ­οί καταναλωτέ­ς, θα πρέπει να έχουν μπροστά τους ένα business plan που να δείχνει πως η σύμπραξη θα είναι βιώσιμη οικονομικά και το οποίο θα πρέπει να είναι αξιόπιστο, λαμβάνοντα­ς υπόψη του παραμέτρου­ς όπως η μελλοντική εξέλιξη των τιμών των δικαιωμάτω­ν ρύπων, που μόνο μία έμπειρη ενεργειακή επιχείρηση μπορεί να εκτιμήσει. Μία επιχείρηση που θα πρέπει να έχει επίσης πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια, καθώς το ελληνικό χρηματοπισ­τωτικό σύστημα δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτ­ήσει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι αναλυτές, οι κώδικες που θα διέπουν τις τέσσερις αγορές ρεύματος που θα πάρουν από το 2018 τη θέση της υποχρεωτικ­ής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (mandatory pool), η οποία θα ισχύει σήμερα, δεν θα πρέπει να υπονομεύου­ν την αποτελεσμα­τικότητα της κοινοπραξί­ας στη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους για τους βιομηχανικ­ούς «εταίρους». Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρουν την πιθανή συνέχιση του μέτρου του ελάχιστου ορίου τιμής στις προσφορές των μονάδων, που στην πράξη θα διατηρήσει την ηλεκτρική ενέργεια ακριβή ακόμη και στις ώρες μειωμένης ζήτησης, με συνέπεια τα ευέλικτα φορτία των ελληνικών βιομηχανιώ­ν να μην μπορούν να καλυφθούν με φθηνές τιμές, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

[SID:11534186]

 ??  ?? «Συμπαίκτη» με τεχνογνωσί­α στην ηλεκτροπαρ­αγωγή θα χρειαστούν, μεταξύ άλλων, οι ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς προκειμένο­υ να συμμετάσχο­υν στο market test για το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.
«Συμπαίκτη» με τεχνογνωσί­α στην ηλεκτροπαρ­αγωγή θα χρειαστούν, μεταξύ άλλων, οι ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς προκειμένο­υ να συμμετάσχο­υν στο market test για το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece